Violențe la Paris, în timpul protestelor față de un controversat proiect de lege privind siguranța publică: 62 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi

0
408

Violențe au izbucnit sâmbătă la Paris în timpul unui amplu protest, cu mii de participanți, față de un proiect de lege privind „securitatea globală”.

Protestatari au lansat artificii asupra forțelor de ordine, au ridicat baricade şi au aruncat cu pietre, în timp ce poliția a răspuns trăgând cu gaze lacrimogene, relatează presa franceză.

Zeci de mii de persoane protestează sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa, denunţând un proiect de lege privind siguranţa publică, în oraşele Paris şi Lyon înregistrându-se incidente violente. Manifestanţii denunţă proiectul de lege privind siguranţa generală, care prevede, printre altele, limitarea posibilităţilor filmării agenţilor forţelor de ordine.

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază în oraşele Paris, Lyon, Lille, Montpellier şi Rennes. Manifestaţii similare au avut loc vineri seară în Nantes, Besançon şi La Roche-sur-Yon.

În Paris şi Lyon s-au înregistrat confruntări sporadice între demonstranţi şi forţele de ordine. În Paris, “Marşul pentru libertate”, între Piaţa Republicii şi Piaţa Bastiliei, a fost interzis de Prefectura Poliţiei, dar decizia a fost anulată de o instanţă judiciară.

În paralel, are loc şi un protest al Mişcării “Vestele galbene”, în Piaţa Trocadero. Mişcarea “Vestele galbene” organizează frecvent mitinguri în Franţa, denunţând erodarea nivelului de trai.

Protestele faţă de proiectul de lege privind siguranţa publică intervin în contextul în care agenţi de poliţie sunt acuzaţi de comiterea unor acte de violenţă.

Patru agenţi de poliţie au fost suspendaţi din funcţii şi sunt în detenţie preventivă după reclamaţii privind violenţe asupra unui producător de muzică de culoare, la Paris. O altă investigaţie vizează evacuarea în mod violent a unei tabere de imigranţi din Paris.

UPDATE:

Cel puţin 60 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi şi 81 de persoane au fost reţinute sâmbătă în Franţa, în cadrul manifestaţiilor împotriva unui proiect de lege privind securitatea şi a violenţelor forţelor de ordine, conform unui bilanţ al Ministerului de Interne, relatează AFP.

Ministerul de Interne a precizat că 62 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi – 23 la Paris şi 39 în alte oraşe. În mai multe videouri difuzate pe reţelele de socializare se vedeau poliţişti loviţi de manifestanţi.

Doi manifestanţi, care au făcut o sesizare la Inspecţia Generală a Poliţiei (IGPN), au fost de asemenea răniţi în provincie, conform poliţiei. Secretarul general al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire, a denunţat sâmbătă seară pe Twitter violenţele poliţieneşti ‘inacceptabile’ împotriva acestui colaborator al Polka Magazine şi AFP.

În total, conform Ministerului de Interne, la manifestaţii au luat parte 133.000 de persoane, dintre care 46.000 la Paris. Organizatorii au anunţat în schimb 500.000 de participanţi, dintre care 200.000 în capitală.

Mobilizarea puternică împotriva proiectului de lege ‘Securitate Globală’, care potrivit detractorilor ar limita în special libertatea de informare, a survenit după două scandaluri legate de violenţe poliţieneşti în ultimele zile, care au adus subiectul la un punct de fiebere şi l-au determinat pe preşedintele Emmanuel Macron să se implice în acest dosar.

A. V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.