Iureş continuu! Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa pune accent pe competenţă, promptitudine şi responsabilitate. Aici aproximativ 450 de angajaţi muncesc la „foc automat”. În lupta lor neobosită fac sacrificii. Își neglijează familiile și îşi riscă sănătatea. Nu au zi, nu au noapte, nu au odihnă, nu au sărbători. Și asta pentru ca noi și cei dragi nouă să fim bine.
Ei ştiu întotdeauna că menirea lor este să le salveze viaţa semenilor atunci când aceştia au cea mai mare nevoie şi tocmai de aceea sunt dispuşi, la orice oră din noapte, să intervină prompt la cazurile urgente din judeţul Constanţa. Numărul persoanelor care solicită ajutor medical este mare. În permanenţă angajaţii de la Ambulanţă intervin la numeroase apeluri venite de la cetăţeni. Un echipaj al Serviciului de Ambulanță din Maramureș a fost detașat pe litoral și va ajuta colegii din Constanța în acest sezon estival. De asemenea, punctele sezoniere și-au început activitatea.
Cât de pregătit este SAJ pentru sezonul estival 2021? Care sunt provocările? Câte substații de Ambulanță intenționează dr. Laurențiu Bădescu, managerul general al SAJ, să înființeze în perioada următoare și care sunt zonele vizate? De câți medici are nevoie SAJ pentru a funcționa la parametrii optimi? Sunt câteva întrebări la care medicul Laurențiu Bădescu ne-a răspuns în cadrul unui interviu Focus Press.
Reporter: Cât de pregătit este Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) din Constanța pentru sezonul estival 2021?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Noi suntem turaţi la maxim din valul 3 (al pandemiei de COVID- n.r.). Suntem obişnuiţi să ne organizăm pentru fiecare sezon. De data aceasta, sezonul estival 2021 este o nouă provocare. Aşteptăm cu drag aceşti turişti să vină pe plaiurile dobrogene. Astăzi este 15 iunie, data în care începem să funţionăm cu nişte puncte de staţionare pe tot litoralul. Astfel, noi dublăm efectiv substaţiile de Ambulanţă care există pe litoral. Pe lângă cele 4 substaţii de Ambulanţă din Nordul Năvodariului, Constanţa, staţia Centrală, Eforie şi Mangalia, vom avea încă 4 puncte de staţionare în partea de nord a municipiului. La Staţia Meteo Constanţa va staţiona şi va pleca de acolo, la indicaţiile dispeceratului, un echipaj format din asistent şi ambulanţier. La sediul ACN Constanţa, la Canalele Navigabile, va staţiona un echipaj şi va pleca de acolo pentru zona de Sud a municipiului şi pentru Autostrada A4, A2, unde sunt destul de multe evenimente, să ajungem cât mai rapid la eventualele accidente rutiere. Nu ne dorim, dar dacă vor fi să fim prompţi. Din Eforie va pleca un echipaj la Costineşti. Din Mangalia va pleca un echipaj la Neptun. Avem o colaborare cu Jandarmeria Română pentru a staţiona la Neptun, unde au ei sediul unei unităţi militare.
Rep.: Cu alte cuvinte, discutăm despre o acoperire a întregului judeţ?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Aceasta este strategia în Serviciul de Ambulanţă, să ajungem în timp util la toţi cetăţenii acestui judeţ şi cei care tranzitează acest judeţ sau se bucură de serviciile hoteliere şi turismul litoralului românesc. Încercăm să acoperim tot mai bine acest judeţ Constanţa.
Rep.: Din experienţa anilor trecuţi, care a fost zona cea mai solicitată din cele menţionate până acum: Mangalia, Eforie, Constanţa?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Tot litoralul este solicitat. Noi avem un specific. Avem un singur spital de urgenţă, UPU Constanţa şi cam totul se adună în municipiul Constanţa. Din cauza aceasta va trebui să tranzităm toate drumurile costiere până la Spitalul de Urgenţă Constanţa. Este un aflux foarte mare de turişti. De exemplu, dintr-o populaţie de 3.000-3.500 de suflete cât are Costineştiul, ajungem cu tot cu turişti la 80 de mii de locuri de cazare.
Rep.: Vor fi detaşate echipaje medicale din alte judeţe în Constanţa?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Este un context pandemic. Astăzi ne-au răspuns colegii din Maramureş. A venit un echipaj, cu un asistent şi un ambulanţier şi o ambulanţă tip B2. Ei vor acţiona pe zona Costineşti şi Eforie Sud. Sperăm să le fie bine aici, la noi, la Constanţa.
Rep.: Colegii de la Maramureş vor rămâne întreg sezonul estival la Costineşti?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Ei se vor schimba la două săptămâni, dar va fi o permanenţă asigurată şi ne vor ajuta. Noi avem nevoie de medici foarte mult. Avem un deficit foarte mare de medici. Pe parcursul anului 2020-2021 am mai angajat asistenţi şi ambulanţieri. A fost o anexă la statul de funcţii şi ne-am mai întărit structura. Medici, din păcate, nu sunt în România şi la Ambulanţă am atras cu greu medici. De aceea, prin intermediul dumneavoastră, dacă se poate să transmiteţi mai departe că suntem deschişi. Avem pe site toate posturile care sunt disponibile şi îi aşteptăm cu drag în rândurile noastre.
