În data de 4 mai 2022, Constanța se va poziționa, din nou și definitiv, ca unul dintre cei mai geostrategici stâlpi ai lumii occidentale. Think tank-ul Diplomacy360, lider în expertiză diplomatică, în cooperare cu think tank-ul american KOL Press, sub patronajul președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, va organiza cel mai mare eveniment geopolitic și de apărare: al șaselea forum internațional al Diplomacy360 – „Cum poate diplomația încheia un război“.
Peste 30 de ambasadori, 30 de diplomați, personalități militare, lideri guvernamentali și antreprenori vor fi prezenți pentru a susține Constanța ca un model de stabilitate regională și dezvoltare economică.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, şi preşedintele Diplomacy360, Valentin Preda, au acceptat invitaţia Focus Press de a vorbi despre eveniment, cu o zi înainte ca acesta să aibă loc.
Iată fragmente din declaraţiile celor doi invitaţi în studioul Focus Press:
Valentin Preda, preşedinte Diplomacy360: „Este un eveniment de anvergură, este pentru prima dată în Constanţa, cred, când atâţia diplomaţi străini se strâng împreună cu comunitatea de afaceri, cu liderii politici şi nu numai, cu zona universitară, discutând despre o temă atât de importantă astăzi, şi anume cum diplomaţia poate să pună capăt unui război (…) Noi organizăm aceste evenimente de 7-8 ani de zile la Bucureşti. Este în premieră când scoatem acest eveniment în afara Bucureştiului. Este dovada că judeţul Constanţa este de o importanţă strategică deosebită, este o insulă de stabilitate şi de prosperitate. Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem în cadrul acestui eveniment: Constanţa reprezintă un loc unde companiile străine, în pofida a ceea ce se întâmplă la nivel global, îşi pot găsi un loc unde să facă investiţii, unde să îşi dezvolte businessuri, unde să dezvolte proiecte de cultură şi de orice altă natură”.
Mihai Lupu, preşedinte Consiliul Judeţean Constanţa: „Noi, Constanţa, am arătat întotdeauna disponibilitate şi deschidere şi mai ales există angajamentul administraţiei publice locale, vorbim aici despre Consiliul Judeţean, de a deveni parteneri atât pe plan diplomatic în zona în care noi activăm, cât şi atragere de investitori. (…) Mâine, practic demonstrăm nu numai constănţenilor noştri, ci tuturor, că suntem o zonă de bune practici (…): Constanţa este zona în care trebuie să veniţi, să investiţi, pentru că administraţia publică locală este deschisă, acordă suport nu numai declarativ, în beneficiul oamenilor, al judeţului şi al ţării. Eu mă bucur că este posibil evenimentul şi le mulţumesc domnului Preda, celor implicaţi, în special Ambasadei SUA – pentru că, trebuie să spunem, un factor esenţial în susţinerea şi dezvoltarea acestui proiect l-a jucat Ambasada SUA în România şi, prin reprezentanţii săi, ne onorează. Şi asta demonstrează că noi, la Constanţa, suntem un factor angajat, asumat, într-o relaţie care ţine ca o extensie a diplomaţiei româneşti, care ţine de parteneriatul strategic cu America, ca un suport foarte clar a ceea ce înseamnă NATO (…)”.
***
Printre invitații evenimentului de miercuri, 4 mai, se numără Excelența Sa Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe, Simona Cojocaru – secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, David Muniz – însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Paun Rohovei – însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei, Excelența Sa Füsun Aramaz – ambasadorul Republicii Turcia, Excelența Sa Maciej Lang – ambasadorul Republicii Polone, Excelența Sa Therese Hyden – ambasadorul Regatului Suediei Kingdom of Sweden, col. Keith Derbenwick – atașat al Apărării, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, col. Daniel Parpaillon – atașat al Apărării, Ambasada Franței în România, lt.col. Sylvain Guibord – atașat al Apărării, Ambasada Canadei în România, col. Jerzy Jankowski – atașat al Apărării, Ambasada Republicii Polone în România etc.
A.C.