Vot PENTRU modernizarea Galeriilor de Artă: investiția depășește 2 milioane de lei

0
220
Galeriile de Arta Constanta

Modernizarea Galeriilor de Artă ale Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța ar urma să coste Municipalitatea peste 2 milioane de lei.

Concret, Consiliul Local Constanța a adoptat vineri, 26 mai a.c, printre altele, proiectul de hotărâre privind documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Reamenajarea, modernizarea și modificarea fațadei Galeriei de Artă a UAT Constanța și organizarea execuției“, conform anexei numărul 1, care face integrantă din prezenta hotărâre.

Valoarea totală estimativă a investiției este în cuantum de 1.841.726,20 lei fără TVA, respectiv 2.189.356,14 lei cu TVA, din care construcţii-montaj de 1.099.539,75 lei fără TVA, respectiv 1.308.452,30 lei cu TVA. În documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, întocmită de Igloo Associated Architects SRL, se arată că prin reamenajarea, modernizarea și modificarea fațadei galeriei de artă se urmărește redarea acestui spațiu orașului și artiștilor săi, crearea unui cadru versatil destinat mai multor tipuri de manifestări artistice (pictură, sculptură, design de obiect și vestimentar, artă digitală, proiecții, holograme, instalații artistice, proiecte de arhitectură și urbanism), precum și a unei zone de vânzare a obiectelor de design.

Galeria va fi dedicată expozițiilor artiștilor constănțeni.

„Galeria va acorda o maximă vizibilitate artiștilor Constanței, care vor avea expoziții personale și colective. Spațiul este organizat astfel încât să găzduiască expoziții de pictură, sculptură, arte vizuale, instalații artistice, prezentări, inclusiv evenimente literare, proiecții și «happeninguri», fiind pregătit și pentru manifestările artistice neconvenționale ale viitorului“, se arată în documentația elaborată de firma din București.

Totodată, locația va fi folosită și ca spațiu de expunere al proiectelor Primăriei Constanța.

„Magazinul va funcționa tot timpul anului, inclusiv seara, și va comercializa artă aplicată – bijuterie contemporană, design vestimentar, tricouri cu printuri de artă, obiecte decorative, jucării, devenind o destinație cunoscută atât pentru locuitorii Constanței, cât și pentru turiștii aflați în căutarea unor obiecte de calitate artistică autentică. Galeria va putea fi folosită și ca avanpost și spațiu de expunere al proiectelor Primăriei – machete și imagini fotorealiste (randări) cu proiectele de amenajări de spații publice, concursuri de arhitectură și artă urbană (totemuri, obiecte/semnal, orice element pentru care este necesară consultarea publică sau organizarea de concursuri între artiști/arhitecți/urbaniști)“, mai scrie în document.

Anul trecut, Primăria Constanța făcea primii pași concreți pentru modernizarea Galeriilor de Artă ale Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța. Focus Press scria atunci despre problema semnalată de către artiștii plastici constănțeni, în legătură cu spațiul care se află în domeniul privat al Unităţii Administrativ-Teritoriale Constanța, conform HCL nr. 25/30.01.2020.

Astfel, Municipalitatea a achiziționat servicii de elaborare a documentației tehnico-economice faza DALI+PTh+CS+DDE și asistență tehnică de specialitate din partea proiectantului în timpul execuției, pentru obiectivul de investiții „Reamenajare, modernizare și modificare fațadă Galeria de Artă a UAT Constanța, situată în municipiul Constanța, strada Ștefan cel Mare numărul 15, bloc M1, scara B, parter“. Valoarea achiziției a fost de 200.000 de lei, fără TVA (41.237 de euro). Municipalitatea a acceptat oferta din partea firmei SC Igloo Associated Architects S.R.L, după ce inițial a refuzat-o. Atunci, valoarea estimată a achiziției ajungea la 206.200 de lei, fără TVA (41.970,28 euro).

Detalii despre firma care a elaborat documentația de avizare a lucrărilor de intervenție

SC Igloo Associated Architects este o firmă cu sediul în București, înființată în anul 2018, care se ocupă cu „activități de arhitectură“. Administratorul firmei și unic asociat este Andreșoiu Bruno Andrei. În anul 2021, SC Igloo Associated Architects a avut o cifră de afaceri de 2.556.276 de lei, un profit net de 548.706 lei și opt angajați (număr mediu), potrivit datelor consultate pe listafirme.ro.

Petruț IACOB

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.