VIDEO. Locuitorii din Murfatlar reclamă poluarea cu praf de cretă din oraș

0
396

Primăria Murfatlar a primit mai multe sesizări din partea cetățenilor, în ultimul timp, care reclamă poluarea cu praf de cretă din oraș, din cauza fabricii societății comerciale Tempo Invest.

„În urmele deselor sesizări și petiții ale cetățenilor din Murfatlar, Primăria a făcut demersuri la Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Constanța, prin care am sesizat și noi problemele legate de poluare, cu praf de cretă în special, a societății Tempo Invest.

Am avut surpriza să primim un răspuns că s-au făcut măsurători, empirice din punctul nostru de vedere, și ne-au anunțat că nu există poluare în orașul Murfatlar, cu toate că noi avem sesizările oamenilor, se vede cu ochiul liber, mai ales pe timpul nopții, avem poze și filmări privind poluarea. (…)

Am considerat că nu putem contrazice aceste decizii ale autorităților statutului, care au hotărât chiar în aprilie 2020 să elibereze autorizație de mediu societății respective, fără măsurători realizate de Primăriei.

De aceea, facem propriile noastre măsurători, cu aparatură performantă, cu experți și specialiști. S-a montat deja un autolaborator, din 22 iulie a.c., pe care l-am primit de la Primăria Constanța, iar acesta va efectua măsurători în următoarele 3-6 luni“, ne-a declarat primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru.

Pentru aceasta, Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța (UOC), Primăria Orașului Murfatlar, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Palazu Mare au semnat un parteneriat.

Acesta are drept scop dezvoltarea activităților de cercetare științifică preliminare pentru evaluarea celor mai importante surse de emisii poluante, realizarea unor modele de dispersie a emisiilor poluante și estimarea impactului emisiilor poluante asupra sănătății locuitorilor orașului.

UOC și Primăria Murfatlar au amplasat autolaboratorul de cercetare, iar colectivele de cercetare de la UOC și UBB vor realiza modele de dispersie al emisiilor poluante, folosind Platformele de modelare și simulare ADMS și AirMode.

„În prima etapă, colaborarea va avea ca scop realizarea unui studiu preliminar asupra emisiilor de particule de la fabrica de cretă Tempo Invest SRL. Studiile preliminare vor fi folosite pentru a fundamenta inițierea unor proiecte de cercetare de mare amploare, care să studieze o categorie mai largă de poluanți, proveniți din traficul rutier, din procesele de tratare din agricultură și alte surse de poluare“, a precizat prof.univ.dr.ing. Eden Mamut al UOC.

Rezultatele studiilor vor fi aduse la cunoștința opiniei publice prin intermediul paginii web a orașului Murfatlar: https://primaria-murfatlar.ro.

Mai multe detalii în materialul video.

Valentin ISPAS

https://youtu.be/6COfgKhm49M

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.