VIDEO. Este posibil ca doar opt persoane să fi fost vaccinate fără programare, în județul Constanța. Se fac verificări!

0
1552

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, ec. Cristina Schipor, a acceptat invitația Focus Press la un interviu, pentru a discuta despre campania de vaccinare antiCOVID și problemele întâmpinate de la începutul pandemiei, inclusiv soluțiile găsite pentru rezolvarea lor. Aproximativ 2.000 de constănțeni se vaccinează zilnic, urmând ca la începutul lunii martie a.c. să fie deschise toate cele 18 centre de vaccinare stabilite pentru județul Constanța.

De la începutul pandemiei de COVID-19, angajații Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța au trebuit să intervieveze zeci de mii de persoane în cadrul anchetelor epidemiologice demarate la apariția fiecărui nou caz de infecție cu SARS-CoV-2. Directorul executiv al D.S.P. Constanța, ec. Cristina Schipor, și-a dorit și a reușit ca doar personal medical să fie implicat în desfășurarea acestora, deoarece doar persoanele din sistemul medical știu cum să gestioneze astfel de situații.

„Am început la sfârșitul lunii februarie anul trecut prin a elabora un Plan Alb al județului, cu unitățile sanitare care erau implicate în această problemă, am început, după aceea coordonarea lor, controlul lor, prin Serviciul de Inspecție, după care a apărut primul caz, al doilea, al treilea și tot așa, și a început implicarea noastră directă, ca pe front: a trebuit să facem anchetele epidemiologice, să înregistrăm toate persoanele pozitive, pentru că abia în octombrie a apărut platforma on-line. Aceasta ne-a ajutat deoarece laboratoarele, când aveau rezultatul pozitiv al unei persoane, puteau introduce direct în platformă informațiile și noi începeam ancheta epidemiologică. Până atunci totul s-a întâmplat scriptic, îndosariat, listat etc.

Am vorbit cu toate persoanele care au fost pozitive, cu contacții acestora, cu zeci de mii de persoane.

Toate direcțiile din țară s-a confruntat cu problema lipsei de personal, presiunea a fost și mai mare pe noi ca direcție. Nu pot decât să mulțumesc personalului din rețeaua școlară, medicilor rezidenți, studenților voluntari de la Facultatea de Medicină. Am ținut foarte mult ca în toată activitatea de anchetă epidemiologică să fie implicate persoane care au legătură cu medicina, personal medical. Pentru că, de la caz la caz, lucrurile au trebuit judecate punctual și cred că a fost foarte important ca aceste persoane, pe lângă faptul că erau speriate când primeau mesajul că sunt pozitive, aveau nevoie de sprijinul personalului medical, care știe cum să gestioneze astfel de situații.

Acum, când suntem la aproape un an de acel moment, eu consider că am gestionat bine acest lucru, nu am fost mai mult de 24/48 de ore în acest anchete epidemiologice“, ne-a declarat ec. Cristina Schipor.  

Doar dacă vom continua să respectăm puținele reguli rămase, vom reuși să nu mai intrăm în carantină

Din fericire, Constanța a ieșit din carantină, chiar și din scenariul roșu, campania de vaccinare antiCOVID se desfășoară în cinci centre din tot județul, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să nu mai respectăm regulile și să nu ne protejăm. Doar așa vom reuși să menținem această situație fericită și o libertate mai mare de mișcare.

„Incidența scade, asta înseamnă că lumea a înțeles că este foarte important să ne protejăm, să respectăm regulile și rezultatele se văd. Acum suntem aproape de scenariul verde, este un lucru îmbucurător. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai respectăm regulile și că trebuie să ne relaxăm total. Putem să reluăm toate activitățile, dar nu trebuie să ne lipsească masca, dezinfectantul, spălatul pe mâini și distanța.

În județul Constanța, campania de vaccinare merge foarte bine. Nu avem atâta vaccin și nu putem să deschidem mai multe fluxuri, ca să vaccinăm câtă lume este doritoare de vaccin. Iar eu, ca director de Direcție de Sănătate Publică, nu pot decât să mă bucur deoarece, la început, foarte puțină lume credea și își dorea să facă acest vaccin. Mă bucur că oamenii vor, sunt receptivi, au înțeles că numai prin acest vaccin putem să scăpăm de această boală.

În momentul acesta suntem în faza 2 de vaccinare, pentru populația la risc: persoanele cu vârste peste 65 de ani, persoane cu comorbidități. De pe 18 ianuarie au avut acces și persoanele care lucrează în domenii esențiale.

