VIDEO. GALERIE FOTO. Echitație, schi, cazare în iurtă ori într-o căsuță suspendată, în resortul Oi Qaragai din Kazahstan

0
677

Oi Qaragai este unul din resorturile kazahe aflate în apropiere de Almaty, la aproximativ 30 de kilometri. Un prilej de a călări sau a schia prin Munții Tian Shan, sau de a dormi într-o iurtă sau într-o căsuță suspendată.

Oi Qaragai este un resort kazah întins pe 100 de hectare, în Munții Tian Shan. Acesta se află în apropierea Almaty, la doar 33 de kilometri.

Pe drum puteți vizita și Lacul Issyk, creat în urma unui cutremur. În urmă cu 10.000 de ani a avut loc un seism catastrofal, care a provocat formarea văii Issyk, iar mai târziu, a lacului aflat la înălțimea de 1.760m: în urma cataclismului, stâncile au blocat defileul și a râurilor montane.  În anii 1900, zona a fost transformată în rezervație naturală, a fost construit un hotel cu restaurant și a devenit destinația preferată a elitei moscovite. Dar în 1960, o alunecare masivă de noroi a distrus o mare parte din infrastructură, precum și barajul natural, care blocase defileul mii de ani.

Acesta a fost reconstruit în anul 1990, iar lacul a fost restaurat, fiind, însă, de două ori mai mic decât cel anterior. Totuși, este în continuare un lac pitoresc, înconjurat de versanții muntelui și păduri dese, cunoscut și ca lacul verde, datorită culorii sale (turcoaz, albastru, verde).

Mai departe, în Munții Tian Shan descoperim resortul Oi Qaragai, unde oaspeții sunt cazați fie în iurte, fie în căsuțe construite în copaci. Acestea sunt dotate cu tot ce este nevoie, resortul fiind notat cu patru stele. În stațiune se află cea mai mare iurtă din lume, înscrisă în Cartea Recordurilor.

La Oi Qaragai, turiștii pot închiria un superb specimen cabalin și călări prin munte, pe cărări puțin străbătute, până în vârf. Cei îndrăgostiți de sporturile de iarnă pot urca pe Tian Shan cu teleschiurile, iar apoi coborî pe pârtiile pline de zăpadă deja, mai ales că duminică, 14 noiembrie a.c., s-a deschis sezonul de schi.

Dacă doriți să vizitați Kazahstan pe cont propriu, puteți zbura cu Turkish Arlines, din Capitală, cu escală în Istanbul.

Altfel, în mod organizat, românii pot apela la pachetele oferite de Mistral Tours, în această perioadă proprietarul agenției de turism, Corina Martin, aflându-se în Kazahstan pentru a pune bazele colaborării cu mai mulți tour-operatori kazahi și autorități locale, Primăria Almaty având propriul birou de turism, Visit Almaty. Mai mulți reprezentanți kazahi au vizitat România, la invitația Asociației Resto, în luna septembrie a.c.

Valentin ISPAS, corespondență specială din Kazahstan

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.