VIDEO Mică lecție de biologie la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

0
55

La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța – CMSN, întâlnim tot felul de specii de animale și păsări. Deși sunt asemănătoare, acestea se reproduc în mod diferit, iar puii proapăt veniți pe lume, au instincte diferite.

Pentru a putea înțelege mai bine diferențele dintre specii, dr. Adrian Bîlbă, directorul CMSN ne-a explicat pe scurt, diferitele moduri de reproducere, pornind de la simpaticii porcușori de Guineea.

Animalele în general se reproduc prin ouă, prin ouă respectiv peștii icrele apoi amfibienii de asemenea cu ouăle lor, mergând mai departe, reptilele cu oul amiotic,cu coajă… mamiferele însă au optat pentru reproducerea internă. Firește, mai sunt și peștii care se reproduc intern, ca excepție însă. Mamiferele au ca regulă reproducerea internă. Bineînțeles, unele mai simplă, cum sunt cele aplacentare, sau fără placentă – marsupialele ce dezvoltă foarte puțin puiul în uterul mamei, el să crească mai departe în marsupiu și apoi, dintre cele cu placentă, evoluția este foarte interesantă în două soluții adaptative.

Prima este soluția iepurească ca să zic așa, în care se nasc pui mulți, foarte puțin dezvoltați, sunt lipsiți de păr, dar este oferă avantajul numeric, respectiv mulți pui. Mai este și cealaltă soluție, pe care o vedem aici în față este vorba de soluție cobailor și numai alor în care puiul se naște foarte – foarte definitivat. În America de Sud Mai sunt și alte mamifere care fac acest lucru, respectiv nasc un puic are este capabil să mănânce din a doua zi. Dezavantajul este că numeric nu sunt la fel de importanți ca la iepuri, 2-3, rarisim peste 3 exemplare care să se nască atât de bine dezvoltate diferențiate. Ce se văd aici sunt pui care au doar câteva zile. Pui care aleargă în momentul în care ies din mama lor, pui care sunt capabili să mănânce. Așa numiții pui nidifugi. Și la păsări sunt diferențe între pui.

Este interesant că natura găsește soluții adaptative, rămânând ca mediul să aleagă care este mai bună“ a explicat dr. Adrian Bîlbă.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.