Luna august este ideală pentru vacanțe. Ce poate fi mai plăcut decât să te relaxezi într-un hamac, la munte, cu o carte în mână? Tot timpul anului alergi de acasă, la serviciu sau la cumpărături, așa că acum, în luna august, este timpul să-ți oferi acea pauză binemeritată.
Iazul din Vamă este o locație de care te îndrăgostești la prima vedere, indiferent dacă ești pescar, iubitor de natură, copil sau adult. Este un loc de poveste, în care te poți refugia în zilele în care vrei să fii doar cu cei apropiați. Situat la ieșirea din Vama Buzăului, Iazul din Vamă este un domeniu pe care, odată ajuns, nu ai cum să îl mai uiți. Îl vei asocia mereu cu bucuria de a petrece timp de calitate în natură.
În rândurile ce urmează, Focus Press îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru o excursie într-una din cele mai frumoase destinații turistice. Îți propunem o excursie pe un traseu pitoresc de la poalele Ciucaș. Ne-am dorit să ne bucurăm de ceea ce ne oferă muntele. Mai mult decât atât, vom parcurge un traseu ecoturistic. Ce înseamnă asta? Vama Buzăului a trebuit să îndeplinească următoarele condiții pentru a deveni destinație ecoturistică: conservarea și protejarea naturii și impactul negativ minim asupra mediului natural și socio-cultural. Această proprietate are propria poveste. Iazul din Vamă a fost conceput pentru răsfățul turiștilor și le oferă în permanență trasee interesante și preparate din pește, pregătite cu multă dragoste.
Povestea Iazului din Vamă
Reporterii Focus Press au ajuns la Iazul din Vamă și au aflat povestea colțului de rai pentru pescari. Sunt convinsă că și voi, la fel ca mine, vă întrebați de la ce vine denumirea proprietății, cu atât mai mult cu cât în acea zonă se pescuiește în special păstrăv. Tocmai de aceea, vă voi spune pe scurt povestea locului. Astfel, vă veți da seama că tot ce este realizat acolo, este pentru a bucura sufletele celor care îi calcă pragul. Din dorința de a evada din aglomerația urbană din Brașov, familia Marica a descoperit o fâneață, un teren neamenajat, împrejmuit doar de apă și munți, pe care au exploatat-o.
Astfel, medicul veterinar Constantin Marica, absolvent al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca în anul 1976, și fost coleg de liceu cu președintele PSD Constanța, Felix Stroe, desăvârşidu-şi activitatea profesională de peste 40 de ani, în patru judeţe, în zona Întorsura Buzăului şi areale limitrofe, a pus bazele Iazului din Vamă. La scurt timp după pensionare, ajutat de fiul său, Alexandru, stabilit în Statele Unite ale Americii, a amenajat o zonă de pescuit de agrement al păstrăvului, în inima naturii, la 50 de kilometri de Braşov. Aici, păstrăvul capturat trebuie cumpărat.
Merită menționat și faptul că, de cum cobori din mașină, privirea îți este atrasă de superbul peisaj cu pădure și munte pe fundal. Tragi aer în piept și gestul involuntar pe care îl faci este să îți scoți telefonul mobil din buzunar sau aparatul de fotografiat pentru a imortaliza momentul. Noi am ajuns prima data aici, vara aceasta, când peisajele pitorești accentuează parcă senzația lucrului bine făcut și mai ales pe cea de liniște și relaxare, dar sunt convinsă că fiecare anotimp își are farmecul lui.
Iazul din Vamă oferă amestecul perfect dintre sălbăticie și modernism. Nu este pentru cei avizi după adrenalină, ci mai degrabă pentru cei care caută aerul curat de munte, liniștea și relaxarea, naturalul și confortul. O cină pe malul apei, preparate delicioase din pește gătite cu mult drag de Teodora, fiica medicului veterinar, și expediții în zonă, la Cascada Urlătoarea – cam astea sunt ingredientele unei vacanțe petrecute la Iazul din Vamă, departe de agitația urbană.
Cum ajungi la Iazul din Vamă
Până la iaz poți merge cu mașina. Cel mai important este sa ajungi la Căminul Cultural din Brădet, unde faci dreapta spre Vama Buzăului, de unde mai ai câțiva kilometri până la destinație. Treci de Rezervația Valea Zimbrilor, care merită vizitată, și urmezi drumul principal care de te duce direct la iaz. Odată ajunși aici, am închiriat o undiță cu 10 lei, am primit momeală și o găleată pentru depozitarea peștelui prins. În maxim o oră am capturat 12 păstrăvi. Ne-am bucurat de peisaj și la final am plecat cu păstrăvii acasă, nu înainte de a-i plăti. Pentru cele 4 kilograme de pește prins am scos din buzunar 175 de lei.
Unde te cazezi
Campingul Oliver, la Iazul din Vamă, aflat la ieșirea din Vama Buzăului, județul Brașov, spre cascada Urlătoarea, dispune de 10 locuri mari, bine delimitate, exclusiv pentru campare cu rulote sau autorulota. Campingul este dotat cu racorduri la curent și apă, două toalete și două dușuri prevăzute cu panouri solare, fiind locul ideal pentru picnic. În concluzie, vă recomandăm o destinație ecoturistică pentru relaxare în natură, aer curat, peisaje pitorești și văi cu priveliști încântătoare. Practic, este o drumeție perfectă pentru iubitorii de natură sau de fotografie, pentru că, oriunde te-ai uita, vezi ceva interesant.
Acest minunat iaz plin de păstrăvi atrage turiști din toate colțurile țării, inclusiv Constanța. Printre cei care au ajuns aici se numără și președintele PSD, Felix Stroe. Medicul veterinar Constantin Marica este o gazdă primitoare și a acceptat să ne dezvăluie povestea Iazului din Vamă. În cadrul unui interviu Focus Press am aflat că și președintele Felix Stroe s-a simțit minunat în locul creat de fostul său coleg de liceu, medicul Constantin Marica. Declarațiile integrale ale medicului veterinar Constantin Marica le găsiți în video interviul Focus Press!
Alexandra VASILE