VIDEO. Primăria s-a hotărât să niveleze deșeurile din groapa de gunoi de la Poarta 9, ce devenise un focar de infecție

0
578

După ce a primit o amendă de 50.000 de lei pentru că a permis ca groapa de gunoi de la Poarta 9 să devină un focar de infecție, Primăria Municipiului Constanța consultă piața pentru a stabili valoarea serviciului de nivelare a deșeurilor depuse în aceasta. Administrația locală consideră că este nevoie de minimum 528 de ore pe an pentru prestarea acestui serviciu.

În luna iunie, actualul consilier local P.N.L. ales Ionuț Rusu atrăgea atenția asupra gropii de gunoi de la Poarta 9, care devenise un adevărat focar de infecție. Pentru că deși depozitul era destinat doar deșeurilor inerte, provenite din construcții și desființări, constănțenii au aruncat aici tot ce au dorit, iar Primăria Municipiului Constanța, administratorul acesteia, nu a oprit acest fenomen. În 2019, în loc să o ecologizeze, administrația locală a decis ca groapa de gunoi să fie păzită, pentru a nu se mai arunca alte tipuri de deșeuri aici, dar paznicii probabil au închis ochii la nereguli și problema tot nu s-a rezolvat. Așa că în 2020, situația a ajuns și în atenția Ministerului Mediului și a Gărzii Naționale de Mediu, iar în luna iunie, după un control la fața locului al comisarilor din Capitală, Primăria s-a ales cu o amendă de 50.000 de lei și obligația de a reecologiza locul. Până atunci, comisarii constănțeni de mediu doar puneau în vedere administrației locale să recupereze deșeurile care nu erau inerte, așa că s-a ajuns la situația din vara acestui an, fiind nevoie de un control al Gărzii Naționale de Mediu pentru a se rezolva problema.

Acum, Primăria Municipiului Constanța consultă piața pentru a stabili valoarea serviciului de nivelare a deșeurilor inerte depuse în depozitul de la Poarta 9. Nivelarea molozului, betoanelor, tencuielilor, resturilor de piatră, a pavajelor se va face cu un buldozer de maximum 180 de cai putere. Administrația locală dorește să încheie un acord-cadru în acest sens, pentru următorii patru ani, estimând că în fiecare lună este nevoie ca serviciul să fie prestat minimum 44 de ore, maximum 132 de ore, adică minimum 528 de ore/an și maximum 1.584 de ore/an. Programul va fi stabilit de Municipalitate în funcție de fluctuația cantităților de materiale provenite din construcții și desființări necesare a fi nivelate.

Firmele interesate sunt invitate să trimite oferte pentru estimarea valorii acestui serviciu până pe 06.11.2020, ora 16.00.

Reamintim că în anul 2000, Administrația Porturilor Maritime Constanța a încheiat un acord cu Primăria Municipiului Constanța pentru ca deșeurile inerte provenite din construcții și desființări să fie depozite la Poarta 9, pentru a fi consolidat malul din acea zonă. Molozul acumulat ar fi consolidat malul și solul mâlos, iar în timp acesta ar fi devenit suficient de puternic pentru a deveni o bază bună pentru viitoare construcții de infrastructură în port. 

Astfel, materialele provenite din construcții și desființări nu se depozitează decât aici, nu la platformele de gunoi sau în modulele pentru colectare selectivă din oraș. Persoanele fizice sau juridice care au construit ori au demolat și trebuie să scape de resturile provenite din această activitate, trebuie să achite o taxă de 3 lei/tonă sau fracție de tonă și să le transporte în Portul Constanța, la groapa de gunoi din zona Porții 9.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.