VIDEO. Sorin Grindeanu s-a întâlnit în Portul Constanța cu reprezentanți ai UE, SUA, Ucraina și Republica Moldova

0
135

Reprezentanți din partea UE, SUA, România, Ucraina și Republica Moldova s-au aflat, vineri, 15 septembrie 2023, în portul Constanța, pentru a discuta despre transportul cerealelor din Ucraina.

La conferinţa de presă participă: ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, șeful biroului SUA care gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), Jim O’Brien, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, directorul pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Magda Kopczynska şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

În cadrul conferinței s-a discutat despre faptul că, în luna august, s-au tranzitat in jur de 2,5 milioane de tone de grâu. Nivelul la care ne dorim să ajungem este de patru milioane.

Video:

Ne vom vedea în octombrie și noiembrie să vedem dacă deciziile de azi au efectul scontat. Vreau să reafirm sprijinul Guvernului pentru Ucraina. Vom sta alături până la capăt alături de Ucraina. La ultima ședința de Guvern am aprobat subvenții pentru fermierii romani ca sa facem fata la o decizie a Comisiei Europene, oricare ar fi ea. Așteptăm decizia Comisiei Europene. Suntem pregătiți să continuăm să ajutăm Ucraina. Suntem pregătiți să ajutăm fermierii români”, a spus Sorin Grindeanu.

Ceea ce se discută aici are două semnificații. Trebuie să facem tot posibilul să ajutăm Ucraina. Moldova, de când Rusia a atacat Ucraina, a fost solidară. A făcut tot posibilul să ajute tranzitul de grâne. Sunt foarte multe lucruri de făcut în privința infrastucturii”, a spus Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii din Republica Moldova.

Portul Constanța și porturile moldovenești vor juca un rol important pentru a se ajunge la cele patru milioane de tone”, a spis Magda Kopczynka (Comisia Europeană).

România este un aliat NATO vital. Ne-am stabilit o țintă de patru milioane de tone care sa tranziteze România și Moldova. Ceea ce facem aici este bun pentru fiecare dintre cele trei tari din prima linie. Construi infrastructura. Toți fermierii vor putea sa se folosească de creșterea pieței. Asta înseamnă un parteneriat. Suntem într-o coaliție cu Ucraina. Orice obstacol va încerca să ridice Rusia, noi vom lucra împreuna pentru a le rezolva”, a spus Jim O’Brien (SUA).

Cât de util este canalul Bistroe?

Este de importanță capitală pentru noi, pentru ca am reocupat Insula Șerpilor”, a spus vicepremierul ucrainean.

P.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.