Aflat la 52 de kilometri de Vatra Dornei, Broșteni, orașul cu cea mai mare întindere din ţară, unde a petrecut o mică parte din copilărie și marele scriitor Ion Creangă, este un loc absolut de poveste. Peisajele de munte sunt încântătoare şi vei dori să revii aici ori de câte ori ai ocazia.
Broşteni, din judeţul Suceava, este oraşul cu cea mai mare suprafaţă din România, întinzându-se pe aproape 600 de kilometri pătraţi. Localitatea este pomenită şi de Ion Creangă în „Amintiri din copilărie“, din care aflăm peripeţiile lui Nică.
Oraşul Broşteni este situat pe valea râului Bistriţa, la graniţa cu judeţele Neamţ şi Harghita, fiind format din nouă localităţi: Broşteni, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Hăleasa, Holda, Holdiţa, Lungeni, Neagra şi Pietroasa. Numărul de locuitori din Broşteni se apropie de 5.500. Comuna Broşteni a fost declarată oraş în anul 2004, împreună cu alte localităţi din judeţul Suceava.
Aici, din anul 2020 primar este Alexandru Hurjui, un locuitor al zonei, născut și crescut în acest oraș, cunoscând împrejurimile și cetățenii foarte bine. A fost ales primar din partea PRO România, însă la jumătatea lunii decembrie 2023 s-a înscris în PNL Suceava.
Edilul-șef spune că a luat această decizie având în vedere sprijinul primit de orașul Broșteni din partea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și a deputatului liberal din zona de munte a județului, Angelica Fădor.
Reporterii Focus Press au stat de vorbă cu primarul Alexandru Hurjui, de Ziua României, la sfârşitul anului 2023, când încă nu se înscrisese în Partidul Național Liberal. În cadrul interviului, edilul-șef a prezentat un pic din istoria locului, dar și proiectele și planurile pe care le are în viitor, din punct de vedere politic.
Legat de o nouă candidatură, Alexandru Hurjui a declarat că va candida cu siguranță pentru un nou mandat de primar al orașului Broșteni.
Mulți constănțeni merg în vacanță la Broșteni, unii chiar și-au construit case aici
„Vă aflați în Broșteniul lui Ion Creangă, aici unde Ion Creangă a învățat. Toată lumea știe celebra poveste cu caprele Irinucăi. Aici se află și bisericuță din lemn, monument istoric de la 1760. Totodată, la Broșteni, pe vremuri, se aflau domeniile și proprietatea Coroanei Regale și astăzi, după mai bine de 100 de ani, încă se regăsesc urmele monarhiei: avem clădiri, avem povești, avem o întreagă istorie legată de Casa Regală din Broșteni, un ținut binecuvântat și o zonă specială. Nu întâmplător a fost aleasă această zonă, ci pentru frumusețea și bogăția zonei, a peisajelor minunate, a tot ceea ce oferă Broșteni“, a declarat Alexandru Hurjui.
Legat de numărul de turiști ce calcă pe aceste meleaguri an de an, primarul din Broșteni spune că întreaga zonă este binecuvântată, făcând referire la Țara Dornelor și la Valea Bistriței. Alexandru Hurjui are o vorbă pe care o rostește tot timpul: „cum există albastru de Voroneț, așa avem și noi verdele de Broșteni“.
„Avem muntele, ape curate, gospodării frumoase, gazde primitoare, mâncare bună, acoperim practic aproape toate cerințele și necesitățile unui turist. Foarte mulți turiști vin aici, din toate părțile țării“, mai spune primarul Alexandru Hurjui.
Mulți constănțeni merg în vacanță la Broșteni, unde unii și-au construit case. Astfel, s-a format un mic cartier al dobrogenilor, deja, în orașul din Suceava, cu șapte familii. Fără să îi numărăm pe cei care s-au mutat definitiv în Țara Dornelor.
Mai multe proiecte de infrastructură, în implementare în Broșteni
Edilul-șef se află la primul mandat, un mandat cu suișuri și coborâșuri. Fiind cel mai mare oraș ca întindere din România, având în componență mai multe sate, Broșteniul întâmpină și probleme, însă Alexandru Hurjui spune că toate problemele se vor rezolva. Mai ales că, în doar trei ani de mandat, a reușit să atragă fonduri europene și să implementeze proiecte.
„Mie îmi place să spun că nu este ușor. De aceea suntem puși aici. De aceea ne-am asumat acest lucru, să finalizăm proiectele preluate din administrațiile anterioare și să inițiem proiecte noi, pe care îmi doresc din tot sufletul să le pot finaliza tot eu. În primii doi ani de mandat am reușit să finalizez opt proiecte, prin PNDL 1 și PNDL 2: lucrări de reabilitare a cinci școli, lucrări de modernizare și extindere la rețeaua de apă, lucrări de modernizare și extindere la rețeaua de canalizare, plus stația de epurare și cinci kilometri de drum județean, cu rigole, șanțuri. În momentul de față, avem în desfășurare 17 proiecte pe fonduri europene, guvernamentale, plus cele din buget local. Avem o echipă relativ mică aici, în Primărie, dar ne facem treaba“, a conchis Alexandru Hurjui, primarul oraşul Broșteni din județul Suceava.
Loredana MIHAI
Citește și: