Mormântul Pictat Hypogeu, unul dintre cele mai valoroase monumente ale Dobrogei antice, a intrat de joi, 20 martie a.c., în circuitul turistic al județului Constanța. Astfel, a avut loc vernisajul expoziției permanente a monumentului istoric, un eveniment de excepție ce va marca readucerea în atenția publicului a acestui tezaur al trecutului.
„Evenimentul se va bucura de prezența și colecțiile domnului Viorel-Emanuel Petac, cercetător și președinte al Comisiei Naționale a Muzeelor, precum și de alți invitați din domeniul arheologiei și istoriei”, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Constanța.
Monumentul a fost protejat o lungă perioadă de timp de o structură din lemn, fără a fi accesibil vizitatorilor. În urma implementării proiectului „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat hypogeu”a luat naștere astfel un nou punct muzeal, care conservă și expune în condiții optime monumentul antic și permite vizitatorilor cunoașterea obiectivului printr-o expoziție permanentă dedicată și prin numeroase materiale digitale.
„Se deschide un monument unic în Dobrogea, în țară. Este deschis tuturor oamenilor din județ și turiștilor. Este frumos ca fiecare să lăsăm lucruri frumoase în urma noastră. Le mulțumesc tuturor președințiilor de CJ care și-au aportul”, a spus președintele CJC, Florin Mitroi.
Timp de o lună de zile accesul publicului este gratuit în intervalul orar 09.00 – 17.00, de miercuri până duminică.
Despre Mormântul pictat hypogeu
Precizăm faptul că, la începutul lunii iunie 2024, a avut loc inaugurarea Mormântului pictat hypogeu. Mai exact, în data de 6 iunie, la amplasamentul obiectivului (pe strada Mircea cel Bătrân, la intersecţia cu strada Ştefan cel Mare, vizavi de Restaurantul Zorile), a avut loc un eveniment special pentru a marca această realizare pentru comunitatea noastră și pentru a reflecta asupra importanței protejării patrimoniului cultural al județului Constanța. Însă, mormântul va putea fi vizitat anul acesta după ce vor fi finalizate documentațiile.
Lucrările de reabilitare, demarate în luna decembrie a anului 2022, au vizat intervenția directă asupra monumentului funerar și introducerea unei structuri de protecție cu rol multiplu: protejarea de factorii de degradare externi, asigurarea unui microclimat interior vital pentru conservarea picturilor murale și restabilirea legăturii dintre monumentul antic și nivelul original al solului.
Totodată, a fost realizat un punct de informare, în scopul punerii în valoare a excepționalului monument istoric, cu rol de prezentare specială a obiectivului, dar și de facilitare a accesului în vecinătatea acestuia. Valoarea totală a investiției se ridică la 6.419.336,47 lei, fonduri europene accesate de Consiliul Judeţean Constanţa.



L.M.
Citește și: