Într-o ediție anterioară am prezentat un proiect inovator ce se dezvoltă în cadrul Universității Maritime din Constanța- SmartDelta, fiind vorba despre o platformă de măsurare a sistemelor radiante care include o cameră anecoidă. Concret, dezvoltă balize plutitoare care monitorizează nivelul de zgomot subacvatic, în Delta Dunării. Este vorba despre cinci balize ce colectează date și le transmit prin radio la un nod de centralizare a informațiilor, printr-un proces individual, fiecare fiind conectate la niște antene. Proiectul a fost demarat în anul 2020 și se va finaliza la finele acestui an.
Prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș a oferit detalii despre acest proiect inovator dezvoltat în cadrul Universității Maritime Constanța. Proiectul se dezvoltă prin „Creșterea competitivității inovative a SC As Net Market Media SRL prin investiții inițiale de inovare în scopul realizării unei platforme tehnologice SmartDelta, în cadrul unei unități nou înființate pentru realizarea activităților CD în colaborare efectivă.”, fiind cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
În cursul zilei de miercuri, 31 august a.c., la Baza Nautică din cadrul Universității Maritime din Constanța au fost efectuate simulări ale acestor balize, pentru că, aici întâlnim luciu de apă și vegetație, așa cum întâlnim în Delta Dunării.
„Ne aflăm la Baza Nautică din cadrul Universității Maritime Constanța pentru a derula o campanie pentru a derula o campanie de măsurători în cadrul unui proiect de cercetare al colectivului pe care îl conduc, este vorba despre SmartDelta despre care am mai discutat și cu alte ocazii. Aceste balize din cadrul proiectului sunt parte dintr-un sistem de monitorizare a unor parametri de mediu în Delta Dunării. Aceste balize achiziționează date privind poluare sonoră subacvatică, iar aceste date, după ce sunt prelucrate, sunt transmise către un nod de colectare a datelor. Între cele două elemente din acest lanț de comunicații, evident există o transmisie radio care presupune, dezvoltarea unor antene care să funcționeze în mediul specific Deltei Dunării, dar, în același timp, având în vedere că mediul de transmisiune din Delta Dunării are particularități cu totul și cu totul deosebite, în sensul că există prezența luciului apei, vegetației, aceste balize sunt amplasate chiar pe suprafața apei, transmisia undelor radio trebuie să ia în considerare mediul particular.
În momentul de față noi, ceea ce facem aici este să studiem caracteristicile unui astfel de mediu de propagare care include luciul de apă, vegetație și să vedem în ce măsură afectează calitatea comunicației dintre baliză și nodul de colectare a datelor. Sigur că, ceea ce facem este un fel de repetiție înainte de amplasarea acestor balize în mediul lor de operare, în Delta Dunării. Aici la Baza Nautică avem tot ce ne trebuie din punctul acesta de vedere: luciu de apă, vegetație pe mal, putem să ne facem o idee cum vor fi lucrurile în modul de operare. Camera anecoidă din cadrul UMC ce a fost dezvoltată în cadrul acestui proiect: înainte de a face măsurătorile acestea privind transmisia dintre baliză și nodul de colectare a datelor în mediul real, se face o calibrare, într-un mediu controlat. Aceste două elemente din lanțul de comunicație sunt amplasate într-un mediu în care nu reflectă undele radio, nu este supus interferențelor externe, pentru ca apoi să putem modela comportamentul acestui lanț de comunicații în mediul real”, a declarat prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.
Loredana MIHAI
Citește și: