Principalele structuri ale MAI au prezentat în cursul zilei de miercuri, 31 mai, a.c., planul de acțiune din perioada minivacanței de Rusalii, pe litoral.
În județul Constanța, toate structurile MAI vor desfășura acțiuni în perioada minivacanței 1 Iunie -Rusalii. Reprezentanții Jandarmeriei, Poliției, Poliției de Frontieră, ISU și ai Centrului Antidrog și-au prezentat planurile de acțiune pentru prevenirea infracționalității și a pericolelor. Forțele de ordine vor fi prezente atât pe litoral, cât și în localitățile unde vor avea loc evenimente cu public.
Măsuri ISU
Potrivit ISU Constanța, aproximativ 200 pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța sunt pregătiți să intervină, zilnic, pe durata minivacanței de Rusalii în cazul producerii unor situații de urgență.
Pe linia prevenirii situațiilor de urgență, personalul Inspecției de Prevenire a demarat deja controalele la agenții economici și amenajările temporare la care este anunțată afluență mare de public. În timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire vizează modul în care sunt respectate reglementările legale privind funcționarea din punct de vedere al securității la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție (stingătoare), menținerea liberă a căilor de acces și evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor electrice. În total, în această perioadă, pe teren se află 8 inspectori.
De asemenea, încă din data de 5 mai, au fost demarate controalele la unitățile de turism cuprinse în programul „Litoralul pentru toți“. Până în prezent, au fost executate 15 astfel de misiuni și au fost aplicate 104 sancțiuni contravenționale, din care 89 avertismente și 15 amenzi în cuantum de 110.500 lei. Printre deficiențele constatate amintim: nefuncționarea în totalitate a iluminatului de securitate, exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații, blocarea căilor de evacuare.
Pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență ce pot să apară pe durata minivacanței, în vederea reducerii timpului de răspuns și asigurării unei intervenții optime, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța vor fi operaționalizate cinci puncte temporare de intervenție în zonele vulnerabile din județ, încadrate cu 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 descarcerare, cu un total de 16 subofițeri, după cum urmează:
• Vama Veche, o autospecială de stingere cu apă și spumă (A 2001) și 3 subofițeri;
• Valu lui Traian, o autospecială de stingere cu apă și spumă (A10000) cu 4 subofițeri;
• Agigea, o autospecială de stingere cu apă și spumă cu modul de descarcerare (A203) cu 2 subofițeri;
• Ciocârlia, o autospecială de stingere cu apă și spumă (A5001) cu 4 subofițeri – perioada 1 iunie- 31 octombrie 2023;
• Valea Dacilor, o descare cu 3 subofițeri.
Aceste puncte temporare de lucru vor fi operaționale începând cu data de 1 iunie, ora 08:00, până în data de 6 iunie, ora 08:00, iar punctul temporar de la Ciocârlia va fi operațional până în data de 31 octombrie 2023.
Echipajele operative aprținând ISU „Dobrogea“ vor fi prezente și la diverse evenimente ce vor avea loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului pentru asigurarea măsurilor PSI și acordarea primului ajutor medical în cazul producerii unor eventuale situații de urgență. Astăzi, o ambulanță SMURD tip B2 va fi prezentă pe Faleza Lacului Techirghiol, iar mâine, 1 iunie, o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 încadrate cu 7 subofițeri vor asigura măsuri preventive la evenimentul „În curtând, din nou acasă“, desfășurat pe stadionul „Gheorghe Hagi“ Constanța.
În Piața Ovidiu din Constanța, vom fi prezenți, pe 1 iunie, alături de toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, unde vom organiza o expoziție de tehnică. Vom avea o autospecială de stingere cu pulbere, o descarcerare, o motocicletă SMURD, o austospecială a scafandrilor de intervenție, un CBRN, o ambulanță SMURD C1 și autospeciala pentru intervenții pirotehnice, cu un total de 13 subofițeri. De asemenea, vom avea și demonstrații de acordare a primului ajutor medical și o vom prezenta și pe noua colegă a pompierilor militari, Pia, un ciobănesc belgian în vârstă de un an care se pregătește pentru misiuni de căutare/salvare.
