VIDEO. Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă va solicita sprijinul BEI pentru un nou spital în Sibiu

0
103

Europarlamentarul USR Nicu Ştefănuţă consideră că un nou spital în Sibiu nu poate fi construit fără finanțare de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Pentru un astfel de proiect, autorităţile au la dispoziție finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Programul Operaţional pentru Sănătate (POS), dar și de la BEI.

„În PNRR, banii pentru sănătate sunt limitaţi. Din cele 29 de miliarde pe care le are România, numai un miliard este dedicat construcţiei de spitale noi, iar în plan au fost înscrise 49 de proiecte mature, dintre care cel puţin 25 trebuie să beneficieze de finanţare. Dacă ar fi, teoretic, să finanţăm construcţia doar din PNRR, trebuie să vă imaginaţi că gândirea Guvernului este că, din considerente poate politice sau şi de acoperire geografică, ei trebuie să împartă sau vor să împartă la cât mai multe proiecte. Şi atunci un proiect mare, cum este cel de la Sibiu, de 590 de milioane de euro, este aproape sigur să nu aibă finanţare completă din PNRR, pentru că sunt alte multe alte judeţe de satisfăcut.

Mai este Programul Operaţional pentru Sănătate, cel care se va lansa în noiembrie-decembrie. Diferenţa între PNRR şi POS este că PNRR trebuie utilizat până în 2026 şi POS merge până în 2029.

Nu se pot folosi şi PNRR şi POS deodată. Ce se poate face? Ori PNRR cu BEI, care a acordat Uniunii Europeană această posibilitate, de a da până la 90% din valoarea unui proiect. Deci, ori PNRR plus BEI, ori POS plus BEI“, a explicat Nicu Ştefănuţă.

Europarlamentarul USR a anunţat că se va întâlni cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii, pentru a discuta despre finanţarea construirii unui nou spital în Sibiu.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.