VIDEO. „După 25 septembrie, nu mai putem să fim niște țațe care ne certăm în piață toată ziua pe o tarabă“

0
630

Vicepreședintele Departamentului pentru Strategii și Relații Politice din cadrul PNL Constanța, Vasile Delicoti, a declarat că dezbaterile din campania internă trebuiau să se poarte în interiorul partidului, iar cei doi candidați să fie mult mai responsabili cu declarațiile pe care le-au făcut.

„PNL a făcut o mare greșală pentru că alegerile interne sunt despre viitorul partidului, nu discutăm de viitorul programului de guvernare. Ambii candidați și echipele lor aveau posibilitatea să facă dezbaterea în interiorul partidului. Discuțiile trebuiau purtate în interior, nu în exterior, pentru că noi nu vorbim de oferta de guvernare, de alegeri parlamentare sau locale, n-ar fi trebuit să ieșim în public cu dezbaterile din cadrul partidului.

Este o campanie scăpată de sub control, am făcut în trecut mai multe campanii, niciodată nu s-a scăpat așa de sub control. Membrii partidului decid cine va conduce partidul, de aceea dezbaterile nu trebuiau purtate în exterior.

Ar fi trebuit o mult mai mare responsabilitate din partea celor care candidează, în ceea ce privește ieșitul în public“, a susținut Vasile Delicoti.

Colegiul Director al PNL Constanţa a decis, săptămâna trecută, să susțină moțiunea lui Florin Cîțu la Congresul din 25 septembrie. Vicepreședintele PNL Constanța a declarat, pentru Focus Press, că era bine să fi existat și a treia variantă pentru conducerea partidului.

„Așa a votat Consiliul Director, s-a votat pentru moțiunea lui Florin Cîțu, majoritatea a decis, au fost și voturi împotrivă. Se pare că în momentul de față trendul este pentru Florin Cîțu, mai este până pe 25 septembrie, niciodată nu se știe.

Opinia mea a fost că era de preferat să avem și o a treia variantă, dar acel grup de neutri, de independenți care s-a format la un moment dat nu a reușit să convingă o persoană să candideze. Erau variante și atunci ar fi fost un echilibru, probabil mulți ar fi mers către a treia variantă și atunci PNL ar fi avut de câștigat. Dar oamenii nu sunt pregătiți momentan să își ia o astfel de responsabilitate, pentru că au foarte multe proiecte locale și au preferat să se țină de promisiunea care au făcut-o electoratului lor, să meargă în continuare pe proiectul pe care îl au și probabil din 2024-2025 vom avea mai multe oferte pentru conducerea partidului.

Florin Cîțu și Ludovic Orban nu sunt două oferte proaste, doar modul în care s-a făcut campania în exterior nu ne-a favorizat“, a declarat Vasile Delicoti.

Oricum, fiecare dintre cei 144 de delegați constănțeni la Congresul PNL din 25 septembrie va vota în cabină ce consideră că este cel mai bine. Oficial, însă, PNL Constanța va susține moțiunea lui Florin Cîțu.

„Votul este secret. Din punct de vedere al declarațiilor oficiale, întotdeauna este corect să respecți decizia majorității. În interior poți să spui orice vrei și ce părere ai, în exterior avem o poziție oficială, majoritatea decide.

Ce vor face delegații la Congres? Votul este secret, ține de conștiința fiecăruia. Se poate întâmpla orice în cabina de vot, fiecare este liber să voteze ce vrea.

PNL Constanța îl susține oficial pe Florin Cîțu, dar fiecare delegat la Congres decide singur în cabina de vot cum votează“, a explicat Vasile Delicoti.

Cîțu a căzut în capcana lui Orban

Cât privește acuzațiile de mită electorală cu privire la Florin Cîțu, acesta consideră că premierul a picat într-o capcană a lui Ludovic Orban, întârziind rectificarea bugetară și demararea Programului Anghel Saligny.

Era logic ca prim-ministrul să aloce banii din timp, pentru că apoi nu îi putea lua înapoi și fiecare vota ce voia. Dar Cîțu s-a temut de amenințările lui Orban cu plângerea penală și i-a căzut în capcană.

„Este o greșală pe care a făcut-o Florin Cîțu. A amânat decizia cu Anghel Saligny foarte mult, a amânat rectificarea bugetară, tot din teama de a nu fi acuzat că dă mită electorală. Din punctul meu de vedere, este mai rău ce a făcut. Trebuia să aloce banii din fondul de rezervă, pentru că odată dați, nu îi putea lua înapoi. Și apoi fiecare vota cum considera.

Datorită faptului că Ludovic Orban este mult mai abil politic și are mult mai multă experiență, i-a întins o cursă, spunând că dacă dă bani către localități, legal, prin rectificare, din fondul de rezervă, cum permite legislația, este mită electorală și îi va face plângere penală.

A fost o strategie a lui Ludovic Orban de a pune presiune pe Florin Cîțu pentru că așa ar fi fost corect: să dea din timp acei bani, să dea drumul proiectelor din timp, nu după. Mai târziu pare a șantaj.

A fost o lipsă de experiență din partea lui Florin Cîțu și a echipei din jurul lui, pentru că trebuia să facă toată aceste demersuri și să facă rectificarea și alocările de sume din timp. Odată ce i-ai dat nu îi mai poți lua înapoi, nu poți să îl șantajezi, era un curs firesc. Și nu mai era nicio speculație.

Florin Cîțu este un finanțist bun, dar a picat în această capcană a lui Ludovic Orban“, consideră Vasile Delicoti.

