VIDEO. Evenimente de excepţie înscrise în cadrul proiectului “PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI”

0
310

Orchestra Simfonică București, ambasadorul cultural al României în străinătate, a oferit sâmbătă seara, la Constanţa, o reprezentaţie de excepţie. Cei prezenţi la Centrul Multifuncţional “Jean Constantin” au solicitat Bis, prin ropote de aplauze, evenimentul, înscris în proiectul PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI, fiind unul de excepţie.

Asociația SINE QUA NON a organizat, în perioada 26 august – 4 decembrie 2021, proiectul PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI. Scopul acestuia l-a reprezentat promovarea istoriei Constanței și a Dobrogei, dar și a istoriei românilor din toate provinciile istorice românești. Proiectul a beneficiat de susținerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța şi a fost finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.

În cadrul acestui proiect, sâmbătă, 4 decembrie a.c., începând cu ora 18.00, a avut loc o lansare de carte, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“. Este vorba despre volumul omagial în care au fost publicate comunicările susținute la simpozionul desfășurat în prima parte a proiectului: „Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXI“, coordonat de către cercetătorii științifici dr. Cristina Talmațchi, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Gabriel Talmațchi. Reamintim, în acest context, că în luna august a.c., la malul mării au fost prezenți peste 70 de oameni de știință, din întreaga țară, în cadrul unui simpozion care a inclus comunicări, dezbateri, lansări de carte și vernisaje ale unor expoziții temporare, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Rezultatul, marcat sâmbătă prin lansarea de carte, ne-a adus în atenţie şi contribuţia la acest volum a mai multor reprezentanţi ai urbei, ca de exemplu a directorului RAEDPP, Teo Hira. Volumul cuprinde şi un text scris de acesta, în referire la zona veche a Constanţei, cu exemple din articolele publicate de presa constănţeană.

Revenind la şirul evenimentelor de sâmbără, de la ora 18.30 a fost vernisată expoziția temporară „Tomis – Constantiana – Kustendje – Constanța“, organizată de către cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. În cadrul acţiunii au fost prezentate imagini ale Constanței din toate perioadele sale istorice.

Seara de 4 decembrie a.c. s-a încheiat, aşa cum arătam în debutul articolului, cu un magistral concert simfonic susținut de către Orchestra Simfonică București.

V.I., A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.