VIDEO. ÎPS Teodosie nu interzice preoților sau credincioșilor să se vaccineze antiCOVID. Arhiepiscopul recomandă sfatul medicului și conștiința personală

0
359

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie (Î. P. S.) susține că nu și-a schimbat convingerea despre vaccinul antiCOVID: nu recomandă, nici nu interzice vaccinarea antiCOVID. Î.P.S. Teodosie așteaptă până în toamnă ca să fie convins de eficiența vaccinului, considerând că există încă multe informații contradictorii despre acesta.

Deocamdată, Arhiepiscopul Tomisului nici nu recomandă, nici nu interzice vaccinul antiCOVID. Dar este nemulțumit că preoții sunt încurajați să susțină campania de vaccinare, deoarece Biserica transmite adevărul revelat absolut de Dumnezeu, iar medicamentele sunt relative. În continuare, Î.P.S. Teodosie consideră că cel mai mult vindecă rugăciunea, mai mult decât vaccinul.

„Am dobândit informații noi. Sigur, virușii ăștia au avut o evoluție, ei nu sunt chiar naturali. Mai sunt și creați. S-au făcut mai de mult chiar studii pe viruși din această categorie, chiar am aflat că au fost testați, cu câțiva ani în urmă, că de 14 ani se studiază. Au fost testați peste 300.000 de oameni, s-au făcut niște studii. Dar acum s-au mutat virușii, sunt alte tulpini.

De aceea nu poți nici să recomanzi, nici să interzici acest vaccin. Fiecare trebuie să îl facă în cunoștință de cauză. Nu este perfect. Răspunde unor necesități de urgență, pentru că un om care are predispoziția spre această boală, să fie contaminat cu acest virus, este tentat să îl facă pentru că știe că nu are nimic de pierdut, mai bine îl face ca să aibă niște anticorpi. El produce niște anticorpi și cam prin toamnă vom avea un studiu mai clar asupra acestui virus, cum poate fi combătut, după ce se vede reacția după vaccin.

De aceea, noi nu suntem vectori de transmitere a vaccinului. Noi suntem transmițători și ne pare rău că am fost puși în situația aceasta. Noi transmitem un adevăr revelat absolut, pe când medicamentele sunt relative. Deci este o mare diferență între ceea ce propovăduim noi și ceea ce suntem puși să facem acum. Patriarhia ne-a dat o recomandare și e normal să ne dea, pentru că dacă este o boală, noi ne implicăm în boală.

Cel mai mult vindecă tot rugăciunea, mai mult decât vaccinul. Sunt convins de aceasta. Eu m-am apropiat de toți oamenii, că asta e menirea mea, nu am luat niciun virus, trebuia să mă îmbolnăvesc de o sută de ori. Dar, având în fiecare zi Sfânta Liturghie și împărtășania, știm că împărtășania combate toți viruși, pentru că nu s-a găsit în potir niciun virus. Oricine a căutat, nu a găsit, de aceea nu admitem împărtășania cu mai multe lingurințe, pentru că este o blasfemie. Înseamnă să ai necredință dacă faci așa ceva“, a declarat Î.P.S. Teodosie.

Din acest motiv, Arhiepiscopul Tomisului nici nu susține, nici nu combate campania de vaccinare antiCOVID, considerând că acest lucru este de competența medicilor. Prelatul recunoaște că boala există, dar nu poate oferi un răspuns categoric cu privire la vaccin. Așa că îi îndeamnă pe credincioși să țină cont de sfatul medicului și de conștiința personală.

„Cu privire la vaccinare, noi nu spunem nici da, nici nu și cu adevărat aici este competența medicilor. Cum să spun eu că sunt competent în privința vaccinului? Orice extremism nu este de bun augur. Nici vaccinați-vă toți, nici nu vă vaccinați.

Doar orice pacient ia de la medicul său o recomandare pentru un vaccin, pentru o boală, ca să se controleze, ia o trimitere la un specialist. De aceea, cum spune Sfântul Pavel, bine este și așa, și invers. De aceea fiecare este liber să o facă: nu putem interzice, nici nu putem promova, pentru că nu suntem specialiști.

