VIDEO. Sindicaliștii de la Oil Terminal cer demisia premierului, a ministrului Energiei și a secretarului de stat George Niculescu

0
861

Angajații societății Oil Terminal au protestat joi, 29 aprilie a.c., începând cu ora 10.00, în incinta întreprinderii de pe strada Caraiman, municipiul Constanța, aceasta după ce luni, 26 aprilie a.c., sindicaliștii au protestat la Ministerul Energiei, solicitând creșteri salariale, care, potrivit acestora, se încadrează în bugetul de stat, conform discuțiilor purtate anterior.

Angajații Oil Terminal au protestat din cauza faptului că executivul nu dorește să voteze în favoarea creșterilor salariale și solicită respectarea respectarea înțelegerii între Administrația companiei și Sindicat cu privire la încheierea unui act adițional la contractul colectiv de muncă care să cuprindă creșteri ale salariilor care să acopere rata inflației. Au luat cuvântul președintele sindicatului Oil Terminal, Nicu Androne, dar și președintele filialei Constanța, Cartel Alfa, Ion Caraignat.

Nu este prima dată când angajații societății de stat protestează împotriva deciziilor guvernului de a nu le mări salariile, ci acest lucru s-a întâmplat și în 2016, când aceștia scandau pentru că acționarii minoritari doreau restructurarea cu 500 de locuri de muncă.

Aceștia cer demisia premierului Florin Cîțu, ministrului Energiei, Virgil Popescu, dar și secretarului de stat din cadrul Ministerului Energiei, fostul prefect liberal, George Niculescu.

 ”Vreau să vă spun că, din toate discuțiile purtate cu ministrul Energiei, dar și ministrul Finanțelor, iar dacă la Ministerul de Finanțe am avut o înțelegere și au transmis Ministerului Energiei că nu se încalcă legea bugetului prin aprobarea bugetului inițial negociat cu sindicatele, trebuie să vă spun că la ministerul Energiei ne-am lovit de un domn Mihalache care spune conducerii societății că după 20 de ani de întocmiri bugete, nu mai știe să calculeze indicele de productivitate. Acest domn Mihalache este în vreo șapte consilii de administrație. Vă dați seama cum se gândește acesta la salariații din cadrul Oil Terminal. Vom fi nevoiți să anunțăm organele statului în momentul în care vom depista anormalități. S-a terminat cu parteneriatul dintre sindicat și conducerea societății, s-a terminat cu dialogul social. Au refuzat să înregistreze actul adițional al contractului colectiv de muncă, deși a fost o decizie dată de Consiliul de Administrație în acest sens. Vreau să vă spun că vom continua în instanță, nu vor rămâne lucrurile așa”, a declarat Nicu Androne.

”Am cerut aplicarea și respectarea legilor în toate întâlnirile noastre acest aspect s-a solicitat mereu, iar acest guvern nu a respectat creșterea salarizării în sistem bugetar, creșterea salariilor în companiile de stat, acolo unde a fost profit, de exemplu compania Oil Terminal care pe timp de pandemie a adus profit la bugetul național. Această creștere salarială care s-a convenit între Consiliul de Administrație și conducerea companiei a fost legală, s-a încadrat în legea bugetului, art. 48. alineatul 1-5 pe care le-am respectat întocmai. Ei nu știu să ne explice acum dacă am încălcat sau nu, legea bugetului și așteptăm clarificări săptămâna viitoare. Am făcut intervenție la Instituția Prefectului județului Constanța, la Consiliul Județean Constanța, care este fost director al acestei societăți. Mai mult decât atât, un reprezentant al Ministerului de Finanțe ne-a spus ca avem dreptate, asta după protestul de luni, 26 aprilie, și că bugetul, așa cum s-a întocmit cu această creștere salarială se încadrează în limita bugetului național. Iată că după acest domn a dat un document, probabil la solicitarea unor indivizi din Consiliul de Administrație, în care nici ei nu știu să explice dacă am încălcat sau nu legea bugetului, document care, un alt individ, secretar de stat care este de la Constanța, domnul George Niculescu, fost prefect, uns secretar de stat la Ministerul Energiei ne-a fluturat acest document. Eu cer demisia acestui om, care a ajuns în Ministerul Energiei, George Niculescu”, a strigat președintele Cartel Afla, filiala Constanța, Ion Caraignat.

”Din păcate, votul acționarilor majoritari a fost pentru bugetul numărul doi, deci fără creștere salarială”, a declarat ulterior președintele Nicu Androne, care mai spune că singura speranță din mandatul acționarilor majoritar a fost pentru că aprobarea are erată, adică banii care până acum au fost prevăzuți în cheltuieli cu terții pentru creșterea salarială vor fi trecuți în previziuni: ”Avem promisiunea că în următoarea săptămână, la intervenția domnului Caraignat, vom avea o nouă intervenție la Ministerul Energiei și a Ministerului de Finanțe, în care se va lămuri dacă noi am calculat bine productivitatea muncii sau ei au înțeles bine legea bugetului. Era bine pentru domnul Cîțu care ar fi trecut în legea bugetului în anul 2021, că nu se acceptă creșteri salariale pentru societățile cu capital majoritar de stat, înțelegea toată lumea, dar ei au introdus o frază prin care se spune că nu se permit creșteri salariale chiar dacă societatea a adus profit. Plus că și Ministerul Finanțelor a înțeles exact ca noi. Este o directivă politică dată de PNL”.

Oil Terminal este o companie națională cu capital majoritar de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei. Aceasta ocupa o poziţie strategicã în Zona Mãrii Negre fiind cel mai mare operator pe mare, specializat în vehicularea ţiţeiului, produselor petroliere şi petrochimice lichide şi a altor produse şi materii prime în vederea import/exportului şi tranzitului. Conform Cartel Alfa, având în vedere datele economice, această creștere nu ar afecta situația societății; dimpotrivă, majorarea salariilor ar aduce mai mulți bani la bugetul statului și al asigurărilor sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.