După ce a fost achitat definitiv în dosarul de evaziune fiscală, în 2017, afaceristul constănțean Virgil Dulea încearcă să-și recupereze, pe căi legale, banii cheltuiți în timpul procesului penal. Pentru asta, Dulea a dat statul în judecată, mai ales că vorbim despre o sumă substanțială.
Problemele lui Dulea au început în 2007 când, în urma unei percheziţii efectuate de oamenii legii, i-au fost confiscate 14 kg de aur, pe motiv că nu ar fi avut documente justificative. Au fost implicaţi în acţiune în jur 30 de comisari, atât de la Garda Financiară, cât şi de poliţişti din cadrul IPJ, specializați în infracționalitate economică.
După 12 ani de proces, Virgul Dulea, administratorul casei de amanet Garant, acuzat de comiterea unor infracțiuni economice, a fost găsit nevinovat, fiind achitat definitiv. Doar că, în timpul procesului penal, afaceristul a cheltuit circa 170.000 de lei pentru a-și demonstra nevinovăția, bani cheltuiți pe avocați și pe expertize, bani pe care, acum, intenționează să-I recupereze pe cale civilă. Astfel, în 2020, Virgil Dulea a dat în judecată statul român prin Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției și ANAF, pentru că, în astfel de situații, cheltuielile respective sunt suportate de partea civilă, în speță ANAF.
Pe de altă parte, Dulea s-a judecat cu autoritățile pentru recuperarea cantității de aur indisponibilizată de anchetatori, circa 14 kilograme. Relativ recent, aurul a fost recuperat de la trezorerie, în baza sentinței de achitare, rămasă definitivă.
De la ce a pornit – povestea pe scurt
Așa cum arătam mai sus, afaceristul în cauză a fost anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, proces la finalul căruia a fost declarat nevinovat.
A fost momentul în care s-a întreptat cu o acțiune penală împotriva celor care au descins în unitatea firmei sale, de unde au fost ridicate circa 140 de kilograme de aur, dintre care circa 14 kilograme au fost înlocuite cu diferite obiecte, gen bucăți de tablă, șuruburi, agrafe de birou și alte obiecte metalice de mici dimensiuni. Au fost implicaţi în acţiune în jur 30 de comisari, atât de la Garda Financiară, cât şi de poliţişti din cadrul IPJ-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
Fostul șef al serviciului Antifraudă, Ion Tomescu, a desemnat pe un subaltern, pe Marius Paul Constantinescu, să coordoneze percheziţia. Aurul confiscat a fost predat la trezorerie. În cursul cercetărilor efectuate în acest dosarul de evaziune, s-a dispus de către procurorul de caz efectuarea unei inventarieri a obiectelor ridicate urmare a percheziției domiciliare, aflate în păstrarea Trezoreriei Statului, prin vizualizare, cântărire si filmare, ocazie cu care proprietarul bunurilor a constatat ca o parte din obiectele aflate în depozitul acestei instituții, nu îi aparțin, nefiind confecționate din aur şi nici nu s-au regăsit printre obiectele ridicate cu ocazia percheziției.
Valoarea aurului era, la acea dată, de 600 de mii de euro, iar pentru recuperarea acestei pagube, a formulat plângere penală împotriva polițiștilor, printre care se numără și Marius Paul Constantinescu.
În cele ce urmează, așa cum arătam mai sus, Virgil Dulea trebuie să recupereze banii cheltuiți pentru a-și demonstra nevinovăția în timpul procesului penal în care era încriminat, bani care trebuie să-I fie restituiți de ANAF.
Daniel ALBU
Culmea ironiei: Astuia o sa-i platim despagubiri din banii nostri, iar tampitilor alora de politisti si procurori o sa le platim pensii speciale. Si nu este primul caz de genul acesta. Justitia la noi este inutila. Mai bine s-ar desfiinta de tot. Nu aduce decat prejudicii cetateanului de rand. O intrebare simpla. Daca era un om obisnuit care sa fie acuzat airea, de unde dadea 170000 de lei la avocati si experti????
Acest om practica munca la gri,orele suplimentare se dau in plic,nu se pun pe statul de plata