Năvodariul se dovedește a fi o „pepinieră” de genii. Orașul se mândrește cu numeroase personalități: poeți, scriitori, artiști, sportivi. Sunt oameni care reprezintă Năvodariul cu mândrie și fac cunoscut numele orașului în toată lumea.
Sâmbătă, chiar în zi de sărbătoare, atunci când a fost prăznuit Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, autorul primei Evanghelii, serbat an de an în data de 16 noiembrie, Centrul de Afaceri Năvodari a găzduit un eveniment deosebit, dedicat culturii și artei literare.
Numeroase personalități din Năvodari, Constanța, Cluj, Târgu Mureș, și-au dat întâlnire la tripla lansare de carte a distinsei poete Nastasica Popa, o personalitate remarcabilă a orașului. Născută pe meleaguri dobrogene, la poalele munților Hercinici Măcin, în orașul cu același nume, din anul 1978 poeta locuiește în orașul Năvodari.
Talentul său de a scrie a consacrat-o pe Nastasica Popa în rândul celor mai respectați poeți din România. În toată cariera sa, Nastasica Popa s-a remarcat prin zeci de poeme inedite pentru care a obținut mai multe diplome și premii speciale.
Creațiile sale „Luciri de supernove”, „Din ochi de cer” și „Între cer și pământ” invită cititorul să reflecteze asupra naturii umane, asupra credinței, a idealurilor și a căutării unui sens, abordând teme precum iubirea, introspecția.
Universul poetic este nelimitat și divers. De la poet la poet, de la scriitor la scriitor, universul literaturii și a tiparului capătă valori diferite, transmite emoții și ne ajută pe noi, iubitorii de cultură, să pătrundem într-o lume magică. ,,Poezia e însăși viața”, vorba inegalabilului poet Tudor Arghezi, este culoare a sentimentului trăit, este reflecție și mister.
Când în orașul tău ai așa invitați pe care îi vezi doar la televizor sau pe Internet, nu-ți dorești decât să-i vezi de aproape, „pe viu”, cum se spune în limbajul organizatorilor. Iată că poeta Nastasica Poapa ne-a putut îndeplini această dorință, să-i vedem, auzi și admira pe George Călin, scriitor și Ambasador Cultural Convenția ONU Geneva; Nicolae Băciuț, scriitor, promotor Cultural, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, director al Revistei Vatra Veche și Cadran din Târgu Mureș; Diana Dobrița Bîlea, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) și critic Literar; prof. Maria Vaida, membru USR și critic Literar din Cluj Napoca; conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan; scriitoarea Tudorița Dănilă Ardag, Alexandru Crivăț, preot din Arhiepiscopia Tomisului. Sunt acei oameni valoroși care dacă-i întâlnești o singură dată și dacă mai ai și timpul necesar să-i asculți, îți vor amprenta viața.
Excelenţa Sa George Călin, Ambasador Cultural Convenţia ONU-Geneva, editor, scriitor, publicist, filosof, istoric, psiholog, specialist în drept, i-a conferint poetei Nastasica Popa medalia Societății Culturale Apollon.
La tripla lansare de carte, Nastasica Popa a devenit membru de onoare al Societății Culturale Apollon. Excelența Sa George Călin i-a înmânat și o epistolă de vrednice, o icoană de la Muntele Athos, un pachet de cărți, dar și o cană personalizată cu poetul Nichita Stănescu, patronul spiritual al Societății Culturale Apollon.
„Astăzi (sâmbătă, 16 noiembrie-n.red.), la Năvodari, am venit în calitate de prieten al Nastasicăi Popa și, în același timp, implicit prieten al dumneavoastră, al tuturor. Funcțiile sunt vremelnice. Este bine să rămânem oameni și prieteni în același timp. Nastasica Popa este membră a Societății Culturale Apollon.
Este un membru cu care noi ne mândrim și care de astăzi, din acest moment, devine membru de onoare al Socității Culturale Apollon. Din cei peste 500 de membri ai societății noastre, până la această oră, avem 31 de membri de onoare. Al 32-lea membru de onoare este Nastasica Popa.
De doi ani, Societatea Culturală Apollon, fiind o societate profund creștină, cu binecuvântarea unui mare ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, care ne primește întotdeauna cu drag la el în parohie, noi acordăm un document special. Puțini sunt cei care au primit acest document. Iată că, aici, la dumneavoastră și Nastasica Popa primește un astfel de document”, a declarat Excelenţa Sa George Călin, Ambasador Cultural Convenţia ONU-Geneva, care a accentuat faptul că, la Nastasica Popa, poezia „respiră” prin cuvânt.
