Este haos pe piața asigurărilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat insolvența celui mai mare asigurator de pe piață, iar piața auto suferă scumpiri. Toate polițele RCA încheiate cu City Insurance vor expira automat în data de 10 mai a.c., iar șoferii care dețineau o asemenea poliță vor trebui să încheie alta, mult mai scumpă.
Cum procedează milioane de șoferi cu o poliță City Insurance? Clienții asiguratorului care a intrat în insolvență pot renunța la poliță dacă ea mai este valabilă? Care sunt pașii de urmat pentru denunțarea polițelor? Avocatul Traian Alexandru Bundă ne-a răspuns, în cadrul unui video interviu, la toate întrebările.
„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știm este că data de 10 mai este ultima zi în care sunt valabile polițele. Din 11 mai nu mai avem poliță și, automat, trebuie să ne înregistrăm și să cumpărăm o altă poliță de asigurare RCA. Este o problemă destul de importantă. Din păcate, avem un fenomen de déja-vu din ce în ce mai puternic. Acum câțiva ani s-a întâmplat cu Astra și au mai fost și alte cazuri în trecut. Companii foarte mari încep să dea faliment. City Insurance avea cei mai mulți clienți. Este o problemă foarte importantă. Însă, clar, plecăm de la premisa că în data de 11 mai nu vom mai avea sub nicio formă aceste polițe. Trebuie să facem altele.
În ceea ce privește polițele pe care le avem deja este foarte important să înțelegem că aceste polițe poate aveau un termen mai mare. Unii oameni poate mai aveau șase luni din ele sau 4 luni. Depinde de fiecare. În contextul acesta, pentru că ele nu mai sunt valabile, putem să solicităm restituirea proporțională, procentuală a unei sume de bani. Dacă am plătit 1.000 de lei pentru douăsprezece luni și mai avem șase luni, teoretic putem primi 500 de lei înapoi. Foarte mulți oameni, care au o perioadă mai mare de timp rămasă din poliță își pot recupera o parte din aceste sume“, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Traian Alexandru Bundă.
Cum își pot recupera românii banii rămași la City Insurance? „Din perspectiva legală, în contextul în care City Insurance se află în procedura falimentului, evident că există două ipoteze. Unii apreciază că ar trebui să facem o simplă cerere de despăgubire și de restituire a sumei proporționale cu restul rămas și nebeneficiat din poliță direct către asigurător, direct către City Insurance, prin lichidatorul pe care l-a numit instanța în sensul falimentului“, susține avocatul Traian Alexandru Bundă.
Însă, există și ipoteza sau o teorie în care se menționează faptul că aceste sume vor fi recuperate de la Fondul de Garantare, care se ocupă exact cu garantarea acestor firme de asigurări. „Ce rost are să ne stresăm și să ne gândim unde ar trebui făcută polița RCA? Cel mai bine ar fi să le facem în toate părțile, ca să fim acoperiți și procedural și nu numai. Din punctul acesta de vedere, există, totuși, un impediment în ceea ce privește cererea pe care o să o facem direct la lichidator, pentru că o companie cum este City Insurance se află în faliment, ei nu mai răspund personal. Ei nu se mai autoadministrează, ci au un lichidator în acest sens, lichidator care se ocupă de toate aceste chestiuni, inclusiv de procese sau ce mai are City Insurance în desfășurare pe rolul instanțelor“, ne-a explicat avocatul.
În ceea ce privește sumele de recuperat, există anumite termene care trebuie respectate din punct de vedere al legii insolvenței. „Odată ce se solicită falimentul în instanță, reorganizarea sau orice ar fi, există un anumit termen-limită până la care persoanele care au de recuperat sume de bani, creditori, își pot recupera aceste sume, solicitând-le și înscriindu-se la masa credală. Masa credală, așa cum îi spune și numele, este totalitatea datoriilor pe care le-a acumulat City Insurance și pe care le are de plătit, fiind în faliment“, a explicat avocatul.
În contextul în care trebuie să ne înscriem la masa credală să obținem niște sume, termenele respective au fost în mare parte depășite. „Este posibil să ne lovim de această problemă de procedură, să nu mai putem solicita direct lichidatorului sau City Insurance. Sfatul meu este ca oamenii să facă o cerere, la care să atașeze o copie după poliță, să arate efectiv perioada pe care o mai aveau și să solicite proporțional suma înapoi, să o facă și la lichidator sau la City Insurance, cum le este mai comod, și către Fondul de Garantare a acestor societăți“, a declarat avocatul Traian Alexandru Bundă.
Ce facem dacă un service auto nu dorește să ne primească mașina, pentru că există o poliță la asiguratorul intrat în insolvență? Cui reclamăm? Detalii în video interviul Focus Press!
Alexandra VASILE