VIDEO. Fenomen rar la Marea Neagră: apa s-a colorat în turcoaz. Ce explicaţie au specialiştii

0
692

Marea Neagră a căpătat, în ultimele zile o nuanță minunată de turcoaz. Apa mării se colorează astfel aproape în fiecare vară. NASA spune că acest fenomen se datorează prezenței fitoplanctonului, care trasează fluxul curenților de apă.

De acest spectacol rar au mai avut parte constănțenii în anul 2017, când, Marea Neagră s-a colorat în diferite nuanţe, de la albastru închis, bleumarin, apoi azuriu si turcoaz, până la lila deschis, în funcţie de cantitatea de sedimente pe care le varsă Dunărea în mare, de substratul mării, de microalgele ce trăiesc şi se dezvoltă în apa mării, de felul în care razele soarelui se oglindesc pe luciul apei.

Despre acest fenomen a vorbit biologul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța:

Sunt explozii ale unor populații algale. De data asta, este vorba despre cocolitofore, nişte alge care acumulează carbonatul de calciu, sunt favorizate de prezența acestuia în apă. Detergenții moderni pe bază de carbonat sunt o sursă a acestor cocolitofore, dar ele mai departe reprezintă sursa viitoarelor sedimente, așa cum aproape toată Dobrogea se află pe o rocă sedimentară, de pe fundul Mării Tetis care a lăsat acest carbonat în tot ce înseamnă pietre din jurul nostru. Aceste cocolitofore, ce fac? Se apără de crustacee, formând niște solzi, care sunt din carbonat de calciu și dau o culoarea azurie pentru că este carbonatul albicios, împreună cu clorofila verde și iese povestea aceasta azurie. Marea de câțiva ani buni are momente de înflorire ale acestor alge cocolitofore. Putem vorbi în continuare de Marea Neagră, ea chiar este mai închisă la culoare, în general decât alte mări ale lumii și oceane. Nu numai cocolitoforele sunt cele care generează acum acestă culoare, iar la Marea Neagră adâncimea foarte mică, generează o culoare mai închisă, ți nu în ultimul rând, a fost numită neagră, nu la Bosfor, ci când grecii și turcii au evoluat, spre Nord, găsind zonele cu ape aproape dulci, cu foarte multe sedimente, ce dau o culoare brunie apei, iar marea la gurile Dunării este mai neagră, cu cât evoluăm spre Sud este mai albăstruie.”

Marea azurie poate fi admirată în perioada sărbătorilor pascale și 1 Mai, când înmulțirea algelor cocolitofore vor atinge apogeul. Nuanța turcoaz căpătată de Marea Neagră este asemănătoare zonelor de coastă din Turcia, ori Grecia.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.