UPDATE. VIDEO. Prețul gigacaloriei rămâne 250 de lei, la Constanța

0
1029

Prețul gigacaloriei pentru populația Constanței rămâne, până la finalul acestui an, 250 de lei. Proiectul de hotărâre prin care s-a stabilit acest lucru a fost votat miercuri, 11.11.2020, în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal.

Aleșii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizate în S.A.C.E.T. de către R.A.D.E.T. Constanța și a subvenției unitare acordate consumatorilor casnici racordați la rețeaua de transport sau la rețeaua de distribuție, pentru perioada 01.11.2020 – 31.12.2020, în municipiul Constanța.

Toate proiectele de hotărâre au fost aprobate de aleșii locali municipali miercuri, 11.11.2020, în ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța. Au fost prezenți 25 de consilieri locali în Sala „Remus Opreanu“ (Costin Avătafului a întârziat), iar aleșii locali Irinela Nicolae și Cristian Mihăilescu au participat on-line.

Ordinea de zi a inclus următoarele proiecte de hotărâre:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2020. Iniţiator: primar Vergil Chițac;

„Sezonul rece a venit, noi trebuia să pornim sistemul de alimentare cu energie termică a populație, a celor circa 50.000 de consumatori casnici. Așa cum știți, binomul CET – R.A.D.E.T. este în insolvență. Asta înseamnă că CET-ul, cel care ne furnizează agentul termic primar, are datorii către furnizorul de combustibil, la cel care furnizează gazul. CET ne-a notificat că dacă nu le dăm în avans niște bani, reprezentând subvenția la căldură pe lunile noiembrie și decembri, nu își va putea plăti furnizorii, așa că nu puteam să livrăm căldură populației. Dar lucru acesta nu se putea întâmpla, pentru că legea spune că dacă sunt trei nopți sub 10 grade Celsius, trebuie să pornim sistemul de încălzire.

Acesta este motivul principal pentru care am convocat de îndată această ședință. Trebuie să prevedem 20.650.000, subvenția pe care noi o estimăm și pe care noi o plătim de la buget, pentru alimentarea cu căldură a populației“, a explicat primarul Vergil Chițac.

Rectificarea bugetului a fost necesară și pentru alocarea altor sume, pentru co-finanțarea unor proiecte europene, pentru finalizarea unor contracte, cum este cel de salubritate.

Consilierul local P.S.D. Constanța, Costin Răsăuțeanu, a propus ca, pentru subvenția pentru căldură alocată constănțenilor, să fie rectificat bugetul cu suma de 23.650.000, pentru ca prețul plătit de fiecare constănțean pentru o gigacalorie să fie de 200 de lei.

Primarul Vergil Chițac e explicat, însă, de ce acest lucru nu este posibil. „Bugetul orașului Constanța are o problemă structurală: veniturile proprii, mai puțin fondurile europene sau subvențiile care vin de la stat, sunt mai mici decât cheltuielile de funcționare: adică cele pentru personal și cele pentru bunuri și servicii. Municipalitatea s-a împrumutat an de an de la un excedent din anii trecuți. Vă rog să rețineți că, într-adevăr, execuția bugetară nu stă rău, dar nu știm ce se va întâmpla în următoarele trei luni. (…) În momentul de față, dacă adunăm subvenția la CT Bus, subvenția pentru gigacalorie, tichetele Respect, subvenția pentru gunoi, din circa 500 de milioane de lei, bani pe care îi produce Constanța, 178-180 de milioane de lei sunt subvențiile astea. Gândiți-vă dacă mai putem merge din punct de vedere economic în direcția asta. (…) Filosofia pe care o vom aplica pentru realizarea bugetului pentru anul viitor va fi ca veniturile orașului trebuie să fie cel puțin egale, mai mari chiar decât cheltuielile de funcționare ale Constanței“, a precizat edilul-șef Vergil Chițac.

Consilierul local Răsăuțeanu a reiterat, însă, necesitatea măririi subvenției pentru căldură, considerând că administrația locală poate solicita ajutor Guvernului, direct de la bugetul de stat, mai ales că restricțiile din luna martie până acum au afectat mult economia orașului.

„Înțeleg că poate sunt anumite probleme. (…) Noi, autoritatea locală, trebuie să fim alături de oameni pentru că ne așteaptă vremuri grele. Dar trebuie să venim în sprijinul oamenilor, să sprijinim agenții economici și pe cei care sunt angajați. Nu trebuie să ne gândim, domnule primar, să nu vă treacă cumva să majoram taxele și impozitele anul viitor. Sunt lucruri pe care trebuie să le analizam împreună și să decidem dacă, poate, Guvernul României – pentru că știu că aveți o relație foarte bună cu domnul premier – să se poate apleca prin a sprijini constănțenii printr-o alocare bugetară direct de la Guvern și, de ce nu, să accesăm bani europeni. Slavă Domnului, v-am lăsat la cheie foarte multe proiecte europene, cu peste 800 de milioane de lei, bani care se infuzează în economia locală, bani care vor ajuta agenții economici să păstreze locurile de muncă. Cred că ar trebui să analizați din această perspectivă un sprijin de la București în această perioadă, pentru că orașul Constanța este un oraș turistic și noi am fost loviți direct de deciziile lor, mai rău decât alte orașe, și tocmai de aceea se impune un sprijin de la Guvern“, a spus Costin Răsăuțeanu.