Vaccinăm aproape 2.000 de persoane zilnic. Aș vrea mult mai mult, dar suntem la capacitatea maximă care ni s-a permis până acum.

Distribuitorul de vaccin a avut sincope în expedierea acestuia și de aceea a trebuit să restricționăm un pic vaccinarea. De aceea avem și atât de puține fluxuri în județul Constanța. Dar la sfârșitul lunii februarie se va intra într-un ritm normal și sperăm ca atunci să putem deschide toate centrele de vaccinare care le-am gândit la nivelul județului Constanța.

Această temporizare a vaccinării a fost gândit astfel încât să nu ajungem în situația în care persoanele care au făcut prima doză, să nu aibă să facă rapelul“, a explicat directorule executiv D.S.P. Constanța.

Aproximativ 30.000 de constănțeni, vaccinați antiCOVID până acum

Până în acest moment s-au vaccinat antiCOVID aproximativ 30.000 de constănțeni și este posibil ca doar opt persoane dintre aceștia să fi fost vaccinate fără programare. D.S.P. verifică dacă nu cumva este o greșeală în platforma națională de vaccinare. Cel mai probabil, la începutul lunii martie a.c., vor fi deschise toate cele 18 centre de vaccinare stabilite pentru județul Constanța.

„În acest moment funcționează cinci centre, ne-am gândit să fie repartizate în tot județul: Hârșova, Medgidia, Cernavodă, Mangalia și Constanța.

Pregătim un centru de vaccinare la Pavilionul Expozițional, acolo amenajăm 40 de fluxuri de vaccinare, pe un flux, în cele douăsprezece ore, de la ora 8.00 la ora 20.00 sunt 60 de persoane vaccinate.

Sunt deja autorizate centre de vaccinare în Ovidiu, Cumpăna, Valu lui Traian, avem depuse pentru autorizare Cogealac și Năvodari. În total vor fi 18 centre de vaccinare, cu două centre de vaccinare la Constanța.

La sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, sperăm ca toate centrele de vaccinare din județul Constanța să fie autorizate și să le deschidem pe toate.

Până în acest moment s-au vaccinat aproximativ 30.000 de constănțeni.

La nivelul județului nostru sunt opt persoane care este posibil să fi fost vaccinate fără să fie programate, peste rând, așa cum se spune, dar trebuie să verificăm să vedem dacă nu cumva este o greșeală de operare în sistemul informatic.

Faza 3, pentru toată populația, în cel mai fericit scenariu, va începe în luna martie. Noi ne dorim, suntem pregătiți, totul depinde de cum vor livra firmele vaccinurile“, a mai spus ec. Cristina Schipor.

Reîncep controalele în spitalele COVID din Constanța

Directorul executiv al D.S.P. Constanța ne-a declarat și că vor reîncepe controalele în spitalele COVID din tot județul, pentru a se asigura că nu vom trece prin tragedii precum cele petrecute la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sau la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș“ din Capitală.

„Am avut situații în care capacitatea spitalelor a fost ocupată în totalitate. Am avut foarte mulți pacienți, în condițiile în care am fost carantinați. Și cu toate acestea noi nu am transferat pe nimeni, nu am cerut sprijinul să transferăm pe nimeni în alt județ. Am reușit să ne coordonăm și să ne rezolvăm problemele aici local. Asta nu s-a putut decât printr-o colaborare foarte bine cu managerii de spitale. Spitalul din Medgidia chiar a sprijinit alte județe, a preluat pacienți din alte județe și i-a tratat.

Am avut o dorință foarte mare să facem secție de ATI la Spitalul Pneumo. Dar nu s-a putut deoarece, spitalul fiind pe o structură veche, nu susținea acest lucru. Și atunci a trebuit să ne reorganizăm astfel încât să nu fim într-o situație în care să se întâmple ceva.

După tragedia de la Piatra Neamț, au fost comisii mixte, din care am făcut și noi parte, și au fost controale, acum trebuie să facem recontrol și să vedem dacă toate măsurile lăsate au fost implementate și care este situația la momentul acesta.

Tot timpul trebuie să fim atenți să coroborăm nevoia cu ceea ce se poate face“, a explicat ec. Cristina Schipor.

Mai multe informații despre pandemia de COVID-19 și campania națională de vaccinare, în materialul video.

https://youtu.be/a33YXyadZU0

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.