Construirea noului CET din Constanța ar putea începe în vara anului 2024, după cum a anunțat primarul Vergil Chițac, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a adăugat că, în această lună, ar putea fi semnat contractul pentru proiectare și execuție.
„În momentul acesta suntem în faza de evaluare a ofertei de licitație. Licitația înseamnă proiectare și execuție. Suntem destul de avansați. Trebuie să mai primim câteva clarificări, pe care le-am cerut ofertantului. Ofertantul înseamnă un antreprenor, o succesiune, un număr foarte mare de subcontractori, pentru că este un proiect extrem de complex. Suntem supravegheați de Agenția Națională pentru Achiziții Publice în licitația asta. După ce vom primi clarificările, în eventualitatea dezirabilă că aceste clarificări ne vor lămuri, va trebui să deschidem oferta financiară și dacă și oferta financiară corespunde, vom semna contractul. Ca nivel de ambiție și optimism, eu zic că luna asta vom semna contractul de proiectare și execuție. Mă aștept ca, la jumătatea anului viitor, cel târziu, să înceapă execuția propriu-zisă. Să facă proiectarea până atunci și, după, să înceapă execuția“, a spus Vergil Chițac.
Context
O singură asociere de firme a depus ofertă la licitația pentru construirea noului CET din Constanța, în valoare de peste 700 de milioane de lei. Aceasta este condusă de societatea administrată de către omul de afaceri Valeriu Iftime, patronul echipei de fotbal FC Botoșani.
Asocierea de firme care a depus oferta este Elsaco Electronic SRL – Energomontaj – Aquaterm Green Energy – Elsaco Engineering SRL – Vestra Industry SRL – Electro-Alfa International – Alrosel Project.
Elsaco Electronic SRL din Botoșani, administrată de patronul echipei de fotbal FC Botoșani, Valeriu Iftime, se află printre firmele câștigătoare și în cazul reabilitării reţelelor de termoficare din Constanţa, etapele I, II și III. Firma este interesată și de reabilitarea rețelelor termice din Constanța – etapa IV. Citește mai multe aici.
Reamintim că Primăria Constanța a lansat, în luna iulie a.c., achiziția pentru proiectarea și execuția viitorului CET. Valoarea estimată depășește 700 de milioane de lei, TVA inclus (142.036.412,88 euro).
În Caietul de sarcini anexat licitației se arată că firma câștigătoare se va ocupa atât de construirea noului CET, cât și de eventualele demolări.
„Toate lucrările pe parte de construcții și eventuale demolări necesare pentru realizarea investiției vor fi executate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și sunt în responsabilitatea antreprenorului. Antreprenorul va fi responsabil de transportul, depozitarea și neutralizarea deșeurilor, conform normelor legale în vigoare, dacă va fi cazul unor lucrări de demolare. Toate aceste activități (demolări, transport, depozitare, neutralizare deșeuri) vor fi incluse în prețul ofertei, fără costuri suplimentare din partea beneficiarului“, potrivit documentului.
La începutul anului 2025 ar trebui să fie operațională instalația de producere cu cazane.
„Execuția lucrărilor va include următoarele etape de implementare: lucrări de desființare, lucrări de construire aferente cazanelor, lucrări de construire aferente motoarelor. Instalația de producere cu cazane va fi planificată astfel încât aceasta să fie operațională (productivă) la începutul anului 2025“, se mai arată în document. Conform acestuia, termenul de finalizare al proiectului nu trebuie să depășească data de 30 iunie 2026.
Noul CET, o idee mai veche a administrației locale
În anul 2012, fostul primar al Constanței Radu Mazăre a promis constănțenilor un nou CET. „Un nou CET, o gigacalorie mai ieftină“ era sloganul afișat pe străzile Constanței. De altfel, Radu Mazăre vorbea din luna aprilie a anului 2011 despre realizarea unui nou CET. Atunci, fostul edil-șef spunea că investiția este între 80 și 100 de milioane de euro.
„Aţi aprobat, dacă vă aduceţi aminte, realizarea unui studiu de fezabilitate care să ne spună ce ar fi… sau care ar fi cea mai bună soluţie pentru constănţeni: realizarea unui nou CET cu o înaltă tehnologie, pe cogenerare sau realizarea mai multora, care să alimenteze punctele termice. Pentru că realizarea… Există avantaje şi dezavantaje. Dacă vreţi, vă fac prezentarea în două minute. Cel mai mare randament şi cea mai mare eficienţă îl are o fabrică de căldură mare, un nou CET de înalt randament. În acelaşi timp, curentul pe care îl produce, pentru că CET-ul nu produce numai energie termică, el produce curent şi energie termică. Noi, în aceşti zece ani de zile de când sunt eu primar şi bănuiesc că şi înainte, niciodată n-am ştiut cum este defalcat preţul: cu cât produce energie electrică şi cu cât produce energia termică. Întotdeauna am avut suspiciuni aici, că energia termică ar putea să ne fie furnizată la un preţ mai mic. Dacă noi găsim o soluţie pentru această investiţie, o investiţie de genul ăsta, energia termică, în mod categoric, va ieşi mai ieftină decât este acum. De fapt, este una dintre cele mai mari probleme, dacă nu cea mai mare problemă a Constanţei şi a constănţenilor, şi a românilor: energia termică…“, spunea Radu Mazăre în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Constanța din data de 19 aprilie 2011.
Petruț IACOB
Chitac nu e in stare sa o faca nici pe nevasta-sa. Legenda spune ca nici in tinerete nu putea. Care cet? Din containere ca si spitalul de infectioase?
Ce nevoie au constănțenii de CET, in situația în care cei branșați la sistem sunt în număr de maxim 25 mii, apartamente, case și persoane juridice? Bani irosiți, pentru ,,rotunjirea” veniturilor acoliților de partid😬.
Centralele de apartament vor fi în curând INTERZISE! Sunt extraordinar de poluante! Tot CET-urile vor fi soluția.,sau,centralele de cartier ,de bloc…etc.
Femeie fara cap…..si cet-ul cum incalzeste apa ? Tot cu gaze….vai de capu’ vostru de imbecili