Românii care nu au avut timp să-și ia concediu trebuie să se grăbească să-și depună cererile! În următoarele zile, își vor pierde cele 20 de zile din contractele de muncă, rămase din anul 2022, dacă nu rezolvă rapid situația. Cei care au lucrat de sărbătorile și liberele legale trebuie, de asemenea, să aibă o discuție cu angajatorul.
Potrivit prevederilor din Codul Muncii, fiecare angajat are, într-un an, dreptul la cel puțin 20 de zile libere, fără liberele de la stat. Pentru anul 2022, zilele mai pot fi recuperate doar până la data de 30 iunie. Cei care nu reușesc să plece în vacanță, își pot primi banii pentru concediul neefectuat doar dacă încetează contractul.
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de muncă
Concediu din zilele libere de la stat, care nu au fost recuperate
Cei care vor să plece în concediu pot apela și la zilele libere de care nu au beneficiat, dacă nu le-au recuperat deja. Angajatorii care nu țin cont de calendarul zilelor libere pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, scrie bugetul.ro
În Codul Muncii se arată că salariații trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, pentru situațiile prezentate anterior.
Precizăm că zilele libere rămase în anul 2024 sunt:
23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii;
15 august — Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie — Sfântul Andrei;
1 decembrie — Ziua Națională a României;
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.
L.M.