Cu vorba-i domoală, cu zâmbetul cald, cu poezii pe care le dorești neterminate și pe care iată, le-am putut asculta ”pe viu” la Năvădari, scriitorul Nicolae Băciuţ, un promotor cultural, venit tocmai din Târgu Mureș, ne-a oferit o lecție de poezie la tripla lansare de carte a poetei Nastasica Popa, un recital poetic din inegalabilul poet Grigore Vieru.
Scriitorul Nicolae Băciuț, în prefața cărții „Din ochi de cer”, scrie că: „oricâte dezacorduri lirice i s-ar putea imputa, Nastasica Popa rămâne o poetă de rafinată sensibilitate și delicatețe. Creatoare de atmosferă, atentă la ce transmite și neîngrădită în rigori formale, într-un divorț de timpul cronologic, trăind în timpul propriei poezii, Nastasica Popa și-a depășit condiția, reușind un turnir poetic care, oricâte răni are pe parcursul său, rămâne pe picioarele sale, are credibilitate și putere să meargă mai departe”.
De asemenea, conf.univ.dr. Aurelia Lăpușan, fondatoare a școlii de Jurnalism de la Universitatea „Ovidius” Constanța, a dorit să scoată în evidență faptul că poezia, precum iubirea, trebuie sărbătorită mereu. „Poezia renaște în fiecare zi, în noi, prin noi și pentru noi. Ne vindecă, ne mângâie și ne înalță spre infinit, iar dragostea este cea mai frumoasă poezie.
Un poet devine, din această perspectivă, un artizan autentic al cuvântului. (…) Poetul are vervă și spontaneitate, gândește ca un om modern, dar scrie cu sufletul, își caută drumul alergând pe pământ și numărând stelele.
Iubește și se simte trădat, aspiră la o cunoaștere absolută, vrea să împartă cu cei din jur bucuriile și tristețile, visul și speranța. Nimic din toate acestea nu-i sunt străine Nastasicăi Popa.
Apreciez în primul rând căutările ei, felul cum pune cuvântului încărcături de sens și nuanță. Aleargă după rimă și de nu o găsește, alege versul alb, pentru că nu poate să-și trădeze reflecțiile.
Explorează profunzimea sufletului, împletind sensibilitatea pe care o are cu reflecția asupra universului credinței omului. Poemele sale abordează trăiri personale de la iubirea pierdută, dar eternă, la singurătatea sufletului, la găsirea unor căi de a învinge și de a explica sensurile existenței, ale universului, ale drumului vieții.
În universul liric al poetei totul este rostit simplu, într-un registru minor, dând cuvântului încărcături de sens. Până la urmă, poezia are destinul ei, căci nu degeaba Nastasica Popa o definește ca fiind o cascadă în vâlvătaia vieții. Avem nevoie de poezie în toate ceasurile și în toate anotimpurile, la orice vârstă, încât să putem comunica cu poeții în mod fericit, regăsindu-ne în limbajul unic al artei adevărate.
Rămân impresionată de bogata activitate culturală și artistică a Nastasicăi Popa, de palmaresul diplomelor pe care le-a câștigat la diverse festivaluri, semn că este prețuită și apreciată. Mărturisesc că sunt total impresionată de acest eveniment, de Năvodari, în totalitate. Felicitări, doamnă!”, a conchis conf.univ.dr. Aurelia Lăpușan.
Diana Dobrița Bîlea a scris prefața cărții „Între cer și pământ”. Spune că a fost dragoste la prima audiție și dragoste la prima vedere: „Nastasica Popa are o bunătate și o sensibilitate extraordinară. Deși acum trăiește pe malul Mării Negre, la Năvodari, matricea sufletească a Nastasicăi a rămas în spațiul nativ, la confluența dintre Munții Măcinului și Dunăre, pe care, cu nostalgie, îl și eevocă în textele lirice. Este clar că seva acestui spațiu nativ îi dă sensibilitate și disponibilitate de a cerne pe hârtie simțăminte și reflecții.
Nastasica Popa este o autoare cu inteligență emoțională, care mizează mult pe mesaj. Își șlefuiește versurile ca și când ar sta în fața cititorului care așteaptă să vadă ce ingrediente sufletești au fost amestecate în creuzetul unde acestea prind viață”.