„Dacă administrația P.S.D., până în 2016, ar fi avut un program de dezvoltare sau schimbare a infrastructurii de termoficare, nu am fi fost puși în situația de față, de a avea nevoie de o subvenție atât de mare, din cauza costurilor atât de mare. Ați fi putut să alocați fonduri europene pentru îmbunătățirea infrastructurii de termoficare“, a intervenit însă consilierul local P.N.L. Mihaela Andrei.

Amendamentul, însă, a fost respins, cu 19 voturi împotrivă și 8 pentru.

Rectificarea bugetului local propusă de primarul Vergil Chițac a fost aprobată cu 19 voturi pentru și 8 abțineri.

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului local pe trimestrul III pe anul 2020. Iniţiator: primar Vergil Chițac;

În acest moment există un excedent în bugetul local, la Secțiunea Funcționare de 72.366.952 de lei și la Secțiunea Dezvoltare (Investiții) de 13.815.921 de lei. Edilul-șef a avut un scurt comentariu: „Pe mine mă îngrijorează excedentul paradoxal de la Secțiunea Dezvoltare, pentru că nu știu dacă îl vom face. Sigur că trebuie să avem grijă de oameni, pentru că trecem prin perioade grele. Dar trebuie să avem grijă și de oameni dezvoltând orașul Constanța. Îndreptăm banii spre cheltuieli sociale cât se poate, dar trebuie să dezvoltăm și orașul. ideea de a duce bani preponderent spre secțiunea socială, în loc să rezolve problema, o adâncește și mai mult. Haideți să încercăm să ne gândim la constănțeni investind în orașul ăsta. Eu când văd excedentul ăsta de peste 13 milioane la secțiunea Dezvoltare, mă îngrijorez, mă gândesc de ce nu s-au realizat investițiile“.

Proiectul a fost aprobat cu 27 de voturi pentru.

3. Proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al SCIL Confort Urban S.R.L. Constanța. Iniţiator: primar Vergil Chițac;

Capitalul social al Confort Urban s-a majorat pentru a putea fi achiziționată o stație de asfaltare (o cerere mai veche a societății Primăriei), pentru a putea repara drumurile Constanței, iar banii necesari au fost identificați în acest sens.

Proiectul a fost aprobat cu 27 de voturi pentru.

4. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T. de către R.A.D.E.T. Constanța și a subvenției unitare acordate consumatorilor casnici racordați la rețeaua de transport sau la rețeaua de distribuție, pentru perioada 01.11.2020–31.12.2020 în municipiul Constanța. Iniţiator: primar Vergil Chițac;

Pentru luna noiembrie 2020 va fi alocată o subvenție de 8,67 milioane de lei, iar pentru luna decembrie 2020, 11,773 lei, în total 20.450.000 de lei în acest an.

Primarul Vergil Chițac a precizat că dacă se va putea, de la începutul anului 2021, subvenția va fi majorată, în funcție de fondurile ce vor fi alocate bugetului local pentru anul viitor.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 19 voturi pentru și 8 abțineri.

5. Proiect de hotărâre pentru aprobarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceul Teoretic «Decebal»“ și a cheltuielilor aferente. Iniţiator: primar Vergil Chițac;

Acesta este un proiect cu finanțare europeană, hotărârea fiind necesară pentru aprobarea de Consiliul Local Constanța a ultimei variante a bugetului proiectului european.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 27 de voturi pentru.

6. Proiect de hotărâre pentru aprobarea modificării art. 3 și art. 6 din H.C.L. nr. 443/2019 privind aprobarea proiectului „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit «Mugurel», Constanța“ și a cheltuielilor aferente. Iniţiator: primar Vergil Chițac;

Și acesta este un proiect cu finanțare europeană, hotărârea fiind necesară pentru aprobarea de Consiliul Local Constanța a modificării art. 3 și art. 6 din H.C.L. nr. 443/2019, cu privire la acest proiect.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 27 de voturi pentru.

7. Proiect de hotărâre pentru aprobarea modificării art. 1 din HCL nr. 130/2019 privind aprobarea actualizării documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța – etapa II“. Iniţiator: primar Vergil Chițac.

„Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța – etapa II“ este tot un proiect cu finanțare europeană, iar hotărârea este necesară pentru aprobarea de către Consiliul Local Constanța a actualizării documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 27 de voturi pentru.

V.I.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.