Epava Evanghelia de la Costinești a fost construită în șantierele din Liverpool, în același loc în care a prins viață și Titanicul. A eșuat în octombrie 1968, când se afla în proprietatea armatorului grec Aristotel Onasis și se spune că marinarii ar fi distrus-o intenționat. Cert este că, din cauza costurilor prea mari de recuperare, a fost abandonată și nu este revendicată de nimeni nici până în ziua de azi.
Despre epava de la Costinești s-a scris în nenumărate rânduri, tot fiind întrebate și instituțiile statului. De ani și ani, nimeni nu vrea să se ocupe de ea, iar Autoritatea Navală Română și Apele Române susțin că nu se află în patrimoniul lor. Același punct de vedere îl au și cei de la Ministerul Transporturilor.

Primarul comunei Costinești s-a interesat și el despre soarta Evangheliei, însă nu prea a avut succes. De luni bune, a trimis o solicitare către Guvernul României, însă probabil că hârtia a rămas uitată printr-un sertar.
„La solicitările noastre trimise nu ne-a răspuns nimeni că ar fi, deci n-a fost revendicată de nimeni, nu este nici la Apele Române, nici la Autoritatea Navală Română. Nu știu, la nivel de Guvern ar trebui făcut ceva, dar nici de acolo nu am primit niciun răspuns până acum“, ne-a declarat Dumitru Jeanu, primarul comunei Costinești.
Multe imagini cu epava de la Costinești au circulat, anul trecut, pe Facebook, în care se vedeau deformări în partea stângă și că o altă parte a navei a cedat sub greutate, dar mai ales din cauza trecerii vremii, a coroziunii. Vorbim de partea din spate a vasului, care a cedat și s-a lăsat într-o parte, spre dreapta, acesta fiind rupt în două.

Nava Evanghelia, aflată sub pavilion grecesc, a eșuat acum 56 de ani, la circa 1,5 kilometri de plaja nordică a stațiunii Costinești, într-o zonă a falezei naturale denumită „Golful francezilor“. Cauzele care au condus la eșuarea acesteia nu sunt încă foarte clare, însă se știe că, înaintea incidentului, cu douăsprezece ore, echipajul navei a cerut ajutor prin radio (SOS) celor de la Grupul de Intervenții și Salvare Navală al Portului Constanța, însă coordonatele transmise au fost greșite, astfel încât nava a fost căutată undeva în zona Gura Portiței – Vadu. Până la transmiterea unor noi coordonate corecte, aceasta s-a înfipt cu prova în nisip și nu a mai putut fi scoasă nici până în ziua de azi, devenind un alt simbol al stațiunii tineretului, împreună cu Obeliscul.
În atâtea zeci de ani, a bucurat sute de mii de turiști, care au admirat-o și s-au fotografiat cu ea în fundal, mii de fotografi care au fotografiat-o în mod artistic, devenind vedeta stațiunii. Numai că vârsta a ajuns-o din urmă pe bătrâna navă, care a început să cedeze puțin câte puțin, în fața valurilor violente din timpul sezonului rece, dar și a greutății proprii, sub acțiunea corozivă a ruginii, la cei 81 de ani de când a fost lansată la apă (28 mai 1942).
Mihaela GIUGLEA