Aleșii locali județeni au aprobat vineri, 28 ianuarie a.c., bugetele instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța. Pentru anul curent, bugetul total alocat instituțiilor de cultură constănțene se ridică la suma de 60.205.261 de lei, mai mare cu 8.252.183 de lei decât alocarea anului 2021.
Teatrul de Stat Constanța a primit un buget de 10.158.800 de lei, Muzeul de Artă Constanța suma de 3.565.765 de lei, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța – 15.974.556 de lei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța – 10.740.900 de lei, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“ – 9.486.940 de lei, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ – 4.371.200 de lei, iar Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ va primi un buget de 5.907.100 de lei.
Proiectul privind aprobarea Bugetului Unității de Asistență Medico-Sociale Agigea a fost un alt punct dezbătut și aprobat în ședința de vineri, 28 ianuarie a.c. Pentru anul 2022, unitatea medicală are un buget estimat de peste 6,5 milioane de lei lei, mai mare cu aproximativ 700.000 de lei față de cel din anul precedent.
Alte trei proiecte de hotărâre pentru aprobarea Bugetelor de Venituri și Cheltuieli ale Centrelor de Educație Incluzivă au fost aprobate în ședința Consiliului Județean Constanța de vineri. Astfel, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Delfinul“ Constanța va avea un buget anual de 2.342.619 lei, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori“ Constanța urmează să primească suma de 1.748.159 de lei, iar Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros“ Constanța are un buget aprobat de 1.952.151 de lei. De asemenea, a fost aprobat și bugetul Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța, care se ridică la valoarea de 617.541 de lei.
Tot în ședința de vineri au fost dezbătute și votate proiectele de hotărâre privind alocarea bugetară, pentru anul 2022, către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și către Direcția de Pază a Județului Constanța. În acest sens, aleșii locali au adoptat, cu un număr de 35 de voturi, propunerea Bugetului de Venitrui și Cheltuieli al DGASPC Constanța, care în acest an se ridică la valoarea de 209.883.330 de lei, din care 116.415.066 de lei au fost alocați cheltuielilor cu personalul. Propunerea privind Bugetul de Venituri și Cheltuieli al DGEP Constanța a primit un număr de 35 voturi și se ridică, anul acesta, la suma de 6.350.000 de lei, iar cea a Direcției de Pază a Județului Constanța a primit un număr de 34 de voturi: alocarea bugetară este în coantum de 12.252.258 de lei.
Tot vineri, a fost dezbătut și aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea costului mediu lunar de întreţinere şi a contribuției lunare de întreţinere datorate de către beneficiarii, aparţinătorii, susţinătorii şi/sau de reprezentanţii legali ai acestora, pentru serviciile furnizate de Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Agigea, precum şi procedura de stabilire şi de încasare a contribuţiei lunare de întreținere. Astfel, costul mediu lunar de întreţinere aferent anului 2022 este în cuantum de 4.759,14 lei/lună, iar valoare contribuţiei lunare de întreţinere este de 1.250 de lei, în cazul persoanelor independente asistate social, şi de 1.500 de lei, pentru persoanele dependente. Menţionăm că persoanele care nu au venituri şi nici susţinători legali, nu datorează contribuţie lunară de întreţinere, aceasta fiind asigurată de la bugetul local în baza unei anchete sociale.
De asemenea, în vederea asigurării fondurilor necesare desfăşurării activităţii DGASPC, consilierii judeţeni au aprobat costurile medii anuale pentru finanţarea serviciilor sociale destinate protecției și promovării drepturilor copilului și persoanelor adulte cu handicap din cadrul acestei instituţii. Mai multe detalii privind sumele aprobate, tipurile de servicii sociale acordate persoanelor instituţionalizate, precum şi categoriile de cheltuieli avute în vedere la stabilirea costurilor, le regăsiţi aici.
Planurile de restructurare revizuite pentru serviciile sociale cu cazare destinate persoanelor adulte cu dizabilități a reprezentat un al punct dezbătut și aprobat de către aleșii locali. Având în vedere dispozițiile legale conform cărora „planurile de restructurare elaborate și aprobate până la data intrării in vigoare a prezentei ordonanțe de urgență rămân valabile, cu excepția situaților în care direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului solicită revizuirea acestora“, DGASPC Constanța a efectuat revizuirea planurilor de restructurare pentru centrele rezidențiale anterior menționate, formulând aspecte tehnice și operaționale pentru perioada 2022-2023. Facem precizarea că planurile de restructurare au fost avizate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
V.I.