Vom purta iar mască, după ce va veni valul 4? Valeriu Gheorghiță explică

0
546
Cum se poartă masca de protecție în mod corect. FOTO Alexandra VASILE.

Coordonatorul campaniei de vaccinare antiCOVID din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat că este incontestabil faptul că ne vom confrunta și cu valul 4. De aceea, el a făcut un nou apel către români să se vaccineze cât mai curând.

„Întrebarea nu este dacă valul 4 COVID-19 va veni în România, ci când va veni și care va fi amploarea lui“, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Din acest motiv, el a reluat apelul pentru vaccinare, susținând că doar în acest fel se va evita o creștere semnificativă a numărului de infectări viitoare, așa cum se întâmplă, în prezent, în multe țări din lume.

Astfel, strategia este de a crește numărul persoanelor vaccinate, nu de a administra o a treia doză celor care s-au imunizat deja cu schema completă. 

„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut“, a mai spus Gheorghiță.

Întrebat dacă venirea valului 4 înseamnă că masca va redeveni obligatorie, acesta a răspuns: „Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare“.

Totuși, medicul a precizat că este dificil de stabilit care va fi situația în viitor, după apariția valului 4.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.