Utilizatorii trotinetelor electrice circulă, de cele mai multe ori, haotic pe străzile din Constanța. Au fost cazuri când vehiculele au fost abandonate în mijlocul drumului, reprezentând un real pericol pentru participanții la trafic, mai ales pe timp de noapte. De dată recentă, însă, mai mulți minori au fost surprinși în timp ce au ieșit cu trotinetele pe carosabil fără să se asigure. „Ăștia ne bagă la pușcărie“, au spus șoferii.
Doi minori au fost surprinși de camera de bord montată pe mașina unui șofer din Constanța, cum au ieșit pe carosabil cu trotinetele fără să se asigure.
Totul s-a petrecut în municipiul Constanța, pe una dintre străduțele care se intersectează cu B.P. Hașdeu. Șoferul a avut prezență de spirit și a încetinit, însă este cert că aceste gesturi pot duce la tragedii.
„Ne bagă la pușcărie, iar ei se duc… Așa ies copiii cu trotinetele, nu este primul caz“, a spus, pentru Focus Press, șoferul în cauză.
Oamenii susțin că nu puține au fost cazurile când conducătorii de astfel de trotinete nu respectă regulile de circulație și apar brusc în fața mașinilor. Însă, de menționat este faptul că și ei răspund penal și/sau contravențional, în funcție de situație.
De asemenea, precizăm că, în anul 2022, au fost înregistrate 25 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice.
„Conducătorii de trotinete electrice trebuie să respecte regulile de circulație impuse pe sectoarele de drum pe care circulă. Astfel, în cazul producerii unui accident rutier, conducătorii de trotinete electrice pot fi cercetați. În cazul producerii unui accident rutier, se analizează toate probele existente și, apoi, se soluționează accidentul rutier, pentru accidentele soldate cu pagube materiale. Pentru accidentele soldate cu victime omenești, se întocmește dosar de cercetare penală, iar la finalul cercetărilor, acesta se înainteză, cu propuneri corespunzătoare, Parchetului care supraveghează cauza.
Dacă, în urma cercetărilor efectuate, se constată că persoana care a condus trotineta electrică este implicată într-un accident rutier ca urmare a nerespectării unor reguli de circulație, iar conducătorul celuilalt vehicul implicat nu a încălcat nicio normă rutieră, vinovăția aparține conducătorului trotinetei electrice. Acesta va răspunde penal sau contravențional, după caz“, au spus, pentru Focus Press, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Obligațiile conducătorilor de trotinete electrice sunt prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002-R și R.A.O.U.G. 195/2022-R.
Astfel, în OUG 195/2002 R, la punctul 10^, a fost explicată definiția trotinetei electrice: „trotineta electrică – vehiculul cu două sau trei roți și ghidon utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu un loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm, în cazul celor cu două roți, respectiv la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm, în cazul celor cu trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric; punctul de ședere de referință are înțelesul prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013“.
În 2021, Primăria Constanța a adoptat Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța, acolo unde este prevăzut că ele pot funcționa în baza legilor precizate mai sus, adică se supun normelor rutiere.
De asemenea, în regulament este specificat că este interzisă circulația trotinetelor electrice în zonele exclusiv pietonale, de promenadă și parcuri, cu excepția zonelor special delimitate și semnalizate, dar și în zonele de acces în universități, școli, licee, grădinițe, piețe, complexe comerciale sau acolo unde sunt amenajate terase de alimentație publică ori târguri.
Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, iar casca de protecție este obligatorie pentru cei care nu au împlinit 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Se interzice transportul pasagerilor. De asemenea, se interzice circulația pe autostrăzi și pe drumurile publice pe care se poate circula cu o viteză mai mare de 50km/h. Pe lângă alte aspecte, unul foarte important este legat de faptul că le este interzisă circulația pe alte benzi decât pe cea de lângă bordură sau acostament, cu excepția cazurilor în care, înainte de o intersecție, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga sau se află într-un sens giratoriu.
Liliana BELCIUG
Mai problematici sunt cei 50.000 de soferi din ce in ce mai prosti decat aia 100 de trotinetisti. Nu mai faci un drum in oras fara sa vrea unul sa se urce pe tine, sa iti taie fata, sa nu sara peste un semn de stop, care sa mearga cu 30kmh pe banda 2 cu ochii in telefon, etc. Sunt de acord ca avem si alte probleme pe strazi, dar problema principala ramane soferul de autoturism. Si din pacate nimeni nu face nimic in aceasta privinta. Autoritatile deja sunt complet depasite de situatie, probabil de-asta nici nu mai ies din sedii. Face fiecare ce vrea