Gălăgia, scandalurile și mizeria din cartierul Henri Coandă i-au adus la disperare, de-a lungul timpului, pe constănțenii care locuiesc în vecinătatea cartierului social construit de Primăria Constanța în anul 2012. Acesta a fost amenajat pentru a ajuta persoanele aflate pe străzi sau într-o situație financiară dezastruoasă, însă treptat a devenit un focar de mizerie și de ilegalități, fără ca autoritățile locale să ia vreo măsură concretă.
Cartierul de locuinţe sociale a costat 31 de milioane de lei, este compus din 906 apartamente şi garsoniere, iar aici locuiesc aproape 3.000 de persoane. Proiectul a fost, la vremea aceea, unul de mândrie pentru fostul edil-șef Radu Mazăre.
Săptămâna aceasta, reporterii Focus Press au făcut o vizită în cartierul Henri Coandă, după ce un cetățean ne-a sesizat faptul că este foarte multă mizerie și că mai multe obiective de infrastructură sunt vandalizate. „Să veniți vă rog la cartierul social Henri Coandă și să filmați cum ei stau. Au vandalizat totul. Să filmați locul de joacă, terenul de baschet, locuințele, iar camerele nu funcționează“, scrie în sesizarea primită.
Într-adevăr, cartierul Henri Coadă te transpune în cu totul altă lume. Este un ghetou al Constanței, mizeria este de nedescris, multe lucruri sunt vandalizate și nimeni nu face nimic. Locuitorii stau afară, sparg semințe sau joacă rummy, nonșalanți, fără măcar puțin bun simț ori simț civic.
În anul 2021, au fost montate 297 de camere de supraveghere. Acestea au fost dispuse îm zonele vulnerabile identificate în ansamblul de unități locative modulare, astfel încât să se urmărească eventualele încercări de acces neautorizat sau pătrundere prin efracție, precum și de săvârșire a infracțiunilor sau a actelor de vandalism.
Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au declarat că aceste camere funcționează. „Sistemul de monitorizare este funcțional. Urmează să fie preluat de Poliția Locală, pentru eficientizarea activității de monitorizare. Procedura e în lucru“, ne-au precizat aceștia.
Când va fi mutat cartierul Henri Coandă în Zona Industrială?
În municipiul Constanța se observă o nevoie crescută de locuințe sociale, iar pentru a răspunde acesteia, autoritatea locală a demarat un proiect pentru construirea unor noi astfel de imobile în Zona Industrială. Aici ar urma să fie mutați locuitorii din campusul Henri Coandă. Acest proiect urmărește să ofere soluții de locuire accesibile pentru familiile cu venituri reduse, persoane vârstnice sau alte categorii vulnerabile. Totodată, se urmărește și degrevarea zonei în care se află în prezent campusul social, din cauza numeroaselor scandaluri și incidente care au atras atenția publicului, de-a lungul timpului.
Primăria Municipiului Constanța intenționează să mute campusul social Henri Coandă în Zona Industrială a orașului. O condiție necesară pentru construirea unor noi locuințe sociale aici a fost reprezentată de elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, care să prevadă funcțiunile aferente necesare.
Locuințele sociale sunt destinate unor categorii de persoane defavorizate, cărora nivelul de trai nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea uneia. Obiectivul principal al construirii acestui campus social îl reprezintă asigurarea unor condiţii de locuit decente pentru categoriile sociale dezavantajate, iar promovarea investiţiilor în locuinţe sociale reprezintă una dintre sarcinile și obligațiile autorităţilor publice locale. Terenul pe care se intenționează edificarea noilor spații de locuire a fost transferat Municipiului Constanța din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Apărării Naționale.
Mihaela GIUGLEA
Poate în felul ăsta își găsesc unii colorați vreun loc de muncă, dacă nu-i ia ”frezoanele”… Mulți dintre ei pot sparge pietre în mîini, dar e mai ușor cu furatul.