În data de 4 iunie, vom fi prezenți la evenimentul Constanța în Miniatură, desfășurat în Parcul Tăbăcărie; copiii vor putea vedea descarcerarea și autospeciala de stingere cu apă și spumă, iar cei 7 subofițeri ce le deservesc le vor răspunde tuturor întrebărilor legate de profesia de pompier militar. Tot în data de 4 iunie, vom asigura măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență la o competiție de ciclism dedicată copiilor, în orașul Techirghiol. Vom fi prezenți cu o ambulanță SMURD B2 și o autospecială de stingere cu apă și spumă, cu 3 subofițeri.
Garda de Coastă
În perioada 1 – 5 iunie 2023, aproximativ 200 de polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă vor desfășura zilnic activități specifice în punctele de trecere precum și de supraveghere a frontierei de stat. Aceștia vor folosi mijloacele de mobilitate navală și terestră din dotare, precum și mijloacele tehnice speciale de supraveghere a frontierei.
În această minivacanță ne asteptăm la valori de trafic crescute în punctele de trecere a frontierei de stat de la frontiera cu Bulgaria, pentru că mulți români aleg să-și petreacă vacanța în afara țării. Valorile de trafic vor fi crescute pe sensul de ieșire, la începutul perioadei, și pe sensul de intrare la finalul perioadei.
Astfel, le recomandăm persoanelor care urmează să tranziteze frontiera de stat să utilizele toate punctele de trecere a frontierei deschise circulației internaționale, să se informeze despre timpul de așteptare în punctele de trecere pe site-ul Poliției de Frontieră Române, la secțiunea Trafic Online, și să dețină și să pregătească în prealabil documentele de călătorie pentru trecerea frontierei de stat.
Reamintim faptul că în județul Constanța, la frontiera cu Bulgaria, sunt deschise 5 puncte de trecere: Vama Veche, Negru Vodă, Dobromir, Lipnița și Ostrov, cu mențiunea fapului că PTF Dobromir și Lipnița au ca program de funcționare 08-20. De regulă, PTF Liptnița și Dobromir au valori de trafic scăzute, fapt pentru care, dacă pentru a ajunge la destinația dumneavoastră considerați că puteți tranzita unul dintre aceste puncte, nu ezitați să o faceți.
Garda de Coastă va lua măsuri gradual, în funcție de traficul din punctele de trecere, pentru diminuarea timpului de așteptare atât pe sensul de ieșire cât și pe sensul de intrare, prin suplimentarea numărului de polițiști de frontieră care efectueaza controlul, cât și prin utilizarea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere.
IPJ Constanța
Având în vedere perioada minivacanței de Rusalii, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a dispus măsuri specifice pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. Poliţiştii vor fi prezenţi pe principalele artere rutiere, în localităţile urbane şi rurale, pe căile de acces către lăcașurile de cult, precum și în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Astfel, în perioada 1-5 iunie a.c., peste 200 de poliţişti, în principal din cadrul structurilor de Ordine Publică, Rutieră, Investigaţii Criminale, precum și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, folosind aproximativ 100 de autospeciale și 10 aparate radar, vor acţiona, zilnic, în județul Constanța.
Prioritatea efectivelor Inspectoratului de Poliție Județean Constanța va fi menținerea ordinii și liniștii publice. Astfel, în funcție de evoluția situației operative, dispozitivele de siguranţă publică vor fi adaptate pe raza localităţilor urbane, rurale și în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, punându-se accent pe misiunile de patrulare în zonele aglomerate.
De asemenea, se va asigura intervenţia operativă la evenimentele sesizate prin SNUAU 112.
Totodată, polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere de circulație, obiectivul acestora fiind fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor. Polițiștii rutieri vor acționa pentru depistarea conducătorilor care pun în pericol siguranța traficului, folosind dispozitive care semnalează prezența consumului de alcool sau a substanțelor interzise la volan. De asemenea, aparatele de măsurare a vitezei vor fi folosite la capacitate maximă.
Recomandăm conducătorilor auto să aibă o conduită preventivă în trafic, să respecte regulile de circulație și să consulte, în permanent, Centrul Infotrafic al Poliției Române.
Pe linie de investigații criminale, se vor desfășura activități pentru diminuarea faptelor cu violență și a infracțiunilor contra patrimoniului.
Pe linie de investigare a criminalităţii economice, se vor efectua verificări la operatorii economici cu privire la proveniența mărfurilor, evidențierea veniturilor rezultate din comercializarea acestora, emiterea bonurilor fiscale, deținerea avizelor și autorizațiilor legale.
Nu în ultimul rând, pe linie de prevenire a criminalității se vor derula activități specifice de prevenire, menite să reducă riscul de victimizare a populației.
D.A.