Ziua Femeii se serbează, în fiecare an, în data de 8 martie, dar când este Ziua Bărbatului… S-ar sărbători pe 9 martie, pentru că „se beau 40 de pahare de vin“. Pentru a nu face diferențe între aceste zile, arheologul dr. Ana Hamat, din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), a ales să vorbească acum despre zeul frumuseții antice, Hercules.
Pentru a nu-i neglija pe domni, prezentăm acest semizeu foarte frumos, o întruchipare a puterii masculine, supereroul Antichității și un model de urmat pentru domni, de ce nu, dar și un model de privit pentru doamne. Arheologul dr. Ana Hamat a vorbit despre reprezentările lui Hercules din cadrul MINAC.
„Vorbind despre Hercules, dacă o să veniți la muzeu o să constatați că avem foarte multe reprezentări ale lui Hercules. Asta nu trebuie să vă mire, cultul lui era foarte apreciat în lumea antică, foarte răspândit. Foarte mulți oameni se relaționau cu acest cult, se regăseau într-una dintre ipostazele zeului și își doreau, de ce nu, să fie la fel precum Hercules, puternici, să învingă toate vicisitudinile vieții. Pentru că despre asta este vorba, este până la urmă o poveste despre supraviețuire și nimic nu e mai bine în luna martie, când vine primăvara, decât să vorbim despre supraviețuire și despre renaștere.
Hercules a reușit să se reinventeze de fiecare dată, a îndeplinit cele douăsprezece munci, fiind pedepsit pentru uciderea din greșeală a copiilor și a soției sale. A fost pedepsit de zei să îndeplinească cele douăsprezece munci. Acestea erau foarte periculoase și puteau oricând să-i pună capăt vieții, iar la final, pentru că s-a dovedit vrednic, a fost iertat de aceste teribile crime și a urcat în rândul semizeilor, la finalul vieții“, a declarat arheologul MINAC, Ana Hamat.
Conform legendelor, Hercules este printre puținii oameni care a învins moartea. El este cel care a legat moartea și a adus-o pe pământ. Precizăm faptul că una dintre muncile sale a fost prinderea și aducerea lui Cerberus, câinele cu trei capete care păzea poarta infernului, în fața regelui Euristeu.
„Poate nu o să vi se pară foarte mult, dar gândiți-vă și dumneavoastră că, în timpul în care Hercules l-a învins pe Cerberus cu mâinile goale, fără arme și l-a legat bine, l-a adus pe pământ, poarta Hades-ului a rămas nepăzită. Oricine putea intra după voie, oricine putea ieși după voie. Nu v-ați dori ca sufletele, să spunem așa, să iasă din Hades, și atunci era o problemă foarte mare pentru zei, drept pentru care Hercules a fost nevoit să-i dea drumul lui Cerberus, care s-a reîntors să-și reia postul“, a relatat dr. Ana Hamat.
Ceea ce este foarte interesant, Hercules este legat foarte mult de țara noastră, nu numai de Constanța, unde probabil era admirat pentru puterea sa și pentru toate virtuțile și toate puterile pe care le avea. Însă, este legat de țara noastră și prin Băile Herculane. Încă din Antichitate, se spune că acesta ar fi unul dintre locurile în care Hercules se pare că și-a îndeplinit una dintre porunci, una dintre munci (4:11) Este vorba despre prinderea hidrei din Lerna. În mitologia greacă, Hidra era un șarpe monstruos din Lerna, avându-i ca părinți pe Typhon și Echidna. Ea avea mai multe capete, în locul cărora creșteau altele, dacă erau tăiate. Hidra a fost ucisă de Hercules, care și-a otrăvit săgețile cu sângele ei.
„Revenind la Constanța, cu siguranță că în oraș existau temple pentru acest zeu. Era un zeu care promitea protecție tuturor. Era un zeu care promitea protecție bărbaților, spre exemplu garanta succesul în viață. Era un zeu care proteja femeile, de ce nu? Era un zeu care proteja copiii. Știm, spre exemplu, că una dintre amuletele favorite care erau agățate de părinți la gâtul copiilor pentru protecție era măciuca lui Hercules. De ce? Pentru că asta este arma care, până la urmă, a învins până și moartea. Astfel, era agățată la gâtul copiilor, mai ales la cei mici. Toate clasele societății, toate păturile societății îl divinizau. De la soldați, la comercianți, la preoți, chiar și împărați. Toți erau, să spunem așa, fanii lui Hercules. Dar chiar și în ziua de astăzi, la Hollywood au fost ecranizate multe filme ce îl înfățișau pe Hercules“, a conchis arheologul dr. Ana Hamat.
Hercules este un simbol al luptei pentru dreptate, iar faptele sale au devenit legende ce au fost transmise din generație în generație, fiind una dintre cele mai faimoase figuri din mitologia greacă.
Loredana MIHAI



