VIDEO. La un pas de scandal în toată regula, în Consiliul Local Constanța, în cea mai recentă ședință

0
662

Luni, 21.12.2020, dis-de-dimineață, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța, ocazie cu care aleșii locali nu au încetat să își arunce săgeți și ironii, din cauza burselor școlare. Noroc că președintele de ședință și viceprimarul Ionuț Rusu au îndemnat la calmarea spiritelor, pentru a trece odată la vot.

În ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța de luni, 21.12.2020, au fost votate numărul și cuantumul burselor ce vor fi acordate elevilor pentru semestrul I al anului școlar 2020 – 2021. În ședința anterioară, de îndată, proiectul de hotărâre viza doar acordarea burselor sociale, dar acesta nu a fost aprobat, deoarece majoritatea aleșilor locali s-au abținut de la vot, temându-se că primarul Vergil Chițac nu va mai iniția și un alt proiect de hotărâre pentru acordarea celorlalte tipuri de burse școlare: de performanță, de studiu și de merit. Deși acesta promisese că va căuta fonduri în bugetul local pentru fi acordate toate tipurile de burse până la următoarea ședință a Consiliului Local.

Pentru că proiectul inițial nu a fost aprobat, edilul-șef s-a întâlnit cu reprezentanții elevilor din Constanța și cu directorii direcțiilor din Primărie, pentru a tăia fonduri de la alte capitole bugetare și a le distribui către Învățământ, iar pentru ședința de luni a propus un proiect de hotărâre ce viza acordarea tuturor tipurilor de burse. Dar în cadrul acesteia, consilierul local P.S.D. Constanța Costin Răsăuțeanu nu s-a putut abține să nu îl atace frontal pe primarul Chițac și să se laude că victoria că a blocat, la ședința trecută, proiectul de hotărâre privind bursele sociale. Și chiar să îl tragă de urechi pe edil din cauza schimbului de replici dure cu președintele Asociației Elevilor din Constanța, de la ședința anterioară.

„Mă bucur să văd că ceea ce am expus noi ca aleși locali în ultima ședință, se dovedește astăzi că am avut dreptate. Mă bucur că s-au găsit bani, mă bucur că s-a făcut dreptate, mă bucur că se respectă legea. Mi-aș dori, în același timp, ca domnului primar să simtă măcar o părere de rău sau să îi pară rău și cred eu că, poate, în sinea dânsului regretă acel evenimente cu președinta Asociației Elevilor. Mi-aș dori să știu că conștietizați că a fost un episod nefericit, un derapaj și că astfel de episoade nu se vor mai întâmpla pe viitor. Noi vom susține întotdeauna demersurile și inițiativele tinerilor, trebuie să fie apreciate, încurajate, înțelese pe de o parte și cred eu că prin dialog se pot rezolva multe. Mă bucur încă o dată în numele grupului P.S.D., noi ne-a sfătuit toți colegii și cred că acest proiect de hotărâre, chiar dacă răspunde unor nevoi, poate pe viitor bursa de ajutor social ar trebui cumva majorată

Înțelegem contextul și tocmai de aceea nu depunem un amendament în sensul acesta și am încredere că nu vom mai avea în cadrul ședințelor de C.L.M. astfel de derapaje care să descurajeze, până la urmă, frumusețea democrației și libertatea de exprimare“, a spus Costin Răsăuțeanu.

Ar fi fost chiar culmea să fi propus un amendament pentru creșterea cuantumului burselor sociale, după ce abia s-au găsit fondurile necesare pentru toate bursele cu valorile lor de până acum, ajungându-se chiar la un deficit bugetar pe anul 2020 de peste 116 milioane de lei (an în care până la învestirea noului primar, adică până pe 29.10.2020, orașul a fost condus de primarul P.S.D. Decebal Făgădău și chiar de viceprimarul Costin Răsăuțeanu).  

Bineînțeles că după intervenția lui Costin Răsăuțeanu, au apărut replici imediate, consilierul local P.N.L. Mihaela Andrei transmițându-i acestuia „mă bucură foarte mult că după patru ani când a fost consilier local și n-a spus absolut niciun cuvânt, a ajuns la concluzia că dialogul este foarte important“.

Și consilierul local U.S.R. Dumitru Caragheorghe a avut o replică pentru Răsăuțeanu, mai ales că, la ședința anterioară, acesta a propus un amendament la proiectul de hotărâre privind bursele școlare care nu avea cum să fie votat, deoarece valoarea unei burse de performanță era deja, din mai a.c., de 1.000 de lei.

„Vreau să transmit că suntem și noi la fel de încântați că s-a reușit acest demers de a da toate cele patru categorii de burse pentru ele și în același timp sunt deosebit de încântat că am reușit să și mărim bursa de performanță de la 500 de lei la 1.000 de lei, ca să satisfacem și pretențiile domnului Răsăuțeanu deși acesta a votat acest lucru în ședința C.L. din mai 2020, dar se pare că a uitat cuantumul burselor“, a spus Dumitru Caragheorghe.

„O să vă rog frumos să nu intrăm în polemică acum“, a încercat președintele de ședință Stere Hira să calmeze spiritele, dar Costin Răsăuțeanu a lansat o nouă ironie, readucând aminte faptul că la ședința anterioară consilierii U.S.R. nu au votat asemenea celor de la P.N.L., cu care formează majoritatea.

„Eu îl înțeleg pe domnul Caragheorghe că se simte vinovat, că a votat împreună cu noi așa, ca să dea bine, dar acum trebuie să îl iertați dumneavoastră nu noi“, a spus Răsăuțeanu, care imediat a fost oprit de replica lui Caragheorghe: „Da și eu vă înțeleg pe dumneavoastră că aveți lipsuri de memorie și nu știți ce ați votat. Dumneavoastră propuneți de la 500 la 1.000 de lei fără să știți ce ați votat în luna mai“.

Și lucrurile ar fi continuat, doar că a intervenit viceprimarul P.N.L. Ionuț Rusu, care a cerut să se treacă peste „aceste mici înțepături pentru că nu mai suntem în campanie electorală“.

Noroc că primarul Vergil Chițac a avut apoi un răspuns elegant pentru Costin Răsăuțeanu, altfel lucrurile ar fi degenerat și mai mult și asistam la câteva derapaje ce nu fac onoare unor aleși locali.

„Nu a fost niciodată intenția noastră să nu acordăm toate bursele. Explic încă o dată: bugetul nostru la acel moment nu putea acorda decât bursele sociale. Am considerat că este de îndată, că de aceea a fost și ședință de îndată, nu extraordinară, a fost de îndată, să îi ajutăm pe acești copii pentru că veneau sărbătorile. Și am spus că vom căuta soluții tehnice în interiorul bugetului, care nu se găsesc de azi pe mâine.

În rest, domnule Răsăuțeanu, ceea ce spuneți dumneavoastră și ceea ce faceți sau mai ales ceea ce ați făcut pentru Constanța, eu nu vreau să comentez, dar vă caracterizează pe dumneavoastră și numai pe dumneavoastră“, a replicat Vergil Chițac.

Doar că noi ne aducem aminte că a fost ședință extraordinară în data de 15.12.2002, nu de îndată. În rest, chapeau bas!

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.