Miercuri seară, 12 octombrie a.c., are loc prezentarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului Constanţa, pentru perioada 2021 – 2027. „Constanța este primul județ din România care are o strategie de dezvoltare până în 2027”, a declarat, în cadrul evenimentului, Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
În cadrul evenimentului a luat cuvântul și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care a spus despre Constanța că este cel mai defrișat județ și încă mai există 200 de kilometri de drumuri județene de pământ.
„Când ceri votul oamenilor, trebuie să le exprimi voința ta, capacitatea ta de a manageria un lucru. De aceea, ai nevoie de o evaluare clară. Ca să poți să realizezi lucruri, ai nevoie de o strategie bazată pe informații corecte, dar nu una scolastică, pe care sa nu o înțeleagă toată lumea. Și nu poți să dezvolți o strategie de dezvoltare fără un pilot puternic de educație. Și ai nevoie de obiective foarte clare. Fiecare element din această strategie a fost inclus după dezbateri cu oameni de afaceri, profesioniști din diverse domenii, profesori etc. De la acest document putem porni să dezvoltăm durabil acest județ. Suntem încă cel mai defrișat județ. Încă avem 200 km de drumuri județene de pământ. Încă mai sunt 50 de localități fără apă curentă. Necesitățile sunt foarte mari. De aceea, voi spune tuturor primarilor că trebuie să muncim toți, împreună, dacă dorim ca ai noștri copii să rămână toți acasă”, a precizat acesta.
Președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă (ADD) Constanța a precizat că a fost realizat primul master plan pentru dezvoltarea județului Constanța.
„Nu este simplu ca după 30 de ani să vii în fața oamenilor și să prezinți o strategie. Este un act de curaj să le ceri oamenilor să creadă în proiectul tău. A fost un an de muncă, dar am realizat primul master plan de dezvoltare a județului Constanța, în acord cu Agenda Europeană. Dezvoltarea durabilă înseamnă, mai presus decât orice, folosirea într-un mod eficient și ecologic a resurselor de care dispunem”, a spus Ana-Maria Vătămanu.
La eveniment sunt prezenți reprezentanți ai Guvernului, reprezentanți ai administrației locale, oameni de afaceri etc.
P.I.