Monumentul istoric Vila Elena, tot mai aproape de a fi reabilitat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR) – Filiala Dobrogea. După mulți ani în care clădirea s-a aflat în paragină, degradându-se tot mai mult, servind chiar și ca depozit de gunoaie pentru locuitorii din zonă, superba clădire va prinde viață, din nou.
Drumul este unul anevoios și lung, însă se întreprind demersuri concrete pentru ca Vila Elena, situată pe Bulevardul Ferdinand nr. 75, să fie consolidată și modernizată. Imobilul istoric va fi restaurat și transformat în sediul Ordinului Arhitecților din România – Filiala Dobrogea, în a cărei administrare se află. OAR promite încă din anul 2013 că va reabilita și moderniza clădirea.
Potrivit reprezentanților OAR, proiectul este elaborat, iar în luna ianuarie a.c. aceștia au declarat că dispun de suma necesară pentru începerea lucrărilor. În plus, poartă discuții cu sponsorii, pentru ca investiția să fie finalizată fără probleme.
În prezent, se lucrează la elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), deoarece, pentru a interveni asupra clădirii, este nevoie de acesta, pentru a-i schimba destinația din locuință în sediu, zona fiind acum reglementată pentru imobile de locuințe colective. A fost eliberat și un certificat de urbanism în acest sens, în urmă cu câteva luni, de ctre Primăria Municipiului Constanța.
„Avem vești bune. Se lucrează la elaborarea Planului Urbanistic Zonal, ceea ce înseamnă un pas mare în cadrul proiectului de reabilitare și modernizare a Vilei Elena“, a declarat arhitectul Radu Cornescu, pentru Focus Press.
În anul 2019, Municipalitatea a emis Autorizația de construire numărul 906/11.06.2019, pentru „Executare de lucrări de investiție în primă urgență, sprijiniri ale elementelor structurale și nestructurale avariate, demolări parțiale și consolidări la structura de rezistență, îngrădire teren și organizare de șantier“.
Scurtă istorie a clădirii
Imobilul, construit în anul 1923, l-a avut ca prim
proprietar, în perioada interbelică, pe Tache Manicatide, cel care i-a dat
numele de Vila Elena. Din cauza celor două războaie din secolul trecut, o mare
parte din documentele Primăriei s-au pierdut, astfel că ele nu se mai regăsesc
în depozitele Arhivelor Statului, acesta fiind și cazul Vilei Elena. Cu privire
la denumirea ei, există și presupunerea că Manicatide, născut la Giurgiu, în
1879, într-o familie înstărită cu origini grecești, a denumit-o Vila Elenă
(adica Vilă Grecescă), dar nu există dovezi clare privind acestă afirmație.
Corpul din față, cu o faţadă frumoasă, placată cu piatră, îl putem cataloga ca
având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă și a suferit,
în timp, modificări.
Ȋn anul 1942, Tache Manicatide a vândut vila familiei
Şteflea, care a locuit aici doar opt ani, în anul 1950 imobilul fiind
naționalizat.
Loredana MIHAI