Vom reveni la starea de URGENȚĂ? Iată ce spun autoritățile centrale

0
760

România înregistrează, de câteva săptămâni, o creștere constantă a cazurilor de coinfectări cu virusul Sars-Cov2 iar în cursul zilei de joi, 9 iulie a.c., autoritățile au anunțat un număr record de îmbolnăviri – 614, într-un interval de 24 de ore.

Fiind vorba de numărul cel mai mare de îmbolnăviri de la debutul pandemiei de coronavirus, în țara noastră, se discută posibilitatea instairării stării de urgență în România.

Băsescu: „Dacă vom ajunge la 1.000 de cazuri pe zi, președintele e obligat să decreteze starea de urgență

Despre acest posibil scenariu au adus vorba tot mai mulți oameni politici, dar și executivul. Spre exemplu, fostul președinte, Traian Băsescu susține că dacă România ar ajunge să înregistreze 1.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi, președintele Klaus Iohannis ar trebui să instituie din nou starea de urgență pe teritoriul țării. În această situație, europarlamentarul PMP se declară sceptic cu privire la posibilitatea organizării alegerilor în acest an.

”Dacă vom ajunge la 1.000 de cazuri pe zi, președintele e obligat să decreteze și simbolic starea de urgență. Ce alegeri să organizezi la 600 de cazuri pe zi? Suntem la stadiul la care trebuie să ne ferim de oricine!”, a declarat Traian Băsescu, la România TV, scrie b1.ro

Iohannis: „Nu este exclusă revenirea la starea de urgență

De altfel despre această posibilitate a adus în discuție și ședul statului, Klaus Iohannis, care a declarat, miercuri, 8 iulie a.c., că nu este exclusă o revenire la starea de urgență dacă situația va continua să se înrăutățească.

“Eu mă bazez și m-am bazat în toată această perioadă pe ceea ce recomandă specialiștii. Ei trebuie să analizeze evoluția pandemiei și ei trebuie să intervină la politicieni pentru anumite măsuri care se impun de la caz la caz. Este foarte clar că situația în care ne aflăm acum este foarte îngrijorătoare. Sunt în contact și cu guvernanții, și cu specialiștii și deocamdată credem că, împreună cu românii, avem puterea să respectăm normele și să nu trecem în faze mai complicate administrativ, cum ar fi starea de urgență. Dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu găsim altă cale, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive. Dar eu nu îmi doresc acest lucru, nici românii nu cred că își doresc acest lucru. Haideţi să respectăm normele în vigoare”, a spus Klaus Iohannis.

Orban: „Dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură se va impune, pentru că punem pe primul plan sănătatea și viața românilor

La rândul său, și premierul Ludovic Orban a precizat faptul că, Guvernul nu dorește să impună noi măsuri de restricție, însă nu va ezita să facă acest lucru dacă va fi necesar.

Nu ne dorim să luăm nicio măsură care să afecteze negativ viața românilor. Pe de altă parte, dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură se va impune, pentru că punem pe primul plan sănătatea și viața românilor”, a precizat șeful Guvernului.

Tătaru: „S-ar putea ajunge la o astfel de măsură dacă România ar înregistra zece mii de cazuri de COVID-19 în trei-patru zile”

Despre această ipoteză, revenirea la starea de urgență nu a ezitat să vorbească și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, menționând că s-ar putea ajunge la o astfel de măsură dacă România ar înregistra zece mii de cazuri de COVID-19 în trei-patru zile.

”Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. (…) Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână-jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă“, a explicat Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Agerpres

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.