Compania Iulius are, din 2023, un drept de superficie asupra a 38 de hectare din fosta platformă Oil Terminal, unde vrea să implementeze un proiect cu funcțiuni mixte, după reabilitarea acestui teren contaminat cu petrol. De la prezentarea investiției, însă, au apărut mai mulți detractori, așa că Raluca Munteanu, directorul de Dezvoltare al Iulius, ne-a oferit mai multe detalii și explicații despre aceasta, pentru a răspunde și criticilor.
Compania va dezvolta un proiect cu funcțiuni mixte în spatele Gării Constanța, în locul fostelor depozite Oil Terminal, unde ar urma să apară, în următorii 3-4 ani, mai multe clădiri cu funcțiuni de business, comerciale, de recreere și de entertainment, dar și 10 hectare de spații verzi.
În cadrul interviului acordat Focus Press, Raluca Munteanu a explicat că un prim motiv pentru care putem să avem încredere că Iulius va implementa pe cele 38 de hectare un proiect benefic și pentru constănțeni este faptul că firma este un dezvoltator nespeculativ, nu vinde ce construiește, drept exemplu în acest sens fiind și investițiile din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, de 1,2 miliarde de euro. Mall-uri regionale și centre de business, cu grădini urbane extinse și imobile sustenabile, clasa A, certificate green, proiectate de arhitecți de renume la nivel internațional. Astfel, compania a dezvoltat, deja, proiecte asemănătoare cu cel propus pentru Constanța și are și experiența necesară.
Un al doilea argument este că terenul din spatele Gării Constanța, aflat chiar în centrul orașului, va fi regenerat, Iulius efectuând, mai întâi, decontaminarea acestuia, pentru a-l putea amenaja apoi. Firma a găsit, deja, soluția în acest sens, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului din București, tot procesul având loc chiar pe sit, fără ca pământul contaminat să fie transportat prin oraș sau mutat în vreun fel de pe fosta platformă Oil Terminal. Costul total al ecologizării terenului va fi de 29 de milioane de euro.
Mai mult, Iulius va construi pe 20 de hectare mai întâi, în prima etapă a proiectului, două hoteluri, spații comerciale, clădiri de birouri, spații culturale, săli de conferințe, un teatru de vară, o grădină botanică, un aqua park, restaurante, cafenele, fresh market, spații verzi, parcuri etc., răspunzând, astfel, cerințelor cetățenilor, pe care i-a consultat de-a lungul ultimului an, în cadrul mai multor dezbateri cu privire la ce își doresc să fie edificat, ce oportunități lipsesc orașului. Investiția nu include decât două blocuri, nu vor fi ridicate mai multe imobile de locuințe colective, firma neavând nici istoric în acest sens, în proiecte rezidențiale.
Toate cele de mai sus compania le va dezvolta și cu sprijinul băncilor internaționale, prin contractarea unor credite, un alt temei de încredere că proiectul Iulius propus pentru Constanța va fi unul sustenabil, relevant, care va funcționa și peste zece ani, de exemplu, care va fi pe placul și va atrage vizitatori, astfel încât firma să poată să returneze banii împrumutați, costul total al proiectului fiind de aproximativ 850 de milioane de euro.
Un alt atuu al investiției Iulius de la malul mării este că terenul din spatele gării nu va mai fi rupt, separat de restul urbei, neconectat, ca o enclavă pe care, culmea, o regăsim chiar în mijlocul orașului, deoarece este înconjurat de căile ferate. Acestea vor traversa, drept, prin mijlocul terenului de 38 ha și continuă prin Tunelul Anghel Saligny. Iar mutarea lor nu va afecta în vreun fel proiectele de infrastructură anunțate deja de Ministerul Transporturilor (tren metropolitan etc.), ele fiind luate în considerare în cadrul masterplanului pe care îl propune compania. Și gara nu va mutată în câmp, ci doar la un kilometru distanță de actuala sa locație. Și nici nu va fi demolată cea existentă, ci transformată într-un spațiu de artă contemporană.
Bineînțeles că nu trebuie uitat că proiectele Iulius creează și noi locuri de muncă, lucru care s-a întâmplat și la Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, iar pentru Constanța compania preconizează 800 de noi locuri de muncă, în prima etapă.
La final, menționăm și că până acum firma a amenajat, în celelalte orașe unde a investit, peste 45% de spații verzi din suprafața construită, adică peste 13 ha, iar pentru Constanța promisiunea este de 10 ha de parcuri și spații verzi, unde se vor desfășura diverse evenimente pentru vizitatori.
Pentru proiectarea ansamblului urbanistic integrat, de tipul „oraș în oraș“, cu funcțiuni complementare, Iulius colaborează cu cel mai cunoscut birou de arhitectură din Europa, cel puțin, Foster + Partners, care a realizat unele dintre cele mai spectaculoase, provocatoare și de impact repere urbane peste tot în lume.
Mai multe detalii despre investiția Iulius propusă pentru Constanța, în materialul video de mai jos.
Valentin ISPAS






