VIDEO. UPDATE. Inspectorul școlar general constănțean cere ca adeverințele medicale pentru elevi și profesori să fie avizate de Direcția de Sănătate

1
1105

Ministerele Educației și Sănătății au realizat un draft al unui ordin comun cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru redeschiderea școlilor, iar inspectorii școlari generali au fost invitați joi, într-o videoconferință, să își prezinte propunerile și observațiile cu privire la acest document. Până acest ordin nu este final, nu putem ști când se vor redeschide școlile!

Potrivit draftului Ordinului comun al Ministerelor Sănătății și Educației cu privire la redeschiderea școlilor, la începutul semestrului II, elevii și cadrele didactice care se află într-o grupă de risc, respectiv sunt vârsnici sau au boli cronice, pot solicita să susțină sau să participe la cursuri on-line și să nu meargă la școală.

Același lucru este valabil și pentru elevii care locuiesc în aceeași casă cu membri ai familiei care au comorbidități, care se află într-o grupă de risc. Dar despre cadrele didactice care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, nu se spune nimic!

Așadar, toți cei care au dreptul să solicite acest lucru trebuie să prezinte adeverințe de la medicii de medicina muncii sau de la medicii curanți, pentru a demonstra că nu pot veni la școală, în colectivitate.

Inspectorul școlar general constănțean a solicitat, însă, ministrului Educației, în cadrul unei videoconferințe de joi, 04 februarie a.c., ca aceste adeverințe să fie avizate de Direcția de Sănătate Publică, iar acest lucru să fie menționat în Ordinul comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

„În situațiile în care avem cadre didactice care solicită să aibă activitate numai on-line, în situațiile în care avem elevi au în mediul familial membri care suferă de anumite comorbidități sau de elevi care au ei înșiși comorbidități, toate aceste documente să fie într-un fel avizate de Direcția de Sănătate Publică sau să primească o supravizare așa cum va stabili Ministerul Sănătății și, mai mult decât atât, să li se comunice clar ce documente, tipologia acestor documente care urmează să fie anexate la solicitarea respectivă, pentru ca ai noștri colegi, în cadrul unităților de învățământ, să poată să ia deciziile în cunoștință de cauză“, a declarat prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean.

Potrivit acestuia, până acum au existat situații în care directorii unităților de învățământ au primit solicitări de la profesori sau elevi ca să își desfășoare activitatea doar on-line, și au trebuit să tot ceară informații suplimentare ca să stabilească concret situații legislative în baza cărora puteau aproba aceste cereri.

„Ministerul Sănătății ar trebui să ne comunice mult mai clar ce anume se solicită, care sunt specialiștii care pot să emită astfel de documente medicale, baza legislativă care trebuie urmărită“, a mai spus prof. Sorin Mihai.

Așadar, inspectorul școlar general constănțean nu solicită și avizul D.S.P. pe adeverințele medicale deoarece s-ar teme că elevii și cadrele didactice ar obține astfel de documente pe baza unor „legături mai strânse“ cu diverși medici!?

UPDATE. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al D.S.P. Constanța, Tudorel Ene, ne-a declarat că instituția așteaptă forma finală a ordinului comun cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru redeschiderea școlilor și va acționa conform prevederilor legale, în privința adeverințelor medicale.

V.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.