VIDEO Primarul liberal Bibarț, nemulțumit că Aradul a primit 0 lei, pentru energia termică: “Am constatat că sunt municipii în ţară – Constanţa, Suceava şi altele – care au primit bani”

0
54

Există riscul ca orașe întregi să rămână în frig la iarnă. Românii care locuiesc în marile orașe și sunt racordați la sistemele centralizate de producere a energiei termice riscă să suporte în această iarnă facturi mult mai mari la încălzire. Motivul: creșterea prețurilor la gaze. Asociația Municipiilor așteaptă ajutor de la Guvern. La Constanța gigacaloria să rămână tot la 250 lei, municipiu care a fost sprijinit de Guvern, susține primarul din Arad.

Primarul liberal al municipiului Arad, Călin Bibarţ, este nemulţumit că Guvernul nu a alocat sprijin financiar pentru producerea energiei termice la CET, arătând că preţul gigacaloriei ar putea depăşi 1.000 de lei în condiţiile creşterii preţurilor la gaze, motiv pentru care municipalitatea amână începerea furnizării căldurii în locuinţe.

Călin Bibarţ a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că municipiul Arad nu a primit niciun leu de la Guvern pentru energia termică, “cu toate că încă din vară a solicitat sume pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice”.

Municipalitatea a estimat că ar fi necesară suma de 23 milioane de lei pentru a putea menţine preţul gigacaloriei la nivelul de anul trecut. Primarul a spus că în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară pentru unele unităţi administrativ-teritoriale Aradul era menţionat, dar în anexa actului normativ unde sunt cuprinse sumele alocate fiecărei UAT “municipiul dispăruse”.

Municipiul Arad a dispărut, cu toate că era singurul din judeţ care solicitase sprijin pentru termie. Deşi ni s-a spus ulterior că nu se dau municipiilor în această primă fază, am constatat că sunt municipii în ţară – Constanţa, Suceava şi altele – care au primit bani, acestea, la fel ca şi noi, înregistrând probleme la acest capitol. Este absolut necesar să primim un ajutor financiar, cu atât mai mult cu cât Aradul contribuie foarte mult la bugetul naţional, iar, pe de altă parte, nu din vina arădenilor sau a Aradului în acest an preţurile au luat-o razna la gaze. În plus, nu consider că este corect ca Primăria Arad să acopere toate datoriile istorice ale CET-ului”, a menţionat Călin Bibarţ.

Primarul este de părere că, fără intervenţie guvernamentală, în condiţiile achiziţionării gazelor de pe piaţa liberă, “preţul gigacaloriei ar putea ajunge şi chiar depăşi 1.000 de lei”.

Este şi motivul pentru care se amână pe cât posibil începerea furnizării agentului termic la nivelul municipiului Arad. Dacă am da drumul acum la termie, la preţurile de acum şi fără nicio intervenţie a statului ar însemna ca cetăţeanul să plătească de patru ori mai mult decât plăteşte azi, lucru cu care nu putem fi de acord! În schimb mă îngrijorează faptul că se tărăgănează de la nivel central o soluţie şi e deja destul de frig. Mă gândesc la şcoli, la grădiniţe, unde este nevoie de căldură. Rămân optimist că pe săptămâna viitoare, în condiţiile în care temperaturile se menţin scăzute, să putem începe furnizarea agentului termic, cu eforturile noastre până se vor ţine de cuvânt aşa cum au promis şi vor interveni la nivel guvernamental inclusiv cu alocări de cote de gaz şi alocări financiare“, a mai spus primarul Aradului.

El a precizat că se poartă negocieri între cele două CET-uri pentru a se stabili condiţiile contractuale valabile în acest sezon. În timpul campaniei interne de alegere a conducerii centrale a PNL, Călin Bibarţ anunţase public că îl susţine pe Ludovic Orban pentru preşedinţia partidului.

UE a cerut eliminarea subvenției date de primării Mai mult, situația încălzirii se va complica și mai tare în viitor. Comisia Europeană a cerut eliminarea acestor subvenții acordate generalizat de către primării și subvenționarea doar a acelor consumatori care sunt vulnerabili, potrivit lui Bege.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.