Prof.dr. Maria Vaida, scriitor, critic literal din Cluj Napoca, susține că: „Poeta aduce piramida spațiului mental habitațional, adică legătura dintre omul care creează și spațiul pe care îl imaginează. Lumea este un eden frumos colorat. Inspiraţia sa vine din stepa dobrogeană”.
În prefața cărții „Luciri de supernove”, prof.dr. Maria Vaida notează că: „Poeta îmbină, prin ingambament trăirile erosului cu thanatosul. Poeta creează imagini memorabile sugerate prin metafore ample, ori din aspectul senzual al frazelor, din elementele cadrului natural de sorginte dobrogean, fără a încărca textul cu arhaisme obositoare, dar creând totuși unele tablouri autentice, originale și suave”.
Scriitoarea Tudorița Dănilă Ardag, învățător de excepție, a reușit să ne aducă la viață rădăcinile noastre culturale prin versuri care ne-au atins sufletul. Talentatul Dan Lăpuște ne-a purtat „Între cer și pământ”, recitând versuri pline de frumusețe.
Cu voci puternice și emoționante, în acorduri de chitară, prin măiestria lor, artiștii Doina Lazăr, Ella Chirilă, Laurențiu Marinescu și Laurențiu Stoian ne-au purtat prin muzica folk plină de suflet românesc. Atmosfera a fost vibrantă, iar publicul a fost captivat de naturalețea și energia lor. Fiecare sunet a transmis emoție și pasiunea pentru folk.
Pricesnele populare cântate de preotul Alexandru Crivăț au fost mărturisiri ale bucuriei de a fi împreună cu Hristos. Cu o dedicare extraordinară pentru folclorul românesc, elevele Ana Maria Bistriceanu și Iulia Piștea au insuflat fiecărui invitat dragostea pentru spiritul autentic al muzicii populare, reușind să transforme fiecare interpretare într-o poveste fără de sfârșit.
I-au fost alături, în public, copiii, dar și prieteni, poeți și scriitori, din Năvodari: Ottilia Ardeleanu, Aurelia Muca, Diana Adam, Lăcrămioara Elefteriu. Toți invitații au intensificat clipele vibrante cu interpretări și recitaluri deosebite și răvășitoare a poeziilor atent alese, dar și melodii, în oglinda cărora, sub lumina cuvintelor, se reflecta dansul magic al gândurilor. Ei au reușit să cucerească inimile spectatorilor cu recitaluri mirobolante și impresionante, aceștia trăind din plin superlativul unor emoții tulburătoare, ce i-a transferat într-un timp de meditație, de gând, de sentiment.
A fost un eveniment plin de culoare, lumină, energie pozitivă, zâmbete, îmbrățișări, poezie, folk, muzică populară și pricesne. A fost timp pentru toate, dar mai ales publicul a avut ocazia să-și umple sufletul de frumos, să își bucure ochii, să socializeze cu prieteni, cunoscuți, amici. A fost o zi minunată, cu emoțiile aferente oricărei lansări, iar invitații care au pășit în Centrul de Afaceri au prins fiecare trăire a celor ce au vorbit despre carte și și-au așezat-o în suflet.
Este cunoscut faptul că majoritatea spectacolelor pe care le găzduiește Centrul de Afaceri sunt pe gustul publicului, iar tripla lansare de sâmbătă, a fost o altă strălucire a orașului pentru cei aflați în sală. Am putea spune, mai pe scurt, că am văzut oameni fericiți cu lacrimi de bucurie în ochi, oameni detașați care au simțit finețea textului, oameni atenți la detaliile cărților și la atmosfera vibrantă.
Acest eveniment a fost nu doar o celebrare a artei literare și a culturii, ci și un exemplu de solidaritate și sprijin comunitar, demonstrând că, împreună, putem depăși orice obstacol și putem aprecia frumusețea diversității umane. Întregul eveniment a fost moderat de prof. Luciana Șerban, inspector de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Felicitări tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, pentru dedicarea lor și pentru ropotele de aplauze meritate din partea publicului: OMD Mamaia Nord, reprezentată prin Iani Lascu, Primăria Năvodari, primarul Florin Chelaru, prin reprezentantul său Dorin Cornia și nu în ultimul rând Gabriela Ica Roșca și Victoria Radu, inspectori de specialitate de la Compartimentele Bibliotecă și Evenimente Culturale.
Alexandra VASILE
Citește și: