VIDEO. Încă un control efectuat în port: „Șapte containere cu bușteni au fost descoperite în Portul Constanța“

0
717

Profitând de lacunele legislative din domeniul mediului, agenții economici, români sau străini, aduc în țară deșeuri periculoase și exportă marfă interzisă. Pentru că legea interzice exportul de bușteni, aceștia sunt ușor modificați ca și formă, printr-o minimă intervenție și sunt trecuți drept cherestea. O mică pădure a fost descoperită astfel ambalată în containere în Portul Constanța, gata să plece spre China.

Exportatorul susține că nu a încălcat legea, reprezentantul Gărzii Forestiere că doar s-au completat actele greșit, procurorul Curții de Apel, Teodor Niță și reprezentanții celorlalte autorități din Portul Constanța nu sunt de acord. Mai exact, este vorba de șapte containere, fiecare cu o capacitate de aproximativ 23 metri cubi în care ar fi trebuit să fie, potrivit documentelor, cherestea.

„Acest material lemnos, potrivit rapoartelor pe care îl avem de la instituțiile, este un lemn prelucrat ca fiind cherestea. Nu vem nici un motiv să ne îndoim că este altfel. (…) Cred că părerile sunt împărțite. Și lemnul ecarisat este aproximativ același produs cu cheresteaua netivită“ a precizat exportatorul, care a precizat că nu a mai făcut export de cherestea sub această formă.

Lemnul provine de la ocoalele silvice din țară.

Cu legea în mână, reprezentantul Gărzii Forestiere București susține și el că buștenii din containere nu sunt de fapt bușteni, ci lemn prelucrat (ecarisat)

„Este obținut prin cioplirea pe patru fețe, cubat după lungimea piesei, lățimea piesei (…) Materialul lemnos a venit până la vamă cu aviz de însoțire, (…) unde s-a trecut, în loc de lemn ecarisat, cherestea, dar sortarea dimensională e bună. Lemn ecarisat înseamnă lemn cioplit sau fierăstruit pe cel puțin o parte. (…) eu îl văd lemn ecarisat după cum e definit în Hotărârea de Guvern 497/2020“ susține inginerul Ionel Pârlea de la Garda Forestieră București.

Anchetatorii nu sunt de acord și verifică dacă legea a fost încălcată sau nu.

“Sunt interdicții, văd dacă sunt fapte penale sau nu. Dacă nu e nimic, ne cerem scuze că am intervenit, le închidem containerele și trimitem cheresteaua la destinatar în China. Dacă sunt probleme, aplicăm legea. (…) Vreau să verific dacă aici e cherestea. Dacă nu e cherestea, vedem de ce nu e cherestea. Sunt 7 containere, 23 de metri cubi pe container. 100 și ceva metri cubi, câteva hectare de pădure (…) La un calcul groso modo, sunt 10 hectare de pădure. (…) Dacă legea spune ceva, că nu e permis bușteanul și ăsta e cherestea, înseamnă că ori nu e respectată legea, ori legea e neclară“, a subliniat procurorul Teodor Niță, cel care instrumentează cazul.

Până la o rezoluție a procurorului sau a instanței de judecată, lemnul din containere nu va părăsi teritoriul României.

L.M., C.S.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.