Se apropie 1 mai, dată la care, teoretic, turiștii ar trebui să ajungă în stațiunile de pe litoralul românesc, la startul sezonului estival. Unii dintre aceștia le aleg pe cele din nordul litoralului, ce au fost supuse unui proces de înnisipare în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere“. Iar anul trecut au fost semnalate o serie de probleme, atât de către turiști, cât și de constănțeni.
Odată cu lărgirea sectoarelor de plaje din stațiunea Mamaia, a crescut și pericolul de înec, prin îngustarea porțiunii de apă de la mal la geamandură, la cel mult 20 de metri. Procesul de înnisipare a constat în lărgirea plajelor cu aproximativ 200 de metri. Aceasta a fost principala problemă semnalată de turiști, care s-au mai arătat nemulțumiți și de distanța mare dintre beach-baruri și buza mării.
Dar autoritățile consideră că procesul de reducere a eroziunii costiere pe plajele din Mamaia și Mamaia Nord a fost gândit bine, în proporție de 80- 90%. Potrivit golul acela despre care se plângeau turiștii și constănțenii din buza malului este datorat înnisipării în exces. Potrivit noului director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), Hristu Uzun, există o explicație logică pentru aceasta: pe timp de iarnă, o parte din nisip se va retrage, din cauza furtunilor, formându-se un echilibru, iar în acest sezon estival nu se va mai simți acest disconfort.
„În lotul Mamaia s-a înnisipat cu un exces de nisip, astfel încât după primele furtuni va avea loc un fenomen de eroziune în care furtuna va retrage ceva nisip din plajă și va crea un profil de echilibru al plajei. Apoi, în momentul în care vor intra turiștii în apă, nu vor mai da de acel gol care era vara trecută, unde era foarte mică apa, apoi brusc se duceau la doi metri. Se va reduce riscul de înnec. Proiectul, lucrarea nu a fost greșită, faptul că a fost pus nisipul suplimentar în cadrul proiectului de eroziune, prevăzând că iarna va veni furtună și să se creeze acel profil de echilibru, să aibă material pentru a fi pus în plajă submersă. Poate au avut loc mici scăpări în cadrul proiectului, dar 80- 90% a fost făcută o înnisipare bună în Mamaia. Nu riscăm să fim sancționați, fiindcă proiectul se încadrează în parametrii proiectați. Linia țărmului este într-o continuă mișcare, în special iarna, vara este mai lentă“, a declarat Hristu Uzun, directorul ABADL.
Operatorii de plajă, la fel de nelămuriți ca anul trecut
Legat de amenajarea noilor suprafețe de plajă din Mamaia, operatorii economici reclamă faptul că și în acest an situația este incertă, neclară și nu știu sigur cum pot proceda.
În luna februarie a acestui an, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) i-au informat pe operatorii de plajă că suprafețele noi de plajă, rezultate în urma finalizării lucrărilor aferente proiectului de reducere a eroziunii costiere, au fost deja înscrise în evidențele de cadastru, iar dreptul de proprietate a fost înscris provizoriu în cartea funciară, până la definitivarea procedurii prin care acest nou teritoriu va fi trecut în inventarul Statului Român. Nu se știe, însă, ce se va întâmpla cu noile sectoare de plajă și dacă operatorii economici vor putea să își desfășoare activitatea pe acestea.
Reprezentații asociației patronale RESTO Constanța și cei ai ABADL au stat la aceeași masă, în vederea luării unor decizii ferme pentru pregătirea sezonului estival 2022.
Dar acum, Roberto Tortora, președintele executiv al RESTO și cel care conduce Comisia pentru Beach-Baruri și operatori de plajă, a declarat pentru Focus Press că, din păcate, nu sunt noutăți în ceea ce privește situația operatorilor de beach-baruri. Pentru a primi și ei clarificări, vor merge săptămâna viitoare la Ministerele Mediului și Turismului.
„Nu există noutăți, deci noutățile sunt cele de anul trecut, practic. Ideea este că noi, astăzi, am pregătit o adresă să o trimitem la ABADL, să avem o întâlnire cu ei, înainte să mergem, săptămâna viitoare, la Ministerele Mediului și Turismului, ca să vedem dacă între timp s-a întâmplat ceva. Lucrurile au rămas ca și acum două săptămâni, când am avut întâlnirea cu fosta conducere de la ABADL, pentru că între timp s-a schimbat directorul, acum este Hristu Uzun. Suntem în situația de incertitudine totală, de aceea am luat decizia să mergem la București, dar am zis că, totuși, să vorbim înainte cu ABADL. Ei consideră că dacă lasă plajele așa, fac un bine turistului, fiind plajă liberă, dar nu este chiar așa, trebuie să creezi condiții turistului. Nu zic că trebuie făcute cluburile la buza apei, dar totuși trebuie să ai condiții. Turistul, dar și constănțeanul va dori să cumpere o apă, să își facă nevoile, cum vor face? La 300 m distanță de plajă?“, a declarat Roberto Tortora, președintele executiv RESTO.
De la 1 mai, operatorii economici vor plăti chirie pentru sectoarele de plajă pe care își vor desfășura activitatea pe perioada sezonului estival, susține Corina Marin, președintele de onoare al RESTO, care mai spune că este prea târziu, iar ministrele angrenate în această situație ar fi trebuit să vină, deja, cu soluții concrete.
„Noi avem deja, din ianuarie din acest an, mai multe încercări de a obține o clarificare asupra situației plajelor, în mod special în Mamaia, cum vor putea fi ele amenajate, cum vor arăta plajele în dreptul stațiunii Mamaia, stațiune în care am avut cele mai mari probleme și plângeri, și nemulțumiri anul trecut. Nu am reușit să aflăm de la ABADL, administrație locală mai mult decât faptul că, la Ministerul Mediului, se lucrează la o ordonanță care ar clarifica acest lucru. Timpul trece, însă, suntem la finalul lunii martie și deși noi, patronatul RESTO, am început din ianuarie să punem aceste întrebări, să încercăm să aflăm aceste răspunsuri – pe 8 ianuarie ne-ați văzut cerându-i ministrului Cadariu, aflat în Constanța, pentru că administrează și turismul și ne-ați auzit cerând clarificări și cerând sprijin Ministerului Turismului, pentru ca Ministerul Mediului să ne dea mai repede un răspuns -, suntem totuși spre sfârșit de luna martie și nu avem aceste răspunsuri. Am decis aseară, în ședința de Consiliu Director al Patronatului RESTO, să mergem la București la Ministerul Mediului. Am contactat, astăzi, secretarul de stat de la Ministerul Mediului și încercăm să avem această întâlnire săptămâna viitoare. Este extrem de târziu și pentru turiștii care își cumpără sau intenționează să își cumpere vacanțe pentru stațiunea Mamaia, repet, aici avem cele mai mari plângeri, este foarte târziu pentru operatorii de plajă și de beach-baruri, pentru că ei nu își pot face niciun fel de plan de afaceri. Atenție, de la 1 mai se plătește chirie pe suprafețele de plajă și acești operatori de plajă nu știu dacă pe suprafețele care au apărut în fața suprafețelor lor ar putea amenaja chiar și fără să închirieze facilitățile normale pe care le dorește un client: șezlonguri, umbrele și alte dotări pe care turiștii le așteaptă în vacanța lor pe litoral“, a declarat Corina Martin, președintele de onoare RESTO.
Loredana MIHAI
Citește și: