Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a făcut, luni, 17 octombrie a.c., precizări, în urma incendiului de sâmbătă seară, de la Palatul Arhiepiscopiei. Acesta a precizat că în acest moment, călugării sunt audiați, iar ÎPS Teodosie, nu. Totodată, călugărul care a lăsat lumânarea aprinsă, cea de la care ar fi pornit incendiul, este audiat.
„Au fost audiați părinții călugări. Nu va fi audiat ÎPS Teodosie, deoarece nu a avut legătură cu incendiul (…) A fost chemat la audieri (n.r. călugărul). Vom vedea dacă va fi tras la răspundere. Discuția nu este să tragem pe cineva la răspundere”, a spus Tănăsescu.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat că nu au fost afectate bunuri de patrimoniu, în afară de clădirea în sine. Călugării care locuiau în clădire au fost relocați și nu mai au niciun bun personal.
„Călugării au fost relocați. Niște credincioși au luat două măicuțe acasă, mai avem niște spații prin oraș. Călugării nu mai au niciun bun personal. Trebuie să îi ajutăm cumva. La momentul incendiului s-au evacuat cam 15 persoane”, a mai precizat acesta.
Vor exista discuții cu autoritățile locale și centrale.
„Erau niște spații pe care le amenajasem acolo pentru diferite nevoi și stăteau și călugării care se mai rugau. Chiliile de jos sunt afectate de apă. O să vă informăm când vom stabili o campanie de donare. Este în discuție. Vom discuta și cu autoritățile locale și cele centrale, dacă este nevoie, clădirea Arhiepiscopiei este o clădire de patrimoniu și vedem ce spune legislația”, a mai punctat Tănăsescu.
Tănăsescu a mai declarat că structura de rezistență a clădirii ar fi fost afectată din cauza apei.
„Vom face o expertiză a structurii de rezistență. Este posibil ca apa să fi afectat structura de rezistență. Vedem ce ne vor spune experții”, a mai adăugat el.
Ce a mai spus Eugen Tănăsescu despre incendiul de sâmbătă seară, de la Palatul Arhiepiscopiei:
„Palatul Arhiepiscopal trebuie repus în funcțiune. La ora aceasta nu este funcțional. A ars și podul. Acolo nu era o mansardă, era vorba de podul clădirii. A ars podul Palatului Arhiepiscopal, construit în 1932. Datorită lemnăriei care era foarte uscată, mare parte din ea s-a autoaprins. Confirmăm și noi ce au spus pompierii, și anume, sursa incendiului a fost o lumânare uitată. Suntem în proces de evaluare. Mâine ne vom întâlni cu asiguratorul. Pagubele sunt însemnate, atât din punct de vedere material. Ne bucurăm că nu avem pagube umane. Este partea bună a poveștii”.
P.I.