Rep.: De câţi angajaţi ar mai avea nevoie Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa să funcţioneze la parametrii optimi?
Dr. Laurenţiu Bădescu: În momentul de faţă suntem aproximativ 450 de angajaţi. Suntem doar 16 medici în operativ. Medici ne-ar trebui de încă 3-4 ori mai mult faţă de cât suntem ca să acoperim zona costieră, să avem un echipaj continuu pe aceste zone ale judeţului mai populate.
Rep.: Ce ne puteţi spune despre parcul auto ţinând cont de faptul că aveţi nevoie de un număr mai mare de medici?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Parcul auto a fost reînoit în ultimii 3 ani cu 22 de ambulanţe tip B şi C, din care 5 au fost tip C2. Noi avem aproximativ 90 de ambulanţe şi diferenţa este din 2007-2008. Sunt ambulanţe funcţionale, dar destul de învechite. Ele ar trebui în mod continuu reînoite.
Rep.: Ce alte zone mai sunt în atenţia dvs. pentru substaţii de Ambulanţă, pentru înfiinţarea acestor puncte?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Noi avem deja puncte de staţionare formate la Crucea, unde este o zonă neacoperită pe DN 39, Hârşova-Constanţa. Între Hârşova şi Kogălniceanu este exact la mijloc această localitate Crucea, unde UAT Crucea ne-a dat un spaţiu şi îl folosim, dar ar trebui înfiinţată o substaţie de sine stătătoare acolo. Noi am făcut adrese la ministerul de resort pentru a solicita înfiinţarea acestei substaţii. A doua prioritate ar fi pe drumul naţional Constanţa-Băneasa, cel mai lung drum din judeţul Constanţa şi este neacoperit pe tronsonul Cobadin, unde avem substaţie la Băneasa. Este un drum cu multe serpentine, greu de ajuns. În zona Adamclisi ar trebui o substaţie de Ambulanţă. Şi acolo am făcut demersuri pentru UAT Adamclisi. Avem o colaborare pentru a ne pune la dispoziţie un spaţiu, care trebuie evaluat, recompartimentat, aprobat de Direcţia de Sănătate Publică şi să facem demersurile pentru înfiinţare de substaţie.
Rep.: Incidenţa cazurilor de COVID a scăzut. Echipamentele de protecţie, vizierele, combinezoanele, vor rămâne în vigoare în această perioadă pentru angajaţi?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Starea de alertă este în continuare. Ei sunt la dispoziţia dispeceratului. Dispeceratul monitorizează fiecare apel, îl filtrează, îl triază. În funcţie de simptomele pe care le are fiecare pacient care apelează Serviciul de Ambulanţă, ei vor fi încadraţi cu echipament de protecţie sau fără echipament de protecţie, dacă se încadrează în definiţia de caz, ultima definiţie a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti.
Rep.: Ce doriţi să transmiteţi constănţenilor şi turiştilor care aleg să vină pe litoral şi care au nevoie de servicii medicale de urgenţă din partea echipajelor medicalizate ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa?
Dr. Laurenţiu Bădescu: Constănţenilor le doresc să aibă o vară frumoasă şi dacă apelează serviciul 112 să colaboreze cu operatorii din dispecerat şi să urmeze indicaţiile din dispecerat până la sosirea unui echipaj de ambulanţă. Noi încercăm să fim prompţi pentru toate urgenţele care le avem, dar sfaturile pentru un prim ajutor ar trebui date şi să fie o colaborare, o echipă între apelant şi dispecerat. Vreau să le reamintesc şi conducătorilor auto că fiecare are în maşina proprie o trusă de prim ajutor pe care poate să o folosească la nevoie, dacă au o urgenţă medicală, un traumatism, dintr-un accident rutier. Acolo găsesc o pereche de mănuşi, o faşă, un dezinfectant pe care poate să le folosească şi să ne ajute până când venim noi. Să oprească o hemoragie, să pună pacientul în poziţie laterală de siguranţă un pacient inconştient ca să nu vomite sau să astupe căile respiratorii.
Detalii în video interviul Focus Press.
Alexandra VASILE
Ceea ce nu este nimeni atent este ca acele echipaje se detașează din alta parte din stația centrala sau Mangalia ceea ce duce la scăderea nr de autospeciale din statile acelea. Iar acel nr de autospeciale sunt detașate în tot județul altfel vb fiecare substatie a primit una maxim 2 autospeciale noi de exemplu pe stația centrala sunt doar 2 tip C noi 3 tip B și 2 transporturi. Deci vb aruncate
Și ce facem cu cei puși în funcție pe pile? Cine a auzit de noul medic Vasluianu care e angajat saj CT de 2 ani și acum e pus director medical? Cum facem cu incompetenta medicului Popescu care jignește angajații saj și ii incita la violenta? Ce facem cu lingăi gen Modjes Claudio? Am angajat la tesa o gramada, aici nu e nevoie de personal operativ ci de mai mulți șefi…:)))) Badescule ti se termina contractul noi angajații din stația centrala iti uram ” sa nu te mai vedem la fata ” nici măcar în postura de medic angajat. Strângeți gașca și dispari!