VIDEO. Simulator de navigaţie unic, la UMC. Studenții universităţii testează situaţii pe care le vor întâlni pe mare

0
486

Universitatea Maritimă din Constanța se poate lăuda cu cele mai performante sisteme de simulatoare existente în dotarea unei unități de învățământ superior din România. Complexul de Simulare pentru Navigaţie reprezintă un sistem integrat, de ultimă generaţie, aflat în dotarea Universităţii Maritime Constanța din anul 2004, fiind cel mai performant sistem de simulare din domeniul transporturilor.

Pentru început, vă prezentăm Simulatorul de navigație. Studenții la marină vor testa situații pe care le vor întâlni pe mare. Cpt. Nicolae Groșan, instructor la Universitatea Maritimă Constanța, a prezentat simulatorul de navigație și manevra navei.

Simulatorul poate gestiona simultan 6 nave conduse de către echipe de cart alcătuite din studenţi/cursanţi. Fiecare navă dispune de un set complet de comenzi, echipamente şi aparatură de navigaţie, ceea ce permite conducerea, pilotarea şi manevrarea acestora în orice zonă maritimă. Practic, fiecare navă îndeplineşte condiţiile tehnice impuse pentru a putea fi omologată ca FMBS (Full Mission Bridge Simulator).

„Ne află în cadrul simulatorului de la Universitatea Maritimă din Constanța. Aceasta este una dintre punțile simulatorului de navigație, îl numim puntea principală și în continuare am să vă spun câteva elemente care compun acest simulator de navigație. În primul rând este utilizat pentru antrenamentul ofițerilor din marina comercială, dar în primul rând acesta este utilizat pentru a preda cunoștințele teoretice și practice studenților UMC din anii III și IV. Simulatorul cuprinde o serie de echipamente de navigație: radarul, timona, telegraful, hărțile electronice și avem posibilitatea să creăm o serie de exerciții pentru a- antrena, atât pe ofițerii din marina comercială, cât și pe studenții noștri. Noi îi învățăm pe studenții noștri informații, dar și chestii practice pentru a evita acele coliziuni între nave. Simulatoarele au rolul de acrește încrederea studenților în echipamente, dar ți în forțele lor proprii”, a precizat Nicolae Groșan, instructor la Universitatea Maritimă Constanța.

„După cum vedeți, vremea nu este foarte, foarte rece, plouă. Avem posibilitatea să creăm diferite situații, de la situații de mare calm, vreme însorită, la situații în care vizibilitatea scade la 0, însemnă că nu vezi partea din față a navei, prova. Noi creăm aceste situații pe care le plasăm în exercițiile pe care le facem cu studenții. Scopul nostru aceste acela de a-i învăța pe studenți cum să manevreze nava, să schimbe, să spunem, direcția de mers a navei sau să evite o coliziune, însemnând ciocniri între nave sau situații de foarte mare apropiere. În mare liberă, când ai tot oceanul în față, sunt situații în care vin navele foarte aproape una de alta, noi îi învățăm să nu treacă atât de aproape. În cadrul simulatorului avem trei tipuri de radar, ideea principală este să se înțeleagă principiul de funcționare. Avem și telegraful care înseamnă acel echipament care transmite către compartimentul mașină reducerea vitezei sau mărirea vitezei. Mai avem panoul frontal unde avem: girocompasul, compasul magnetic. Simulatorul cuprinde și timona, iar prin intermediul acesteia acționăm asupra cârmei, care se află în partea din spate a navei, pupa, cu ajutorul căreia schimbăm direcția de deplasare, către dreapta, tribord, sau stânga, babord. Cu ajutorul hărții electronice se poate observa poziția navei”, a mai spus cpt. Nicolae Groșan, instructor la Universitatea Maritimă Constanța

Universitatea Maritimă din Constanța oferă pregătire în domeniul transportului maritim și în domenii conexe – inginerie economică, tehnologii și sisteme de telecomunicații, ingineria și protecția mediului în industrie, energetică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.