VIDEO. Felicia Ovanesian, despre proiectul construirii noului CET: „Dacă am putea furniza aceste servicii de calitate și la preț decent lumea ar reveni la sistemul centralizat de încălzire”

1
478

Felicia Ovanesian, city managerul orașului Constanța a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press despre proiectul de construire a unui nou CET, despre care spune că este un obiectiv de investiții extrem de necesar, având în vedere contextul actual în care prețurile la energie electrică sunt extrem de ridicate.

Administratorul public al orașului Constanța este de părere că dacă acest proiect se va concretiza cetățenii ar reveni la sistemul centralizat de încălzire.

„Legat de noul CET, știți că în prezent suntem singurul CET din țară care nu furnizează decât energie termică, deși ar trebui să producă și energie electrică. De aici avem și cele mai mari probleme pe care le avem. Cred că domnul primar Vergil Chițac a făcut pași importanți. S-ar putea să avem primul CET niu din toată țara. Mă rog, Oradea cred că și-a făcut unul, dar mă refer la unul aproape de „noi pământenii”, nu sfinții de la Oradea.

Cred că va fi un proiect foarte bun, este o nevoie absolută, mai ales în condițiile actuale, în care energia este foarte scumpă, cred că ar fi benefic pentru municipiu să ne producem singuri energia. Dacă am putea furniza aceste servicii de calitate și la preț decent eu cred că lumea ar reveni la sistemul centralizat de încălzire”, a declarat Felicia Ovanesian, city managerul orașului Constanța.

Detalii legat de acest subiect la minutul 41.11 din materialul VIDEO

Precizăm faptul că în luna august a.c., în cadrul unei ședințe de Consiliu Local Municipal a fost votat, cu 26 de voturi pentru, proiectul de construire a noului CET, investiție pe care primarul orașului, Vergil Chițac, își dorește să o termine înainte de finalul anului 2026.

Actuala administrație locală dorește să ia de la CET 3,5 hectare de teren, din cele 16,5 hectare deținute de Electrocentrale Constanța (CET) în incinta centralei CET Palas, Constanța, bulevardul Aurel Vlaicu, numărul 33. Este vorba despre terenul pe care se va construi un nou CET. Valoarea estimată a investiției este de 649.000.000 fără TVA, adică 772.310.000 de lei, cu TVA (157.431.145 de euro).

„Aprobarea constituții contractuale a unui drept de superficie asupra unui lot în suprafață de 3,5 ha din totalul suprafeței de 16,5 ha deținută în proprietate de Electrocentrale Constanța SA, în incinta centralei CET Palas din Constanța, Bd Aurel Vlaicu nr 123, în favoarea UAT municipiul Constanța”, vă precizăm faptul că instituția noastră votează pentru acordarea unui drept de superficie asupra unui lot în suprafață de 3,5 ha, deținut în proprietate de Electrocentrale Constanța SA, în incinta centralei CET Palas din Constanța, bd Aurel Vlaicu nr 123, în favoarea UAT Municipiul Constanța”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primarul Vergil Chițac a precizat că Primăria Constanța va prelua întregul activ de la Termoficare, adică cele 17 ha, plus construcțiile aferente, pe Ordonanța 60 privind darea în plată.

„Fiind un proiect PNRR, va fi licitație proiectare și execuție, după care implementarea proiectului. Termenul final pentru orice proiect din PNRR este finalul anului 2026, dar eu vreau să îl terminăm mai repede, pentru că cu cât rezolvăm mai repede problema termiei, cu atât nu numai calitatea și confortul termic al constănțenilor este mai bun, dar nu vom mai da nici atâția bani pentru subvenții, bani pe care i-am putea folosi pentru dezvoltare”, a mai precizat edilul-șef.

Loredana MIHAI

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Din pacate doua lucruri nu se pot remedia sub nicio forma : sa devina prostii mai destepti si sa sa se renunte la a mai FURA din bani publici . Sa mergi pe un sistem centralizat la incalzire nu denota decat incadrarea la primul lucru ce nu se poate remedia .Alegerea inlocuirii pe ici pe colo de tevi se incadreaza la al doilea lucru ce nu se poate remedia.Incalzire eficienta NU va avea orasul niciodata .Scurt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.