Moldovenii pro-europeni s-au adunat, duminică, 21 mai 2023, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a arăta lumii că își doresc un viitor alături de UE. Însă, ei nu sunt singurii care vor să iasă în stradă. La Chișinău s-au depus zeci de solicitări pentru rezervarea unui spațiu public, care arată cât de fragmentată e societatea de peste Prut.
Maia Sandu a susținut un discurs în fața zecilor de mii de oameni, scrie libertatea.ro
„Noi suntem aici să scandăm Moldova europeană. Dragi moldoveni, adunați în Piața Marii Adunări Naționale, în capitalele lumii. Mă bucur să fim atât de mulți împreună. Îi salut cu drag pe cei de la nord până la sud, pe cei din centru, o salut cu deosebita plăcere pe doamna Roberta Metsola, președinta Parlamentului European și pe toți partenerii noștri.
Am venit să spunem răspicat: Moldovenii sunt europeni. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Asta o cere poporul. Europa este mai mult decât o lozincă politică, un mod de viață, un vis, este șansa poporului nostru să trăiască în pace, în liniște și în belșug. Pare un drum lung, dar cu eforturi deosebite, de muncă din partea societății, dar e unicul drum pentru ca ai noștri copii să trăiască în pace și bunăstare.
Proiectul nostru de țară este ca Moldova să fie în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Asta o cere poporul R Moldova și avem susținerea Europei. Depinde de instituțiile statului să apere interesele Moldovei, nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării, pentru că stăpân în casa noastră este doar poporul. Noi suntem rezistenți.
În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor, am rămas o țară democratică. Avem datoria pentru ca ai noștri copii să fie fericiți, iar cei care se nasc astăzi să meargă la școală europeni. Ne dorim ca antreprenorii care deschid azi afaceri să le transforme în companii europene, competitive. Moldova europeană înseamnă că trebuie să clădim instituții care să servească cetățeanul. Profesorii, medicii, polițiștii vor deveni funcționari europeni, respectați de cetățeni și răsplătiți pe merit. Transformarea Moldovei într-un stat european înseamnă un drum la finalul căruia să putem spune că am ales bine.
Nu e un drum ușor, dar este unica șansă ca Moldova să se dezvolte, pentru ca țara noastră să nu mai fie la marginea Europei. Aud cum ne laudă străinii, aud vorbe de apreciere pentru moldoveni și Moldova. Iar acasă aud cum te critică moldovenii. Nu suntem nici cei mai buni, nici cei mai răi. Dar avem pentru ce să ne apreciem, suntem plini de omenie, suntem prinși prin puterea celor care au trecut prin multe împreună, dar știm să punem și piciorul în prag când ne calcă unii în picioare. Știm să împărțim cu alții o bucată de pâine.
Exemple copleșitoare ale urii reciproce pe care, de la copii la adulți, și-o poartă ucrainenii și rușii. Cum se poate rezolva așa ceva? Să mergem înainte împreună. Moldova se ridică, moldovenii se unesc. Dezbinările din trecut trebuie să se sfârșească. Să ne întrebăm care sunt lucrurile care ne unesc. Războiul este astăzi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic. Acest război ne arată că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului. Vrem să ținem țara și copiii noștri departe de pericolul războiului. Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, spune Maia Sandu.
L.M.