VIDEO. Industria ospitalității a fost scoasă de sub rata de incidență. Cei vaccinați sau trecuți prin boală pot merge la restaurante indiferent de rata de infectare

0
266

În cursul zilei de miercuri, 6 octombrie a.c., Federația Patronatelor din Industria Ospitalității s-a reunit din nou la Constanța gazdă fiind, de această dată, Asociația RESTO. Au avut loc discuții ce vizează domeniul HoReCa iar Federația și-a atins primul obiectiv.

Industria ospitalității a fost scoasă de sub rata de incidență. Antreprenorii din acest sector își pot continua activitatea, cu respectarea restricțiilor impuse de nivelul actual al pandemiei.

Totodată, s-au căutat soluții pentru gestionarea relației cu autoritățile ținând cont de situația generată de pandemie, cu accent pe noile reguli în vigoare, ajutoarele financiare și stabilirea cu exactitate a responsabilității pe care industria ospitalității le are în prezent față de angajați, clienți și autorități.
S-a stabilit că România are nevoie urgentă de o promovare reală ca destinație turistică, motiv pentru care este prioritară accelerarea procesului de înființare a OMD-urilor locale și naționale.


„Industria ospitalității se află în punctul în care există o presiune legislativă, financiară și de imagine asupra ei. Suntem, probabil, cea mai solicitată industrie, cea căreia i s-a delegat misiunea de a deveni organ de control, mesager pro-vaccinare, cale de gestionare a relației între angajați și autorități locale etc”, au declarat reprezentanții FPIOR.

S-a stabilit în cadrul întrunirii faptul că va fi demarat un manifest având ca obiective: Funcționarea acestei industrii sub o singura restricție: certificat verde (persoane testate, persoane trecute prin boală, persoane vaccinate), accesul liber pe terase (fără restricții de capacitate / cu sau fără certificate), reactivarea opțiunii de acces cu teste valabile (respectarea certificatului verde European)

Pe plan financiar
Compensații financiare pentru restricțiile din 2021 si respectarea obligațiilor pentru anul 2020 În acest moment, nu se discută nimic despre anul curent și despre cum restricțiile au afectat bunul mers la afacerilor din domeniul ospitalității. Este urgent să se dezvolte un plan de ajutor pentru 2021, așa cum a existat pentru 2020.

Activarea opțiunii șomajului tehnic, cu accelerarea procesului de virare a sumelor datorate și simplificarea procedurii de aplicare.

Plafonarea taxelor pe salariul de pana la 3100 lei la nivelul salariului minim și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă
Această măsură va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să rămână în țară, cât și eliminarea muncii la gri. Măsura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătățirea calității actului de turism și alimentație publică, permițând companiilor din sector să fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate.

Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este readus in câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent;
„Apreciem ca fiind extrem de importante și binevenite măsurile propuse de guvern in anul 2020 si considerăm ca ar trebui continuate si in anul 2021, pe perioada restricționării activității și a carantinei impuse. Măsura susținerii 41,5% din salariul brut a acelor angajați reactivați din șomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultate reale.  Pentru susținerea sectorului, această măsură ar trebui continuată, alături de restul măsurilor deja aprobate”, mai transmit reprezentanții FPIOR.

Măsuri responsabile
Definirea nivelului de autoritate pentru factorii implicați și clarificarea responsabilității pe care noi o avem, ca industrie a ospitalității, în verificarea validității certificatelor Covid.

Obligativitatea consultării de către administrația publica centrala a tuturor patronatelor din industria ospitalității înaintea luării unor decizii legislative cu impact asupra acestui sector de activitate.

„Lansăm un apel la unitate către toate organizațiile din industria ospitalității din România pentru stabilirea și susținerea unei Strategii naționale de dezvoltare și promovare a turismului românesc! Următoarea întâlnire a FPIOR va avea loc la Bacău, în decembrie 2021”, transmite către autorități Federația Patronală a Industriei Ospitalității

Federația Patronală a Industriei Ospitalității (FIO):
HORETIM (Timiș), prin reprezentant Corina Macri,
Horeca Transilvania (Cluj), prin reprezentant Călin Cozma,
RESTO Constanta, prin reprezentant Egevit Aslan,
HORECA Bacău, prin reprezentant Nicolae Rusei,
Breasla Cârciumarilor Brașov, prin reprezentant Oana Coanță,
Org. Patronală a Cârciumarilor Brașoveni, prin reprezentant Valentin Șoneriu,
Horeca Arges, prin reprezentant Ruxandra Stoica,
Horeca Oltenia (Dolj), prin reprezentant Marius Banică.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.