Liderii PNL trebuie să termine scandalul pentru o tarabă

Ce se va întâmpla după Congresul PNL după 25 septembrie a.c.? Viitorul președinte al PNL va trebui să se întâlnească imediat cu președintele României, USR și UDMR, și coaliția să se refacă.

„Indifirent cine va câștiga alegerile, a doua zi este obligat să se pună la masă cu președintele României și cu partenerii de coaliție ca să găsească o soluție, prin renegocierea programului de guvernare. Orice lucru legal trebuie făcut astfel încât guvernarea să meargă înainte și coaliția să se refacă astfel încât să putem guverna în următorii trei ani.

Din cauza crizelor prin care trecem – politică, sanitară, financiară – PNL are de suferit, deși nu este principalul vinovat. Dacă se reface coaliția și mai guvernăm trei ani este suficient timp să arătăm că suntem un partid responsabil și avem ceva de pus pe masă și de oferit românilor“, susține vicepreședintele PNL Constanța.

Astfel, după Congres Florin Cîțu și Ludovic Orban trebuie să facă imediat pace, iar în exterior PNL să arate seriozitate și Guvernul să ia decizii potrivite pentru români. Și Vasile Delicoti are un mesaj de avertizare pentru cei doi, așa cum a avut fostul consilier județean constănțean Nicolae Ciucă la Consiliul Național al PNL.

„Până în data de 25 septembrie este vorba despre ei: Florin Cîțu și Ludovic Orban. Pentru că au proiecte personale de viitor, din punct de vedere politic, vor să ajungă președinte al PNL. Dar după această dată nu mai poate fi vorba vorba despre ei. Să se certe în birou cât vor, public nu mai au dreptul să se certe, și-au încheiat proiectul personal și trebuie să înceteze. În interior să-și spargă și capetele, să facă ce consideră că este necesar pentru ca guvernarea să meargă bine, dar în exterior trebuie să arătăm seriozitate și să luăm decizii.

Nu mai putem să fim niște țațe care ne certăm în piață toată ziua pe o tarabă“, avertizează Vasile Delicoti.

PNL nu va colabora cu PSD, trebuie să se împace cu USR!

Din punctul acestuia de vedere, PNL nu va colabora cu PSD, pentru continuarea guvernării, ci USR trebuie să revină la masa discuțiilor și să negocieze.

Singurul care poate lua o decizie în ceea ce privește premierul este Klaus Iohannis. Președintele României va avea un tablou pe masă și va lua o decizie. Eu nu pot să spun ce va decide președintele

Ce ar trebui să facă PNL știu: să devină un partid serios care să ia decizii, astfel încât România să meargă înainte.

Klaus Iohannis este cel care va lua decizia: dacă va merge în continuare cu un Guvern PNL sau dacă va prefera să dea guvernarea altui partid sau un Guvern de uniune națională sau fosta coaliție cu un alt premier. Există mai multe variante de lucru.

Indiferent că este Ludovic Orban președintele PNL sau Florin Cîțu, niciunul dintre ei nu poate impune președintelui pe cine să desemneze premier în cazul în care trece moțiunea sau pică Guvernul la intrarea în Parlament deoarece s-a schimbat structura Guvernului, prin ieșirea USR de la guvernare.

Eu cred că USR va termina cu alegerile interne – toată criza politică pe care au creat-o pe scena politică USR a fost pentru alegerile lor interne, pentru imagine – și va reveni la masa discuțiilor și printr-o negociere pe programul de guvernare se va reface coaliția“, susține vicepreședintele PNL Constanța.

Astfel, o alianță PNL – PSD nu ar fi posibilă, mai ales că niciuna dintre părți nu își dorește, consideră Delicoti. PSD nu și-ar dori să intre la guvernare, acum.

O alianță între PNL și PSD în momentul de față nu poate fi, pentru că niciuna din părți nu își dorește. Nu este avantajat niciunul dintre cele două partide, indiferent cine face pasul.

PSD își dorește să stea cât mai mult în opoziție, pentru că ei mereu vin la guvernare când lucrurile sunt așezate, când țara nu este în criză. Acum și dacă li se oferă guvernarea, cu siguranță nu vor, pentru că situația în țară nu este așezată. Ei așteaptă, trebuie să fie un partid de dreapta care să-și asume, să strângă șurubul, să deconteze în fața electoratului, să ia măsurile nepopulare pentru ieșirea din criză, iar apoi să vină și ei să vină cu măsurile lor populiste“, a explicat vicepreședintele PNL Constanța.

În plus, acesta consideră că PSD nu va depune nicio moțiune de cenzură, va găsi tot felul de scuze pentru a rămâne în Opoziție.

„PSD nu va depune nicio moțiune, ei au nevoie de Guvernul PNL cel puțin până la primăvare. De aceea vor găsi tot felul de tertipuri și de scuze astfel încât să nu ajungă ca o moțiune să treacă.

Singura posibilitate ca Guvernul Cîțu să pice este ca dacă nu se reface coaliția după 25 septembrie, să pice când merge să ia votul de încredere în Parlament.

Eu cred că după 25 septembrie tensiunea va ajunge la cote maxime, totul face o implozie, toată lumea în două săptămâni se va așeza la masă și va găsi soluții deoarece niciunul din cele trei partide din alianța de guvernare nu are de câștigat dacă alianța nu se reface. Singurul câștigător din această criză este PSD care nu face decât joc de glezne“, a concluzionat Vasile Delicoti.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.