Rezervația „Dunele marine” de la Agigea este confirmată ca arie protejată prin Legea nr. 5/2000, fiind desemnată ca sit de importanță comunitară. Staţiunea Biologică Marină de la Agigea, vechie de aproape un secol, a revenit la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi în baza ordinului de transfer nr. 4147 din 28 iunie 1990. Începând cu 21 martie 2004, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este custodele ariei naturale protejate „Dunele marine”. Aici, la Agigea, există un hotel de insecte, construit cu scopul de a păstra echilibrul ecologic.
La Staţiunea Biologică Marină de la Agigea puteți parcurge un traseu tematic. Aici întâlniți diverse structuri prietenoase cu mediul – cuiburi artificiale pentru insecte, case de arici, hotel de insecte – tot felul de astfel de lucruri pe care fiecare om poate să și le facă în curte sau poate să le pună în parc sau în grădina școlii.
Antonio Doncea, student la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ne-a explicat la ce folosesc aceste structuri, din ce le putem confecționa și cum putem să le folosim acasă.
Hotelul pentru insecte este un instrument de protecţie a mediului care favorizează în primul rând înmulţirea speciilor de albine solitare, în care se instalează cu predilecţie şi insectele prădătoare care distrug speciile dăunătoare.
Cele mai întâlnite insecte pe care le vom găsi într-un hotel de insecte sunt: albinele solitare, viespi de smarald, viespi solitare, urechelnițe, muște, buburuze, unele specii de fluturi.
La nivel mondial 40% din populațiile de insecte sunt amenințate. Nu trebuie să uităm că anume insectele sunt esențiale pentru supraviețuirea și evoluția a 80% dintre plantele cu flori. Astfel, pentru a stimula biodiversitatea și a preveni dispariția insectelor polenizatoare, instalarea în grădini a căsuțelor pentru insecte, ar putea schimba tendința.
În afară de acest aspect ecologic, insectele joacă un rol important în grădină și țin departe dăunătorii. O căsuță pentru insecte va contribui la îmbogățirea microfaunei insectelor auxiliare și polenizatoare din grădină.
Insectele sunt vitale pentru fiecare ecosistem și prezintă cel mai numeros grup de organisme de pe Terra. „De ce se numește hotel de insecte si de ce am face asa ceva? Pentru că insectele sunt foarte importante. De ce? Plantele stau la baza lanțului trofic, iar imediat după ele sunt insectele. Datorită lor plantele pot să existe.
Insectele polenizează plantele și plantele ne dau oxigenul. Insectele mai sunt importante pentru că poate să ne învețe foarte multe lucruri legate de cum viața se poate adapta la diferite condiții”, ne-a declarat Antonio Doncea, student la Facultatea de Biologie.
Insectele îndeplinesc aproape toate rolurile imaginabile într-un ecosistem, inclusiv culturile de polenizare, menținerea dăunătorilor sub control și acționând ca hrană pentru alte animale. Consecințele potențiale ale declinului lor sunt atât de grave, încât a fost numită „apocalipsa insectelor”.
„Hotelul de insecte este făcut din lemne mai vechi, găurite și în care diferite specii ar trebui să-și depună ouăle sau larvele. Ce ar mai fi interesant să vă spun în legatură cu insectele este faptul că sunt practic cel mai de succes grup de organisme și că în ultimul timp suferă un declin, ceea ce nu este foarte bine, din cauza pesticidelor și nu numai.
Declinul este atât de accentuat că în unele țări din sud-estul Asiei și în special în zona de Est a Asiei, nu mai sunt atat de mulți polenizatori și oamenii au ajuns să polemizeze manual florile, adică să se ducă de la floare la floare și să facă polenizarea intenționată„, ne-a explicat Antonio Doncea.
Un copil poate să își facă singur un hotel de insecte acasă. „Nu aveți nevoie de nimic altceva decât de niște lemn pe care ar trebui să îl găuriți. Încetul cu încetul, în timp, ar trebui să vină albinele și alte insecte similare și o să vă bucurați de o gradină bogată și poate o să învățați și câteva specii noi.
Este foarte interesant faptul că insectele au colonizat aproape fiecare mediu de viață. Adică avem insecte în aer, în apă. Dacă vă vine să credeți, există un tip de gândaci care se numesc buhai de baltă. Efectiv stau în apă, înoată și vânează.
Dacă n-ar exista viespi parazitoide, noi nu am mai putea mânca smochine. De ce? Pentru că smochinele sunt polenizate de viespi parazitoide, dacă vă vine să credeți„, ne-a dezvăluit Antonio Doncea. Smochinele se întâlneşte în România, în partea de sud-vest a ţării, la Timișoara, de-a lungul
Dunării, între Buziaş şi Turnu-Severin, în Oltenia, în Câmpia Română, în Bucureşti şi în Dobrogea, unde creşte în stare semi-spontană.
Alexandra VASILE