VIDEO. Horia Agarici, aviatorul salvator din cel de-al Doilea Război Mondial, și-a trăit ultimii ani din viață într-un bloc din Constanța

0
380

Au trecut 39 de ani de când maiorul aviator al Forţelor Aeriene Române, Horia Agarici a trecut la cele veșnice. A fost unul din aviatorii de elită ai Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și  poet și autor român. Pentru faptele sale extraordinare de vitejie din timpul celui războiului, a fost supranumit și Salvatorul Constanţei sau vânătorul de bolșevici.

Ceea ce probabil mulți constănțeni nu știu este faptul că acesta s-a stins din viață într-unul dintre blocurile cenușii din cartierul Tomis Nord, pe aleea îngustă ce îi poartă numele de câțiva ani, fosta Aleea Grădiniței.

Horia Agarici care s-a născut la data de 6 aprilie 1911  a fost o personalitate complexă, a fost poet cu câteva volume publicate, cunoscător a cinci limbi străine, fapt care l-a ajutat să traducă mai multe cărți tehnice și de literatură, absolvent de şcoală militară de elită și pilot de elită în aviația română.

În 1929, la vârsta de 18 ani, a început studiile la Școala Politehnică din Timișoara, însă din motive financiare, a decis să renunțe la drumul ales și să se înscrie la Școala de Ofițeri de Aviație din București.

În timpul celui de-al Soilea Război Mondial acesta primește comanda escadrilei 53, dislocată pe aerodromul Mamaia, afectată apărării litoralului. Horia Agarici a luptat singur împotriva a șase bombardiere sovietice a căror țintă a fost Cazinoul, una dintre clădirile emblematice al Constanței. Când Agarici a revenit la sol a fost felicitat de comandantul flotei, dar și de camarazii săi. După război acesta a intrat în rezervă.

La data de 13 iulie 1982, Horia Agarici trece în neființă, la Constanța.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.