Dar noi așteptăm și noi ne rugăm, că să știți și omul participă la vindecarea lui. Dacă se teme de vaccin, efectul va fi mai aspru asupra lui. Dacă vine cu mai multă încredere și mai mult entuziasm, s-ar putea să îi ajute și dorința și încrederea lui. De aceea, trebuie să facă fiecare după sfatul medicului și după conștiința sa.

În orice caz, este o boală reală, că mulți spun că nu există. Există, s-a putut testa, acest virus există. Sigur, ce spun specialiștii și am citit că acest virus ar fi și creat. Prin laboratoare, de atunci au început și studiu, înainte de a se manifesta. Are ceva în el care ajută în vaccin, are o particică din virus acest vaccin, care ajută să se formeze anticorpi. Aceasta știu de la specialiști. M-am ocupat zilele acestea mai mult de a citi studii medicale, decât a citi altfel de studii. Pentru că trebuie să dau un răspuns, dar un răspuns categoric nu pot să am. Pentru că nu are nimeni. Niciun medic nu va spune 100% te ajută acest vaccin.

Fiecare trebiie să ia sfatul medicului și conștiința lor să le fie martor. Pentru că nu sunt medic. Cum să mă erijez în medic?“, se întreabă Arhiepiscopul Tomisului.

Acesta susține că nu și-a schimbat opinia despre vaccinul antiCOVID și că cei care se tem de virus, să meargă să se vaccineze. Inclusiv preoții care doresc acest lucru. Dar Î.P.S. Teodosie încă nu este convins de eficiența vaccinului. Iar fețele bisericești din Arhiepiscopia Tomisului nu vor recomanda vaccinarea, dar nici nu o vor interzice. Pentru că, deocamdată, nici toți medicii nu o susțin. Iar unii dintre ei o fac deoarece sunt în anumite funcții și nu pot să contrazică autoritățile, susține Arhiepiscopului Tomisului.   

„Nu m-am schimbat cu nimic! Deocamdată nu mă vaccinez pentru că am alergie, am spus-o de la început. Trebuie să testeze medicii, să vadă, deocamdată nu am nevoie.

Cine se teme, să se vaccineze, nu-l opresc. Cine vrea să nu se vaccineze, cred că nu e obligatoriu, că trebuie să mai lucreze și conștiința fiecăruia. Personal, deocamdată nu mă vaccinez.

Am transmis și preoților aceasta, dar nu le spun să nu se vaccineze. Fiecare să ia sfat de la medic, eu nu sunt medic, de ce să mă mă erijez în atotștiutor, că nu sunt. Ceea ce recomand cu hotărâre sunt învățăturile de la Dumnezeu.

Nu am avut timp să consult toți preoții. Preoții merg la protopopi, au primit acel ghid de la Patriarhie, noi l-am trimis la toți și fiecare va lua opțiunea, este foarte delicat să recomanzi ceva ce e relativ.

Vaccinul ajută dacă atâția medici se vaccinează! Se vaccineză medicii, farmaciștii, urmează se zice și profesorii și preoții, dar nu este obligatoriu.

Se pare că dacă va fi bine studiat până în toamnă, din toamnă dacă își dovedește eficiența, că iată efecte pozitive și negative au avut loc în toate țările. Au fost aceste efecte peste tot. Una din țări care a recomandat zilele trecute, parcă Suedia, să nu se mai vaccineze, a revenit, că pot să se vaccineze.

Este atâta relativitate și nesiguranță, ce putem să recomandăm mai mult decât sfatul medicului și conștiința personală.

Preoții nu se vor erija în specialiști sau în prooroci, ca să spunem că avem duh proorocesc, vaccinul va face bine.

Nu știm, știm ce spun medicii, între ei se contrazic și atunci de unde să luăm noi un adevărat care să fie un etalon, nu avem de unde să luăm. Pentru că și medicii se contrazic între ei și noi să rezolvăm contradicția medicilor?

Trebuie să luăm în seamă că mulți medici care sunt în funcții, funcția te obligă să spui lucruri care provin de la autoritatea superioară, fără să fii tocmai convis. Nu toți sunt convinși.

Noi nu avem voie să vorbim cu mai multe înțelesuri. Noi vorbim precis despre învățătura de la Dumnezeu și relativ despre vaccin“, a concluzionat Î.P.S. Teodosie.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.