Voucherele de vacanță nu pot fi transformate în lichidități după ce s-a plătit cu ele în avans

0
682
Vouchere de vacanță pentru bugetari. FOTO Cătălin SCHIPOR

Rambursarea voucherelor de vacanță către beneficiari, după anularea serviciilor unice de călătorie sau a pachetelor de servicii turistice achitate în avans, ca urmare a situației extraordinare provocate de pandemia SARS-CoV-2, a fost unul dintre subiectele abordate de către secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, în cadrul emisiunii „Tema zilei”, difuzată pe TVR1.

Emil – Răzvan Pîrjol a punctat că transformarea voucherelor în lichidități este imposibilă.

„În cazul în care aceste tichete de vacanță nu au putut fi utilizate sau au fost încasate de către o agenție, iar turistul nu a putut să își îndeplineasă sejurul din motive independente de el, acesta, sub o formă sau alta, trebuie să poată fi rambursat. Însă, el nu poate pretinde bani cash în contravaloarea lor. În momentul emiterii voucherelor de vacanță, legiuitorul a avut un gând foarte clar, respectiv, că este un stimul pentru turismul intern, un beneficiu în plus acordat angajatului, dar beneficiarul, sub nicio formă, nu le poate transforma în lichiditate. Ceea ce încercăm acum este să eliberăm vouchere compensatorii, ca alternativă la rambursare. Acest lucru se aplică doar pentru voucherele emise până în prezent, care erau pe suport de hârtie. De anul acesta, ele sunt în format electronic și, prin urmare, este mult mai ușor să recreditezi emițătorul, care să elibereze un nou voucher de vacanță”, a precizat reprezentantul MEEMA.

De asemenea, secretarul de stat a vorbit despre posibilitatea păstrării voucherelor de vacanță, ca măsură pentru stimularea turismului intern.

„Au fost discuții pentru anul acesta, știm foarte bine că ele se emit și se continuă. Totodată, ele sunt în discuție, evident, în funcție de previziunile bugetare, pentru următorii ani. În acest sens, există un dialog pertinent între operatori și autorități. Personal, cred că este ceva absolut benefic pentru turismul intern. Va trebui să vedem, din punct de vedere bugetar, cum reușim să susținem aceste vouchere de vacanță”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.